Burnout si Satisfactie

Extras din licenta Cum descarc?

Abstract
Tinand cont de faptul ca oboseala si stresul la locul de munca reprezinta o problema de actualitate in statele europene iar satisfactia angajatilor este un aspect sensibil in conditiile unei economii in tranzitie, scopul cercetarii de fata este de a observa diferentele in ceea ce priveste burnout-ul si satisfactia la locul de munca in randul angajatilor din sectorul public si sectorul privat. In acest scop, 70 de angajati ai celor doua sectoare au raspuns la itemii a doua chestionare. Maslach Burnout Inventory a fost utilizat pentru a identifica masura in care angajatii celor doua sectoare prezinta simptome de burnout, iar Job Satisfaction Survey a fost utilizat pentru a identifica gradul in care angajatii sunt satisfacuti de aspectele ce tin de locul de munca. Astfel, rezultatele au indicat un grad mare al burnout-ului in randul anagajatilor din sectorul public si un nivel ridicat al satisfactiei in munca al angajatilor din sectorul privat. Totodata, rezultatele au indicat faptul ca burnout-ul coreleaza negativ cu satisfactia la locul de munca (r = .707, p<.001) iar experienta in munca nu influenteaza in mod semnificativ nici satisfactia la locul de munca, nici burnout-ul.
Key words: Satisfactie profesionala; Burnout; sectorul public; sectorul privat
Introducere 
Initial, burnout-ul a fost predominant investigat in America de Nord, dar in ultimile decenii a atras atentia cercetatorilor din multe alte tari (Schaufeli, Martinez, Pinto, Salanova si
Bakker, 2002)
Conceptul de burnout se defineste ca fiind o reactie psihologica la stresul de la locul de munca. Se caracterizeaza prin epuizare emotionala, depersonalizare si sentimente scazute de realizare personala (Halbesleben si Buckley, 2004). Dupa cum reiese din definitie, burnout-ul se caracterizeaza prin trei mari simptome. Angajatii care sunt epuizati din punct de vedere emotional, resimt acest lucru ca pe o deficienta de resurse de adaptare, nepermitandu-le sa dea randament la locul de munca. Depersonalizarea, cunoscuta ca cinism si dezangajare in literatura de specialitate, apare adesea ca raspuns la epuizarea emotionala mentionata anterior si descrie un proces prin care angajatii se detaseaza de job si incep de dezvolte atitudini dure sau nepasatoare in ceea ce priveste job-ul si performanta . Sentimentul de realizare personala scazuta, cunoscuta sub numele de eficacitate personala in literatura de specialitate, se refera la faptul ca angajatii simt ca nu - si pot efectua munca la standarde inalte asa cum obisnuiau (Halbesleben si Buckley, 2004).
In ceea ce priveste teoriile despre burnout, prima sustine faptul ca muncitorii cei mai buni si idealisti sunt cei care pot ajunge la epuizare, lucru care este subliniat in fraza celebra "trebuie sa treci prin foc sa arzi". Ceea ce este important de retinut este faptul ca persoanele dedicate ajung sa faca prea multe pentru a-si sustine idealurile, ajungand astfel la epuizare si chiar cinism atunci cand sacrificiul lor nu a fost suficient pentru a-si atinge obiectivele (Maslach, Schaufeli si Leiter, 2001, p. 405).
O alta teorie sustine faptul ca burnout-ul este rezultatul final al expunerii indelungate la factorii stresori de la locul de munca. Ca o consecinta, burnout-ul ar trebui sa apara mai tarziu in cariera unei persoane si ar trebui sa fie relativ stabil in timp daca persoana isi pastreaza job-ul. Au fost, de asemenea, dezbateri cu privire la posibilitatea aparitiei burnout-ului ca urmare a suprasolicitarii (prea multe cerinte si prea putine resurse), sau dimpotriva, ca urmare a plictiselii si a monotoniei (Maslach, Schaufeli si Leiter, 2001).
Oamenii nu raspund pur si simplu la cerintele de la locul de munca ci aduc calitati unice in aceasta relatie. Acesti factori includ variabile demografice cu caracter personal, cum ar fi varsta sau educatia, factorii de personalitate si atitudinile cu privire la job. Multe dintre aceste caracteristici individuale s-au dovedit a fi legate de burnout. Cu toate acestea, aceste relatii nu sunt la fel de importante comparativ cu cele dintre burnout si factorii situationali, ceea ce sugereaza ca burnout-ul este mai mult un fenomen social decat unul individual (Maslach, Schaufeli si Leiter, 2001).
O alta teorie asupra burnout-ului este formulata de catre Hobfoll si Freedy (1993) si poarta numele de ,,modelul conservarii resurselor (COR)". Acestia postuleaza faptul ca stresul si burnout-ul apar atunci cand indivizii percep o amenintarea in ceea ce priveste resursele de care dispun. Acestia sustin faptul ca aceasta amenintare poate fi legata de numeroase cereri legate de locul de munca, pierderea venitului (somajul) sau returnarea insuficienta a resurselor in urma unei investitii (de exemplu, un angajat isi ajuta un coleg, pierzand din timpul sau de lucru, fara a primi in schimb ceva) ( Halbesleben si Buckley, 2004).
Hobfoll (2001) sustine faptul ca amenintarea initiala a resurselor este vazuta ca fiind un factor stresor, iar daca acest lucru continua pe o perioada de timp indelungata si presupune totodata o investitie majora de resurse, poate duce la burnout (Halbesleben si Buckley,2004). In acest fel, modelul COR se extinde dincolo de notiunea de stres pentru a ajuta sa se inteleaga modul in care stresul cronic duce la burnout.
Cheia pentru modelul COR este reprezentata de ideea conform careia cererile de locuri de munca si resursele alocate pot prezice diferentiat burnout-ul si dimensiunile sale individuale (Leiter, 1991 apud Halbesleben si Buckley,2004). Acest lucru este , in mare parte, o urmare a diferentelor psihologice in ceea ce priveste pierderea si castigul. In general, oamenii sunt mai preocupati sa evite pierderea decat sa obtina castiguri. In consecinta, este mult mai probabil ca cererile sa conduca la burnout decat ca resursele sa protejeze impotriva sa (Hobfoll si Freedy, 1993 apud Halbesleben si Buckley, 2004).


Fisiere in arhiva (2):

  • Burnout si Satisfactie.doc
  • BAZA DE DATE CORECT22..xls

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!