Bizanțul în secolul XIII

Licență
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 158 în total
Cuvinte : 48313
Mărime: 7.99MB (arhivat)
Publicat de: Geta Dobrin
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihai Lungu

Cuprins

  1. Cuprins 1
  2. Introducere 3
  3. Capitolul I 6
  4. Ideologia şi politica imperială bizantină în realităţile geo-politice
  5. ale secolul al XIII-lea. 6
  6. I.1 Originea şi caracterul funcţiei imperiale în Imperiul Bizantin 6
  7. I.2 Evoluţia ideologiei imperiale bizantine în secolul al XIII-lea:
  8. între politica de supravieţuire şi revenirea la statutul de politică mondială 25
  9. Capitolul al II-lea 41
  10. Relaţiile Imperiului Bizantin cu statele Occidentului
  11. în secolul al XIII-lea 41
  12. II.1 Cauzele, desfăşurarea şi efectele Cruciadei a IV-a asupra relaţiilor Imperiului Bizantin cu Occidentul 41
  13. II.2 Politica statelor succesoare cu Occidentul, politica împăraţilor de Niceea 57
  14. II.3 Relaţiile Imperiului Bizantin cu Republicile italiene în secolul al XIII-lea 72
  15. II.4 Relaţiile Imperiului Bizantin cu Papalitate în secolul al XIII-lea 79
  16. Capitolul III 90
  17. Politica bizantină în Balcani în secolul al XIII-lea 90
  18. III: 1 Evoluţia Ţaratului vlaho-bulgar şi relaţiile sale cu 92
  19. noile state bizantine şi latine 92
  20. III: 2 Evoluţia politică a Despotatului Epirului în contextul oferit de relaţiile cu Ţaratul vlaho-bulgar, Imperiul Latin şi Imperiul de Niceea 108
  21. Capitolul IV 122
  22. Impactul apariţiei forţei mongole asupra Imperiului bizantin. 122
  23. Perioada de la invazie la crearea marilor state mongole
  24. şi a noului sistem de alianţe 122
  25. IV.1 De la cuceririle rapide la realizarea marilor state din Orientul Apropiat, evoluţia sud-estului european sub impactul cuceririlor mongole 123
  26. IV.2 Evoluţia Imperiului bizantin după restaurare 132
  27. Politica externă faţă de Occident a lui Mihail al VIII-lea Paleologos 132
  28. IV.3 Politica orientală a lui Mihail al VIII-lea Paleologos 137
  29. Concluzii 143
  30. Anexe 145
  31. Bibliografie 157

Extras din licență

Introducere

Tema pe care o tratează această lucrare este o secţiune a istoriei Imperiului bizantin şi anume succesiunea evenimentelor prin care a trecut Bizanţul în secolul al XIII-lea.

Alegerea acestei teme în redactarea proiectului de licenţă a venit pentru mine din dorinţa de a-mi explica succesiunea de evenimente din cursul secolului al XIII-lea, care a condus la redefinirea politică a sud-estului Europei. De asemenea am optat pentru alegerea acestui subiect datorită importanţei pe care o are istoria Imperiului bizantin în cadrul istoriei Europei şi de asemenea în cadrul istoriei poporului român.

Importanţa Imperiului bizantin în cadrul istoriei europene este de netăgăduit, în fapt Bizanţul prin cultura şi civilizaţia pe care o reprezintă rămâne o componentă majoră a civilizaţiei europene de factură creştină.

Studierea istoriei Bizanţului (Bizantinologia) s-a dezvoltat ca urmare a mai multor factori dintre care de o însemnătate principală se prezintă apariţia, la începutul perioadei moderne a unui interes crescut pentru cultura bizantină manifestat prin descoperirea, traducerea şi publicarea de texte bizantine.

