Bursa de Valori Bucuresti

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Orice economie nationala, indiferent de nivelul sau de dezvoltare, este caracterizata de existenta si functionarea unor piete specializate, unde se intalnesc si se regleaza, liber sau dirijat, cererea si oferta de active financiare, necesare crearii de resurse pentru dezvoltarea productiei de bunuri si servicii in cadrul firmelor. 
In economia financiara circuitul activelor financiare are loc intre multimea ofertantilor de fonduri (investitorii) si multimea utilizatorilor acestora, in vederea realizarii unicului scop: satisfacerea nevoii economice, a carei finalizare este profitul. Investitorii sunt cei care efectueaza investitii, prin plasarea fondurilor in scopul valorificarii lor, iar utilizatorii sunt cei care mobilizeaza fondurile pentru a-si finanta propria activitate economica. Se transfera astfel o parte din resursele financiare existente intr-o economie, intre cei care le detin, prin disponibilizare, catre agentii economici care le folosesc, fie pentru initierea unei activitati, fie pentru intretinerea si dezvoltarea unei afaceri existente. 
In acelasi timp, se naste o relatie de feedback, de la utilizatorii de fonduri catre investitorii initiali, prin distribuirea profitului obtinut in urma valorificarii resurselor financiare. Intr-o economie de piata, distribuirea profitului poate fi, insa, oricand substituita de distribuirea riscului, in cazul unei utilizari neprofitabile a fondurilor care au facut obiectul transferului. Astfel, cei doi parteneri devin, prin propria vointa, noduri ale unui circuit financiar a carui finalizare poate fi profitul sau esecul. Tranzactiile intre cele doua categorii de participanti la fluxul financiar se realizeaza prin intermediul pietelor financiare.
Inca de la aparitia lor, bursele de valori s-au bucurat de un interes deosebit din partea marelui public, reprezentand pentru unii o speranta de imbogatire rapida iar pentru altii solutia in cautarea unei certitudini asupra viitorului apropiat sau indepartat. 
In conditiile tranzitiei Romaniei la economia de piata, bursa de valori si-a reluat activitatea dupa o intrerupere de aproape cinci decenii. In ciuda unui inceput ezitant si a unor oscilatii in activitatea ei, bursa de valori isi consolideaza pozitia in mecanismul economiei de piata, urmand sa joace un rol tot mai important in viitor.
CAPITOLUL I
Piete de capital si burse de valori
1.1 Conceptul de piata de capital
In orice economie nationala, oricate probleme ar avea, exista un anumit volum de capitaluri disponibile care cauta un plasament. Aceste capitaluri disponibile apartin atat persoanelor fizice, cit si persoanelor juridice. Investitia care poate aduce cele mai mari profituri intr-o perioada relativ scurta este investitia pe piata de capital numita si piata valorilor mobiliare. 
Piata de capital pune in legatura emitentii valorilor mobiliare si altor instrumente financiare cu investitorii individuali si institutionali prin intermediul societatilor de servicii de investitii financiare (SSIF). Aceasta functioneaza asadar ca un mecanism de legatura intre cei la nivelul carora se manifesta un surplus de capital (investitorii) si cei care au nevoie de capital (emitentii).
Piata de capital reprezinta, in esenta, ansamblul relatiilor si mecanismelor prin care se realizeaza transferul fondurilor de la cei care au un surplus de capital (investitori) catre cei care au nevoie de capital (emitenti, investitori), cu ajutorul unor vehicule sau instrumente specifice (valori mobiliare) si prin intermediul unor operatori specifici (societatilor de servicii de investitii financiare). 
Concret, este vorba despre o piata pe care se tranzactioneaza in mod liber valori mobiliare (actiuni, obligatiuni), piata ce are drept rol principal mobilizarea capitalurilor persoanelor fizice sau juridice care investesc (cumparatorii de actiuni si obligatiuni) si care urmaresc plasarea profitabila a acestor capitaluri; aceste fonduri sunt atrase de catre emitentii de actiuni sau obligatiuni, ce sunt in cautare de capital in vederea finantarii unor proiecte de investitii. 
