Bucuria

Extras din licență Cum descarc?

CAPITOLUL I. ASPECTE TEORETICE PRIVIND ACTIVITATEA DE MARKETING 
1.1 Esenţa marketingului. Concept şi definire.
Conţinutul concepţului de markeţing, funcţiile şi ţrăsăţurile lui sunt diferit prezentate în literatura de specialitate. Toate teoriile acceptă, însă, caracterizarea scopului urmărit de marketing, mijloacele de invesţigare şi ţehnicile foloşiţe. Termenul semnifică: organizarea procesului de concepţie a produselor, producţia, desfacerea şi activitatea de comunicare, pornind de la ideea de cunoaştere a cerinţelor consumatorilor sau utilizatorilor, în scopul satisfaceriicelor mai exigente cerinţe ale acestora. Marketingul este deci un concept organizaţional, o organizare de metode, de procedee, de tehnici de cercetare, de calcul şi analiză, de previziune şi control, dar şi de organizare şi promovare în întreprindere a unui spirit de cunoaştere şi anticipare a conduitei, comportamentului de cumpărare şi de consum a cumpărătorilor, a preferinţelor, dorinţelor şi aspiraţiilor lor. Asociaţia Americană de Marketing defineşte marketingul ca fiind: „Ansamblul dinamic al tuturor activitătilor comerciale care dirijează fluxul de mărfuri şi servicii de la producător la consumator sau utilizatorul final.” Dar această definiţie rămâne încă tributară vechii conceptii care punea pe primul plan produsul ce trebuia valorificat şi de aceea, i se vor aduce unele completări. Profesorul Mc Carthy adaugă la definitia de mai sus în vederea satisfacerii cumpărătorului şi îndeplinirea obiectivelor întreprinderii”. Profesorul Stanton adaugă: „Marketingul este un întreg şistem de activităti economice referitoare la programarea, preturile, promovarea şi distribuirea produselor şi serviciilor menite să satisfacă cerintele consumatorilor actuali şi poţentiali”.Evidenţiem din aceste definiţii accentul pe elementul consumator, pe nevoile acestuia, precum şi rolul marketingului în toate domeniile întreprinderii. Philip Kotler – unul dintre părinţii marketingului şti dă următoarea definitie: „Marketingul este analizarea, programarea şi controlul resurselor diferitelor întreprinderi producătoare, politica şi activitatea lor de producţie şi desfacere în vederea satisfacerii cerintelor diferitelor grupe de consumatori şi a obtinerii de profituri.” Reiese clar accentul pus pe legătura dintre profit ca obiectiv al întreprinderii şi mijlocul de realizare a acestui profit, astfel:
1. Toate programele şi actiunile unui agent economic, a unei companii vor fi orientate spre consumator; 
2. Volumul vânzărilor profitabile va fi scopul firmei şi nu volumul de dragul volumului;
3. Toate activiţătile de marketing ale agentului economic vor fi organizational coordonate cu activitatea celorlalte compartimete ale firmei.
Din gama largă a definiţiilor se mai desprinde ideea că majoritatea autorilor vorbesc, pe lângă 
activitatea teoretică, de activităti concrete de marketing, de activităţi practice, paralel cu conceptul de marketing ca mod de gândire, ca filosofie de marketing. 
Adică, abilitatea de a crea şi de a păstra consumatori profitabili (Brown). Astfel putem defini marketingul drept întreaga afacere privită din punctul de vedere al clientului. Toate acestea presupun foloşirea metodelor ştiintifice, a tehnicilor moderne (incluşiv echipamente electronice de calcul etc.) Dar, mai presus de toate marketingul presupune ATITUDINEA DE MARKETING, un fenomen inter şi intra organiozaţional, dar şi personal, care implică o coordonare a întregii activităţi Marketing – elemente fundamentale, strategii şi tactici a firmei spre cerintele pieţei, spre cunoaşterea riguroasă a acestor cerinte, spre urmărirea şistematică şi anticiparea diferitelor procese, lucru ce presupune abordarea ştiinţifică a micro şi macro mediului firmei.
1.2 Rolul marketingului in creşterea economica
Privit în perspectiva semnificatiilor sale macroeconomice,marketingul poate fi definit drept totalitatea activităţilor din economie care sunt cuprinse în procesele de transformare şi vehiculare a bunurilor, începând cu proiectarea acestoraşi ajungând până la reţeaua comercialăşi,în final, până la ultimul consumator, împreună cu serviciile conexe postvânzare, organizarea proceselor de vânzare, stocarea şi transportul. Pentru orice stat, marketingul este un factor esenţial al creşterii economice, lui revenindu-i rolul de catalizator al unei asemenea creşteri. Aceasta deoarece, accelerând procesul de vânzare a mărfurilor, marketingul accelerează reluarea procesului de producţie la un nivel mai ridicat, profiturile obţinute putând fi mai repede reinvestite.


Fisiere în arhivă (1):

  • Bucuria.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!