Începând cu sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX studierea istoriei bizantine a luat amploare prin activitatea unor bizantologi a căror opere rămân şi astăzi lucrări de referinţă. În această categorie se încadrează operele bizantologilor francezi: Charles Diehl, Louis Brehier şi desigur Paul Lemerle care a reuşit să studieze istoria Imperiului bizantin de la componenta sa agrară până la problemele fenomenului eretic.

De asemenea şi în ţara noastră se remarcă existenţa unui interes crescut pentru istoria Bizanţului, din pleiada bizantologilor români nu pot lipsi figurile rămase aproape mitologice ale istoricilor Nicolae Iorga şi Gheorghe I. Brătianu, dar şi în prezent România se remarcă cu o şcoală de istorie care acordă constant importanţă istoriei şi culturi bizantine la nivelul pe care acestea le au.

În cazul perioadei pe care această lucrare o tratează, plasată aproximativ între fondarea Imperiului latin de Constantinopol şi recuperarea de către bizantini a capitalei, datorită ansamblului complicat de evenimente politice, militare şi diplomatice ce se succed în această perioadă rămâne încă complicat demersul de realizare a unui studiu care să includă toate elementele sale definitori.

În cadrul bibliografiei acestei perioade se includ studii asupra fenomenului cruciat, asupra evoluţiei statelor balcanice, a evoluţiei Sultanatului de Iconium, a relaţiilor internaţionale, a relaţiilor ecleziastice dintre Papalitate şi Biserica răsăriteană, a evoluţiei statelor succesoare bizantine şi pentru a doua parte a secolului al XIII-lea studii care dezvoltă problema impactului apariţiei forţei mongole în Orient.

Lucrarea aceasta reprezintă o încercare de prezentare a modului cum Bizanţul a evoluat, interconectat cu toate aceste evenimente, în ceea ce a fost poate cea mai dificilă perioadă a istoriei sale.

Lucrarea are titlul Imperiul Bizantin în secolul al XIII-lea. De la fondarea Imperiului latin de Constantinopol la restauraţia bizantină.

Este formată din patru capitole:

Capitolul I. Ideologia şi politica imperială bizantină în realităţile geo-politice ale secolului al XIII-lea. La rândul său acest capitol este structurat în două subcapitole ce urmăresc evoluţia caracterului şi a istoricului prerogativelor imperiale în Bizanţ:

I.1 Originea şi caracterul funcţiei imperiale în Imperiul Bizantin.

I.2 Evoluţia ideologiei imperiale bizantine în secolul al XIII-lea: între politica de supravieţuire şi revenirea la statutul de politică mondială.

Capitolul al II-lea. Relaţiile Imperiului bizantin cu statele Occidentului în secolul al XIII-lea. Acest capitol încearcă să prezinte modul în care au evoluat relaţiile dintre Bizanţ şi Occident ca urmare a marilor evenimente din acest secol. O astfel de prezentare a cerut o segmentare pe subcapitole după cum urmează:

II.1 Cauzele, desfăşurarea şi efectele Cruciadei a IV-a asupra relaţiilor Imperiului bizantin cu Occidentul.

II.2 Relaţiile statelor succesoare ale Imperiului bizantin cu Occidentul, politica împăraţilor de Niceea faţă de Occidentul.

II.3 Relaţiile Imperiului bizantin cu Republicile italiene în secolul al XIII-lea.

II.4 Relaţiile Imperiului bizantin cu Papalitatea în secolul al XIII-lea.

Capitolul al III-lea. Politica bizantină în Balcani în secolul al XIII-lea. Acest capitol tratează evoluţia situaţiei politice din Balcani reprezentată prin Ţaratul vlaho-bulgar şi Despotatul Epirului. De asemenea el este segmentat în două subcapitole ce facilitează prezentarea:

III.1 Evoluţia Ţaratului vlaho-bulgar şi relaţiile sale cu noile state bizantine şi latine.

