Biserica și rolul ei în viața creștinilor

Cuprins licență

Introducere
Capitolul I
Viata Bisericii din perioada Apostolica
1.Biserica -  Terminologie
2.Viata Bisericii in primele veacuri
2.1. Activitatea Sfintilor Apostoli
2.2. Postul si agapele
2.3. Sarbatorile crestine in primele secole
3. Liturghia in primele secole crestine
Capitolul II
Biserica locul de marturisire a dreptei credinte
1. Sfintele Taine unitatea dintre "lex orandi" si "lex credendi"
2.Ierurgiile -  lucrari sfintitoare ale Bisericii
2.1. Ierurgii in legatura cu nasterea omului
2.2. Ierurgii in legatura cu viata omului: logodna, dezlegari si molitfe, rugaciuni la diferite trebuinte
2.3. Ierurgii in legatura cu moartea omului: citirea stalpilor, inmormantarea, parastasele
2.4. Ierurgii in legatura cu sfintirea naturii si a bunurilor omului: sfintirea casei (sfestania), a fantanii, a holdelor.
Capitolul III
Rolul Bisericii in societate
1. Biserica si activitatea ei sociala
2. Biserica si dragostea fata de aproapele
2.1. Grija Bisericii fata de batrani
2.2. Grija Bisericii fata de copiii abandonati
3.Rolul tinerilor in activitatea Bisericii
4.Rolul Bisericii in viata crestinilor
5 Rolul Mass-Mediei in viata Bisericii
Concluzii
Bibliografie


Extras din licență

Introducere
Biserica este institutia divino-umana, corabia care-i poarta pe oameni pe valurile involburate ale vietii pentru a-i duce la limanul mantuirii. In decursul vremii, Biserica a fost cea care le-a oferit tuturor hrana cea duhovniceasca pentru a-si potoli foamea sufleteasca. Ea a avut de infruntat intemperiile timpului care au lovit-o de multe ori cu cruzime, insa ea a facut fata tuturor acestora, datorita puterii ei care-i vine de la Hristos Domnul, "capul ei", (Ef. 5, 23). Cel care a sfintit-o prin Sfantul Sau sange varsat pe crucea rastignirii de pe Dealul Golgotei.
Inca din primele secole Biserica a avut o organizare si un cult simplu, care treptat a evoluat pana in forma de astazi. Lucrarea de fata cuprinde 3 capitole in care prezint aceasta evolutie. Astfel in Capitolul I prezint Terminologia cuvantului Biserica cu toate sensurile sale dar viata bisericii organizata de Sfintii Apostoli si Liturghia care se savarsea in acea perioada. Capitolul II ne prezinta unitatea dintre dreptul la rugaciune si dreptul la religie sau in alt fel spus ,,lex orandi" si ,,lex credendi" iar ultimul capitol prezinta rolul covarsitor al Bisericii de a sensibiliza si alina suferinte, stiind ca in fata lui Dumnezeu toti suntem egali indiferent de nationalitate, culoarea pielii si a conditiei sociale; ca numai traind in iubire si respectandu-ne reciproc traditiile, obiceiurile, mentalitatile si tot ce tine de specificul fiecarui neam, vom putea trai in pace si armonie; iar razboaiele, acele fantome ale mortii vor inceta pentru ca toti oamenii sa poata vietui intr-o lume mai buna si mai plina de iubire.
lata deci, ca Biserica, cu toate cele indurate in decursul timp, a reusit sa invinga toate greutatile, ba mai mult, a reusit sa-i faca pe oameni sa inteleaga ca iubirea este cea care invinge totul, asa cum Dumnezeu care "este iubire" (I In. 4,3) a reusit sa invinga pacatul si tot ceea ce este rau, prin insusi Fiul Sau care a luat fire omeneasca afara de pacat, iar prin moartea si invierea Sa a biruit puterile raului.
Am ales aceasta tema actuala, cred pentru ca imi doream sa aprofundez mai mult spatiul eclesial, sa cunosc mai mult din ritualurile si activitatile Apostolilor si a urmasilor acestora. Mai mult decat atat in context actual, Biserica are o vizibil implicare sociala din ce in ce mai intensa si cred ca este in continuare cea care poate sensibiliza si deschide inimile oamenilor.
Biserica, prin glasul slujitorilor ei a fost cea care L-a propovaduit popoarelor pe Cel care a venit in lume pentru a-I mantui pe oameni. Ea a fost cea care i-a indrumat pe oameni sa traiasca in pace si fratie, pentru ca, toti sunt creati de a mosteni Imparatia Cerurilor.
In trecut lumea a avut nevoie de Biserica, pentru ca ea a aratat lumii drumul pe care il are de parcurs ,,de la chip la asemanarea cu Dumnezeu". Astazi, datorita evenimentelor care se intampla in aceasta lume contemporana, rolul Bisericii este din ce in ce mai mare si mai benefic.
In zilele noastre, in care dragostea a fost inlocuita cu ura, binele cu raul, Biserica trebuie sa-L propovaduiasca pe Fiul lui Dumnezeu in altarele inimilor tuturor oamenilor. Biserica este cea care are datoria de a-i ajuta pe oameni sa inteleaga ca razboaiele, crimele si toate faptele ingrate ii dezumanizeaza.
In aceasta lume contemporana, Biserica trebuie sa planteze floarea iubirii, caci mirosul ei este cel care ii imbie pe oameni. Biserica este cea care Il propovaduieste acestei lumi pe Mantuitorul Hristos, caci El este Cel care ii cheama pe toti oamenii sa traiasca in pace si armonie. Vestea pe care Biserica o da lumii contemporane este vestea mantuirii pe care Domnul Hristos a realizat-o prin patimile, moartea si invierea Sa.
Lumea contemporana fara Biserica este asemenea unei flori fara apa sau asemenea unei fiinte fara aer. Asa cum floarea se ofileste daca nu are apa si orice fiinta isi inceteaza viata daca nu are aer, tot asa si aceasta lume contemporana cu pasi usori dar siguri se va narui.