Cat priveste locul si rolul pietei de capital in ansamblul mecanismelor economice nu se poate realiza o demarcatie foarte stricta (se vorbeste despre: piata financiara, piata monetara, piata interbancara, piata scontului, piata asigurarilor si corespunzator se vorbeste despre operatori specifici precum: banci, societati de asigurare, case de scont si rescont). Astfel, in teoria si practica internationala nu se face o delimitare neta intre aria de cuprindere a pietei de capital si cea a pietei financiare, cele doua notiuni confundandu-se, incluzandu-se uneori sau completandu-se alteori, in functie de specificul si caracteristicile fiecarei tari. 
Dincolo de aceasta specificatie, se contureaza totusi doua modele de definire a celor doua piete: 
Sistemul european care se bazeaza pe sistemul de tip bancar in care bancile sunt operatori cvasiprezenti in toate tipurile de piata, putand utiliza aproape toate tipurile de instrumente financiare fiind asadar un sistem de piata dominat de lumea bancara
Sistemul anglo-saxon care este un sistem bazat pe manifestarea libera a cererii si ofertei in fiecare tip de piata si care prezinta instrumente specifice, operatori specifici si corespunzator, institutii de supraveghere si reglementare specifice. Acest sistem de piata este numit generic piata financiara.
Practica din Romania pune in evidenta optiunea pentru conceptia anglo-saxona, potrivit careia piata de capital este o componenta a pietei financiare. Piata de capital se prezinta ca un mecanism de legatura intre investitorii si emitenti, a caror decizie de investire vizeaza doua obiective:
o Rentabilitatea, respectiv un grad inalt de fructificare a capitalurilor
o Lichiditatea, adica recuperarea cat mai operativa a capitalului investit
Pietele de capital prezinta urmatoarele trasaturi: 
o este o piata deschisa, in sensul ca plasamentul este efectuat de marea masa a investitorilor, iar tranzactiile cu instrumente financiare au caracter public;
o produsele pietei sunt instrumente pe termen lung si mediu, banii investindu-se in general pe o perioada mai mare de un an, in timp ce pe piata monetara, resursele sunt utilizate pentru finantari pe termen scurt;
o valorile mobiliare, ca produse ale pietei, se caracterizeaza prin negociabilitate si transferabilitate , acestea putand fi transferate de la un posesor la altul, oferind investitorului posibilitatea de a vinde oricand produsul respectiv la un pret specific conditiilor de piata sau care rezulta din negociere la un moment dat;
o ranzactionarea valorilor mobiliare nu este directa ci intermediara; intermediarii punand in contact emitentii cu investitorii si invers.
Piata de capital ofera modalitati de investire, respectiv de atragere a capitalului, diferite de cele ale sistemului bancar. Ca o alternativa la constituirea depozitelor bancare, investitorii pot achizitiona valori mobiliare, iar emitentii, pentru a nu apela la credite bancare, pot atrage capitaluri prin emisiunea de actiuni si obligatiuni. Obtinerea de fonduri pentru investitii in active pe termen lung este deseori privita drept contributia economica primara a pietelor de capital, insa pietele de capital aduc si alte contributii importante la dezvoltarea economica:
o Eficienta, competitivitatea si solvabilitatea sectorului financiar
o Mobilizarea de alocare a investitilor
o Solvabilitatea sectorului societatilor comerciale
o Accesul societatilor noi si in formare la finantarea prin actiuni
o Descentralizarea proprietatii si distribuirea avutiei.
o Beneficiile potentiale ale pietelor de capital trebuie sa fie masurate fata de costuri si alte dezavantaje. Acestea includ inevitabilitatea crizelor economice si impactul lor asupra obtinerii de capital, increderea investitorilor si puterea sistemului financiar, pericolele controalelor de monopol. 
Pietele de obligatiuni ajuta la diminuarea uneia dintre problemele cele mai critice ale finantelor: disponibilitatea fondurilor pe termen lung. In timp ce investitorii doresc lichiditate, societatile si guvernele trebuie sa se asigure de existenta unor credite pe termen lung care sa acopere activele lor pe termen lung, sau in cazul guvernelor, pentru finantarea proiectelor de dezvoltare. In Romania creditul ipotecar este prea putin dezvoltat nu numai fata de posibilitati, dar si prin comparatie cu tarile dezvoltate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bursa de Valori Bucuresti.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!