Bizantul in Secolul XIII

Cuprins licenta Cum descarc?

Cuprins 1
Introducere 3
Capitolul I 6
Ideologia si politica imperiala bizantina in realitatile geo-politice 
ale secolul al XIII-lea. 6
I.1 Originea si caracterul functiei imperiale in Imperiul Bizantin 6
I.2 Evolutia ideologiei imperiale bizantine in secolul al XIII-lea: 
intre politica de supravietuire si revenirea la statutul de politica mondiala 25
Capitolul al II-lea 41
Relatiile Imperiului Bizantin cu statele Occidentului 
in secolul al XIII-lea 41
II.1 Cauzele, desfasurarea si efectele Cruciadei a IV-a asupra relatiilor Imperiului Bizantin cu Occidentul 41
II.2 Politica statelor succesoare cu Occidentul, politica imparatilor de Niceea 57
II.3 Relatiile Imperiului Bizantin cu Republicile italiene in secolul al XIII-lea 72
II.4 Relatiile Imperiului Bizantin cu Papalitate in secolul al XIII-lea 79
Capitolul III 90
Politica bizantina in Balcani in secolul al XIII-lea 90
III: 1 Evolutia Taratului vlaho-bulgar si relatiile sale cu 92
noile state bizantine si latine 92
III: 2 Evolutia politica a Despotatului Epirului in contextul oferit de relatiile cu Taratul vlaho-bulgar, Imperiul Latin si Imperiul de Niceea 108
Capitolul IV 122
Impactul aparitiei fortei mongole asupra Imperiului bizantin. 122
Perioada de la invazie la crearea marilor state mongole 
si a noului sistem de aliante 122
IV.1 De la cuceririle rapide la realizarea marilor state din Orientul Apropiat, evolutia sud-estului european sub impactul cuceririlor mongole 123
IV.2 Evolutia Imperiului bizantin dupa restaurare 132
Politica externa fata de Occident a lui Mihail al VIII-lea Paleologos 132
IV.3 Politica orientala a lui Mihail al VIII-lea Paleologos 137
Concluzii 143
Anexe 145
Bibliografie 157