III.2 Evoluţia politică a Despotatului Epirului în contextul oferit de relaţiile cu Ţaratul vlaho-bulgar, Imperiul Latin şi Imperiul de Niceea.

Capitolul al IV-lea. Impactul apariţiei forţei mongole asupra Imperiului bizantin. De la invazie la crearea marilor state mongole şi a noului sistem de alianţe. Acest capitol prezintă evoluţia Orientului Apropiat şi a sud-estului Europei sub impactul integrări în acest spaţiu a forţei mongole. În scopul prezentări acestor modificări de mare amploare capitolul este împărţit în trei subcapitole:

IV.1 De la cuceririle rapide, la realizarea marilor state mongole din Orientul Apropiat, evoluţia sud-estului european sub impactul cuceririlor mongole.

IV.2 Evoluţia Imperiului bizantin după restaurare. Politica externă faţă de Occident a lui Mihail al VIII-lea Paleologos.

IV.3 Politica orientală a lui Mihail al VIII-lea Paleologos.

Sub această împărţire se prezintă lucrarea de faţă ce încearcă o explicare a evoluţiei sud-estului european din perspectiva evoluţiei Imperiului bizantin.

Capitolul I

Ideologia şi politica imperială bizantină în realităţile geo-politice ale secolul al XIII-lea.

Pentru a putea ridica în discuţie modul în care se prezintă puterea imperială în cadrul pe care îl oferă complexitatea secolului XIII devine imperativă prezentarea caracteristicilor şi prerogativelor funcţiei imperiale ca şi realităţile interne şi externe din statul şi / sau lumea bizantină.

I.1 Originea şi caracterul funcţiei imperiale în Imperiul Bizantin

Puterea imperiala în Imperiul Bizantin îşi are originile într-un amestec complex de elemente ce fac parte din moştenirea romana peste care s-a aşezat creştinismul conferind în acest fel demnităţi imperiale consacrarea finala.

Elementele ce au făcut în final din Imperiul Bizantin o forţă politico-socială remarcabilă, în special prin longevitate în complicata perioadă în care Imperiul îşi exercită supremaţia, sunt legislaţia şi administraţia . Această organizare nu este fructul muncii unei singure persoane, originar ea este o moştenire a Romanilor ce a fost tot timpul adaptată în funcţie de nevoile pe care statul le-a avut. Aceste caracteristici au fost preluate şi în modul de argumentare şi prezentare a puterii imperiale.

Preview document

Bizanțul în secolul XIII - Pagina 1
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 2
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 3
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 4
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 5
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 6
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 7
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 8
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 9
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 10
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 11
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 12
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 13
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 14
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 15
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 16
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 17
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 18
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 19
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 20
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 21
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 22
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 23
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 24
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 25
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 26
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 27
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 28
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 29
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 30
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 31
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 32
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 33
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 34
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 35
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 36
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 37
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 38
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 39
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 40
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 41
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 42
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 43
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 44
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 45
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 46
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 47
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 48
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 49
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 50
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 51
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 52
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 53
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 54
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 55
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 56
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 57
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 58
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 59
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 60
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 61
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 62
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 63
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 64
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 65
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 66
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 67
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 68
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 69
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 70
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 71
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 72
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 73
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 74
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 75
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 76
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 77
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 78
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 79
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 80
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 81
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 82
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 83
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 84
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 85
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 86
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 87
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 88
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 89
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 90
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 91
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 92
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 93
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 94
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 95
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 96
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 97
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 98
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 99
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 100
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 101
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 102
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 103
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 104
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 105
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 106
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 107
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 108
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 109
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 110
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 111
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 112
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 113
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 114
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 115
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 116
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 117
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 118
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 119
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 120
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 121
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 122
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 123
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 124
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 125
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 126
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 127
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 128
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 129
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 130
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 131
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 132
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 133
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 134
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 135
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 136
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 137
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 138
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 139
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 140
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 141
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 142
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 143
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 144
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 145
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 146
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 147
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 148
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 149
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 150
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 151
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 152
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 153
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 154
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 155
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 156
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 157
Bizanțul în secolul XIII - Pagina 158

Conținut arhivă zip

  • Bizantul in Secolul XIII.doc

Alții au mai descărcat și

Instituții represive ale Bisericii Catolice în evul mediu

Introducere 1.1. Tema si sarcinile Deşi – într-un fel sau altul – toate religiile propovăduiesc toleranţa, cel mai adesea, apariţia unei...