Fisiere în arhivă (1):

  • Biserica si rolul ei in viata crestinilor.doc

Imagini din acest licență

Bibliografie

Izvoare:
1. BIBLIA sau Sfanta Scriptura
2. Pr. Prof. Dr. ENE BRANISTE, Prof. ECATERINA BRANISTE, Dictionar enciclopedic de cunostinte religioase, Ed. Diecezana Caransebes, 2001
3. Pr. Prof. Dr. ENE BRANISTE, Liturgica Generala, Ed. Episcopiei Dunarii de Jos, Galati, 2002.
4. Pr. Prof. Dr. ENE BRANISTE, Liturgica speciala, Bucuresti, 1980.
5. SFANTUL IOAN GURA de AUR, "Lumina Sfintelor Scripturi" Ed. Trinitas, Iasi, 2007.
6. Sf. NICOLAE CABASILA, "Despre viata in Hristos", Ed. Arhiepiscopiei Bucurestiului, Bucuresti, 1989.
7. Sfantul TEOFILACT al BULGARIEI, "Talcuire la Faptele Apotolilor", Ed. Cartea Ortodoxa, Bucuresti, 2007.
8. INDRUMARI MISIONARE, Ed. Institutul Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, 1989.
9. LITURGHIER, Chisinau, 1978.
Carti:
1. Arh. I. CLEOPA , Arhim. IOANICHIE BALAN, "Lumina si Faptele credintei" , Ed. Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Iasi, 1994.
2. K. CHRISTIAN FELMY, "De la Cina de Taina la Dumnezeiasca Liturghie a Bisericii Ortodoxe" , Ed. Deisis, Sibiu, 2008.
3. SEBU SEBASTIAN, "Lasati copiii sa vina la Mine. Mic catehism", Sibiu, 1990.
4. Pr. Prof. D. STANILOAE, "Spiritualitate si comuniune in Liturghia ortodoxa", EIBMBOR, Bucuresti, 2004
5. Pr. PETRE VINTILESCU, "Incercari de istoria liturghiei", Bucuresti, 1930
6. IOANNIS ZIZIOULAS, ,,Fiinta eclesiala", Ed. Bizantina, Bucuresti, 1996.
Reviste:
1. APOSTOL GEORGE, ,,Lucrarea sociala a bisericii", in ,,Studii Teologice", anul XLIV, nr. 3-4, 1992.
2. Pr. VASILE CITIRIGA, "Experierea continutului Dogmaticii ortodoxe prin intermediul cultului divin" in "Ortodoxia", Bucuresti, 2010.
3. Pr. SORIN COSMA "Philia ca innobilare a sufletului si intarire a comuniunii umane" in Revista "Ortodoxia" Bucuresti, 2010.
4. + Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, ,,Cuvantul lui Dumnezeu transmis prin Mass-Media" in ,,Studii Teologice", nr. 6, Bucuresti, 2010. 
5. Drd. STELIAN GOMBOS, "Despre gandirea teologica si actiunea sociala a Bisericii in lumea contemporana" in Revista "Ortodoxia", 2007.
6. Pr. Lect. DUMITRU RADU, "Caracterul ecleziologic al Sfintelor Taine si problema comuniunii", teza de doctorat, in "Ortodoxia", 1978
7. Pr. Prof. Dr. D. STANILOAE, ,,Sfintele Taine si ierurgiile bisericesti", in ,,Ortodoxia", nr. 3, iulie-septembrie, 1985. 
8. IDEM, "Increderea si prietenia intre oameni si popoare, conditii pentru coexistenta pasnica intre state si porunci ale invataturii crestine" in Revista "Biserica Ortodoxa Romana", 1956


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!