Bugetul Uniunii Europene - instrument de gestionare a resurselor comune europene pe timp de criză

Cuprins licență Cum descarc?

CAPITOLUL I
UNIUNEA EUROPEANĂ – TRECUT, PREZENT ŞI VIITOR 3
1.1 Ideea şi paşii parcurşi către actuala Uniune Europeană 3
1.2 Cadrul instituţional şi procesul de decizie la nivelul Uniunii
Europene 7
1.3 Integrarea în Uniunea Europeană - perspective ale viitoarelor state candidate 12
CAPITOLUL II
BUGETUL UNIUNII EUROPENE - INSTRUMENT DE GESTIONARE
A RESURSELOR EUROPENE 16
2.1 Bugetul Uniunii Europene de la începuturile sale 16
2.2 Politica bugetară şi resursele bugetului Uniunii Europene 23
2.3 România şi participarea la bugetul Uniunii Europene 26
CAPITOLUL III
EVOLUŢIA BUGETULUI UNIUNII EUROPENE 33
3.1 Planul multianual de redresare economică în perioada 2007-2013 33
3.2 Analiza bugetului Uniunii Europene în perioada 2009-2011 39
CONCLUZII ŞI PROPUNERI 52
BIBLIOGRAFIE 56


Extras din licență Cum descarc?

CAPITOLUL I
UNIUNEA EUROPEANĂ – TRECUT, PREZENT ŞI VIITOR
„Conştientă de patrimoniul său spiritual şi moral, Uniunea Europeană se bazează pe valorile individuale şi universale ale demnităţii umane, ale libertăţii şi ale solidarităţii; are la baza principiul democraţiei şi principiul statului de drept. Pune persoana în centrul acţiunii sale, instituind cetăţenia Uniunii şi creând un spaţiu al libertăţii , securităţii şi justiţiei. Uniunea contribuie la apărarea şi dezvoltarea acestor valori comune în respectul diversităţii culturilor şi al tradiţiei popoarelor Europei, ca şi al identităţii naţionale a statelor membre şi al organizării puterilor publice ale acestora la nivel naţional, regional şi local” 
1.1 Ideea şi paşii parcurşi către actuala Uniune Europeană
Prin declaraţia sa istorică, de la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, pune prima piatră la construcţia europeană. În acest sens el spunea “Europa nu se va face dintr-odată, printr-o construcţie de ansamblu, ci prin realizări concrete la baza cărora trebuie să stea solidaritatea, inteligenţa şi capacitatea creatoare a europenilor vor putea fi mai bine valorificate, dacă naţiunile continentului vor acţiona împreună” 
Uniunea Europeană a fost creată cu scopul de a se pune capăt numărului mare de războaie sângeroase duse de ţări vecine, care au culminat cu cel de-al Doilea Război Mondial. Începând cu anul 1950, ţările europene încep să se unească, din punct de vedere economic şi politic, în cadrul Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, propunându-şi să asigure o pace durabilă. Cele şase state fondatoare sunt Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos. Anii '50 sunt marcaţi de Războiul Rece dintre Est şi Vest. În Ungaria, manifestările de protest din 1956 îndreptate împotriva regimului comunist sunt reprimate de tancurile sovietice; în anul următor, 1957, Uniunea Sovietică trece în fruntea cursei pentru cucerirea spaţiului, lansând primul satelit spaţial din istoria omenirii, Sputnik 1. Tot în 1957, Tratatul de la Roma pune bazele Comunităţii Economice Europene, cunoscută şi sub denumirea de „Piaţa comună”.
În anii '60 asistăm la apariţia unei adevărate „culturi a tinerilor”. Formaţii precum Beatles atrag un număr impresionant de fani din rândul adolescenţilor oriunde apar şi contribuie, în acest fel, la stimularea revoluţiei culturale şi la naşterea conflictului dintre generaţii. Este o perioadă benefică pe plan economic, care se datorează şi faptului că ţările UE încetează să mai aplice taxe vamale în cadrul schimburilor comerciale reciproce. De asemenea, acestea convin să exercite un control comun asupra producţiei de alimente. Întreaga populaţie beneficiază, acum, de suficiente alimente şi în curând se înregistrează chiar un surplus de produse agricole. Luna mai a anului 1968 a devenit celebră datorită mişcărilor studenţeşti care au avut loc la Paris. Multe dintre schimbările apărute la nivelul societăţii şi al comportamentului au rămas asociate, de atunci, cu aşa-numita „generaţie '68”.


Fisiere în arhivă (1):

  • Bugetul Uniunii Europene - Instrument de Gestionare a Resurselor Comune Europene pe Timp de Criza.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!