Metode active de învățare a istoriei

1. Istoria intre stiinta si disciplina de invatamânt In cadrul procesului instructiv educativ din scoala, toate disciplinele de invatamânt si toti...

Medierea conflictului din Orientul Apropiat - Instrumente diplomatice

Intrоduсere Рrоblemele generɑte de Оrientul Μijlосiu, resрeсtiv соnfliсtul ɑrɑbо-isrɑeliɑn şi în sрeсiɑl dimensiuneɑ рɑlestiniɑnо-isrɑeliɑnă ɑ...

Cultura Bizanțului în secolele VII-XIII

Daca epoca lui Justinian întrunind laolalta atatea calitati si defecte, personalitatea lui Justinian este greu de definit. A fost mai putin...

Imperiul roman - exemplu de hegemon

Imperiul Roman Cel mai mare imperiu am antichităţii, exemplu tipic de hegemon. De la mica cetate Roma, fondata pe malurile Tibrului, potrivit...

Papalitatea în Evul Mediu

Introducere Înca din antichitate, dupa aparitia crestinismului, relatia dintre Imperiu si institutia centrala a noii create Biserici –...

Metalurgia Cuprului Bronzului și Aurului în Epoca Bronzului

Omenirea a început sa foloseasca cuprul aproximativ odata cu aurul. În Orientul Antic prelucrarea cuprului a început în mileniul V a.Chr,...

Cruciada a IV-a asupra Constantinopolului 1202-1204

Cruciadele pot fi definite ca expediţii militare ale feudalilor apuseni cu scopul de a cuceri şi coloniza regiuni din Orientul Apropiat, îndeosebi...

Te-ar putea interesa și

Comerț electronic - actualitate și perspectivă

MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI Potrivit Web Internet Archive, primul magazin online din România a fost lansat de către PC Net în 1997 şi se numea...

Cnezatele și Voievodatete Române în Secolele VIII-XI

LUCRARE DE LICENŢĂ Cnezatele şi Voievodatete române în secolele VIII-XI Introducere În decursul secolelor, unele areale au avut un rol mai...

Începuturile monahismului în România

Cuvant introductiv « Monahismul este stilul de viata evanghelica consacrata rugaciunii , contemplatiei si ascezei , in retragere de lume si in...

Arta guvernării

INTRODUCERE Termenii de politic și politică se originează în grecescul polis (cetate/oraș-stat, cu înțeles de comunitate care „cuprinde în sine”...

Viața urbană în Țara Românească

INTRODUCERE Am ales să abordez această temă pentru că eu cred că pretutindeni în lume, şi la noi apariţia şi dezvoltarea oraşelor constituie una...

Cultura Bizanțului în secolele VII-XIII

Daca epoca lui Justinian întrunind laolalta atatea calitati si defecte, personalitatea lui Justinian este greu de definit. A fost mai putin...

Activitatea de creditare a unei societăți bancare

CAPITOLUL 1 NOTIUNI GENERALE ASUPRA ACTIVITATII BANCARE 1.1. ORIGINILE SISTEMULUI BANCAR A. Antichitatea si evul mediu Istoria sistemului...

Mijloace de Prevenire a Delincvenței Juvenile

Introducere În epoca noastră, tineretului, ca puternică forţă creativă, i se recunoaşte din ce în ce mai mult, dreptul de a revendica o identitate...

Ai nevoie de altceva?