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Tema pe care o trateaza aceasta lucrare este o sectiune a istoriei Imperiului bizantin si anume succesiunea evenimentelor prin care a trecut Bizantul in secolul al XIII-lea.
Alegerea acestei teme in redactarea proiectului de licenta a venit pentru mine din dorinta de a-mi explica succesiunea de evenimente din cursul secolului al XIII-lea, care a condus la redefinirea politica a sud-estului Europei. De asemenea am optat pentru alegerea acestui subiect datorita importantei pe care o are istoria Imperiului bizantin in cadrul istoriei Europei si de asemenea in cadrul istoriei poporului roman.
Importanta Imperiului bizantin in cadrul istoriei europene este de netagaduit, in fapt Bizantul prin cultura si civilizatia pe care o reprezinta ramane o componenta majora a civilizatiei europene de factura crestina.
Studierea istoriei Bizantului (Bizantinologia) s-a dezvoltat ca urmare a mai multor factori dintre care de o insemnatate principala se prezinta aparitia, la inceputul perioadei moderne a unui interes crescut pentru cultura bizantina manifestat prin descoperirea, traducerea si publicarea de texte bizantine.
Incepand cu sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX studierea istoriei bizantine a luat amploare prin activitatea unor bizantologi a caror opere raman si astazi lucrari de referinta. In aceasta categorie se incadreaza operele bizantologilor francezi: Charles Diehl, Louis Brehier si desigur Paul Lemerle care a reusit sa studieze istoria Imperiului bizantin de la componenta sa agrara pana la problemele fenomenului eretic.
De asemenea si in tara noastra se remarca existenta unui interes crescut pentru istoria Bizantului, din pleiada bizantologilor romani nu pot lipsi figurile ramase aproape mitologice ale istoricilor Nicolae Iorga si Gheorghe I. Bratianu, dar si in prezent Romania se remarca cu o scoala de istorie care acorda constant importanta istoriei si culturi bizantine la nivelul pe care acestea le au.
In cazul perioadei pe care aceasta lucrare o trateaza, plasata aproximativ intre fondarea Imperiului latin de Constantinopol si recuperarea de catre bizantini a capitalei, datorita ansamblului complicat de evenimente politice, militare si diplomatice ce se succed in aceasta perioada ramane inca complicat demersul de realizare a unui studiu care sa includa toate elementele sale definitori.
In cadrul bibliografiei acestei perioade se includ studii asupra fenomenului cruciat, asupra evolutiei statelor balcanice, a evolutiei Sultanatului de Iconium, a relatiilor internationale, a relatiilor ecleziastice dintre Papalitate si Biserica rasariteana, a evolutiei statelor succesoare bizantine si pentru a doua parte a secolului al XIII-lea studii care dezvolta problema impactului aparitiei fortei mongole in Orient.
Lucrarea aceasta reprezinta o incercare de prezentare a modului cum Bizantul a evoluat, interconectat cu toate aceste evenimente, in ceea ce a fost poate cea mai dificila perioada a istoriei sale.
Lucrarea are titlul Imperiul Bizantin in secolul al XIII-lea. De la fondarea Imperiului latin de Constantinopol la restauratia bizantina. 
Este formata din patru capitole:
Capitolul I. Ideologia si politica imperiala bizantina in realitatile geo-politice ale secolului al XIII-lea. La randul sau acest capitol este structurat in doua subcapitole ce urmaresc evolutia caracterului si a istoricului prerogativelor imperiale in Bizant: 
I.1 Originea si caracterul functiei imperiale in Imperiul Bizantin.
I.2 Evolutia ideologiei imperiale bizantine in secolul al XIII-lea: intre politica de supravietuire si revenirea la statutul de politica mondiala.
Capitolul al II-lea. Relatiile Imperiului bizantin cu statele Occidentului in secolul al XIII-lea. Acest capitol incearca sa prezinte modul in care au evoluat relatiile dintre Bizant si Occident ca urmare a marilor evenimente din acest secol. O astfel de prezentare a cerut o segmentare pe subcapitole dupa cum urmeaza:
II.1 Cauzele, desfasurarea si efectele Cruciadei a IV-a asupra relatiilor Imperiului bizantin cu Occidentul.
II.2 Relatiile statelor succesoare ale Imperiului bizantin cu Occidentul, politica imparatilor de Niceea fata de Occidentul.
II.3 Relatiile Imperiului bizantin cu Republicile italiene in secolul al XIII-lea.
II.4 Relatiile Imperiului bizantin cu Papalitatea in secolul al XIII-lea.
Capitolul al III-lea. Politica bizantina in Balcani in secolul al XIII-lea. Acest capitol trateaza evolutia situatiei politice din Balcani reprezentata prin Taratul vlaho-bulgar si Despotatul Epirului. De asemenea el este segmentat in doua subcapitole ce faciliteaza prezentarea:
III.1 Evolutia Taratului vlaho-bulgar si relatiile sale cu noile state bizantine si latine.
III.2 Evolutia politica a Despotatului Epirului in contextul oferit de relatiile cu Taratul vlaho-bulgar, Imperiul Latin si Imperiul de Niceea.
Capitolul al IV-lea. Impactul aparitiei fortei mongole asupra Imperiului bizantin. De la invazie la crearea marilor state mongole si a noului sistem de aliante. Acest capitol prezinta evolutia Orientului Apropiat si a sud-estului Europei sub impactul integrari in acest spatiu a fortei mongole. In scopul prezentari acestor modificari de mare amploare capitolul este impartit in trei subcapitole:
IV.1 De la cuceririle rapide, la realizarea marilor state mongole din Orientul Apropiat, evolutia sud-estului european sub impactul cuceririlor mongole.
IV.2 Evolutia Imperiului bizantin dupa restaurare. Politica externa fata de Occident a lui Mihail al VIII-lea Paleologos.
IV.3 Politica orientala a lui Mihail al VIII-lea Paleologos.
Sub aceasta impartire se prezinta lucrarea de fata ce incearca o explicare a evolutiei sud-estului european din perspectiva evolutiei Imperiului bizantin. 
Capitolul I
Ideologia si politica imperiala bizantina in realitatile geo-politice ale secolul al XIII-lea. 
Pentru a putea ridica in discutie modul in care se prezinta puterea imperiala in cadrul pe care il ofera complexitatea secolului XIII devine imperativa prezentarea caracteristicilor si prerogativelor functiei imperiale ca si realitatile interne si externe din statul si / sau lumea bizantina.
I.1 Originea si caracterul functiei imperiale in Imperiul Bizantin
Puterea imperiala in Imperiul Bizantin isi are originile intr-un amestec complex de elemente ce fac parte din mostenirea romana peste care s-a asezat crestinismul conferind in acest fel demnitati imperiale consacrarea finala. 
Elementele ce au facut in final din Imperiul Bizantin o forta politico-sociala remarcabila, in special prin longevitate in complicata perioada in care Imperiul isi exercita suprematia, sunt legislatia si administratia . Aceasta organizare nu este fructul muncii unei singure persoane, originar ea este o mostenire a Romanilor ce a fost tot timpul adaptata in functie de nevoile pe care statul le-a avut. Aceste caracteristici au fost preluate si in modul de argumentare si prezentare a puterii imperiale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bizantul in Secolul XIII.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!