Cadrul Legislativ si Masurile Adoptate de Romania pentru Combaterea Infractiunilor Internationale

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 1
CAP. 1. PRIVIRE GENERALA ASUPRA CRIMELOR SI DELICTELOR 4
1.1. DEOSEBIREA DINTRE CRIME SI DELICTE 4
1.2. CONSECINTELE DISTINCTIEI CRIME -- DELICTE 6
CAP.2. INFRACTIUNI INTERNATIONALE 8 
2.1. TERORISMUL 8
2.2. CRIMA ORGANIZATA 16 
2.2.1. TRAFICUL DE STUPEFIANTE 23
2.2.2 INFRACTIUNI ECONOMICE 27 
2.2.3. TRAFICUL DE CARNE VIE 41
2.2.4. CIRCULATIA SI TRAFICUL CU PUBLICATII OBSCENE 47
2.2.5. INFRACTIUNILE INFORMATICE 52
CAP.3. COOPERAREA INTERNATIONALA PENTRU COMBATEREA INFRACTIUNILOR CONVENTIONALE 61
3.1. INTERPOL 61
3.2. EUROPOL 65
3.3. EUROJUST 67
CAP.4. INSTRUMENTELE DE LUPTA IMPOTRIVA CRIMINALITATII 68
4.1 EXTRADAREA 68
4.2 CURTEA PENALA INTERNATIONALA 70
CAP.5. CONCLUZII 76
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

Ultimul deceniu al secolului al XX-lea s-a caracterizat printr-o veritabila schimbare in toate domeniile economico-sociale, a gandirii si a modului de viata. Era, deci, natural ca aceasta schimbare sa se repercuteze si asupra fenomenului infractional. Asistam astfel, la un fenomen al globalizarii comertului, al pietelor financiare, al protectiei mediului inconjurator, al protectiei drepturilor omului, etc. Aceasta tendinta a provocat doua rezultate simultane: primul, disparitia limitelor dintre national, regional si international, lumea devenind un singur stat; al doilea, intrepatrunderea problemelor politice, economice si sociale. In cadrul acestei tendinte, globalizarea s-a extins si in sfera criminalitatii. A aparut astfel crima organizata la nivel transnational si transcontinental. Aceasta tipologie a infractionalitatii si-a indreptat atentia spre anumite domenii cum ar fi: traficul de stupefiante, traficul ilicit de arme, terorismul, prostitutia, spalarea banilor, pedofilia, furtul si contrabanda de masini scumpe, coruptia din companiile multinationale, pirateria camioanelor si a vaselor maritime, furtul de bani prin intermediul computerelor. 
Crima organizata a imbracat un aspect mondializat aducand atingere sigurantei publice, umbrind suveranitatea statelor si tulburand buna desfasurare a activitatii institutiilor economice, politice si sociale. Fata vazuta a profiturilor ilicite, realizata prin spalarea banilor cunoaste mijloace din ce in ce mai sofisticate, iar sumele uriase obtinute sunt valorificate de cartelurile criminale pentru a tine sub control importante institutii financiar-bancare, creandu-se de multe ori adevarate monopoluri prin inlaturarea concurentei. Prin coruptie, arma cea mai teribila si perfida, crima organizata urca spre varfurile societatii, cuprinzand institutii vitale ale statului, punand in pericol siguranta sa. 
Evolutia societatilor contemporane evidentiaza faptul ca desi s-au intensificat masurile si interventiile institutiilor specializate de control social impotriva faptelor de delicventa si criminalitate, in multe tari se constata o recrudescenta si o multiplicare a delictelor comise cu violenta si agresivitate, precum si a celor din domeniul economic si financiar-bancar, frauda, santaj, mita si coruptie. 
Reprezentand o problema sociala a carei modalitate de manifestare si solutionare intereseaza atat factorii de control social cat si opinia publica, asemenea delicte si crime comise prin violenta si coruptie tind sa devina deosebit de intense si periculoase pentru stabilitatea si securitatea institutiilor, grupurilor si indivizilor, fiind asociata de multe ori cu cele de crima organizata, terorism si violenta institutionalizata, specifice, "subculturilor" violentei si crimei profesionalizate.
Desi cauzele recrudescentei violentei si crimei organizate sunt dificil de identificat si explicat datorita existentei unor diferente sensibile in ceea ce priveste amploarea si intensitatea lor de la o tara la alta, majoritatea specialistilor si cercetatorilor considera ca sursele acestor fenomene rezida in perpetuarea unor structuri politice, economice si normative deficitare, in mentinerea si accentuarea discrepantelor sociale si economice intre indivizi, grupuri si comunitati si intensificarea conflictelor si tensiunilor sociale si etnice.
Violenta este amplificata in prezent de acte de terorism si crima organizata, comise cu scopul de a inspira frica, spaima si groaza in randul opiniei publice, dar si o serie de delicte si crime, ce violeaza drepturile si libertatile individului. Asistam la o asa numita "internationalizare" a violentei si crimei organizate la nivelul diferitelor societati, state si natiuni prin aparitia si proliferarea violentei rationale, specifica crimei organizate la nivel national si international. 
Nici Romania nu putea fi ocolita de acest flagel, care, in special in anii care au trecut de la revolutia din Decembrie 1989, a cunoscut cresteri explozive. Ingrijorator este faptul ca au proliferat galopant tipurile de infractiuni cu caracteristici mafiote, actiunile premeditate, folosirea armamentului la savarsirea infractiunilor, talharia in plina zi sub amenintarea armelor de foc, sechestrarea de persoane, impunerea taxei de protectie, furturi de bunuri din patrimoniul national, contrabanda, coruptie, evaziune fiscala si alte fapte carora politia a trebuit sa le faca fata.
Sistemul totalitar de dinainte de 1989 a impiedicat dezvoltarea organizatiilor de tip mafiot. In Romania de astazi, in care situatia economica instabila si inflatia determina o inegalitate frapanta, o buna parte a populatiei traind in saracie, promovarea liberei concurente, a spiritului competitiv, a avut desigur, pe langa efectele pozitive si un revers nedorit. Pe baza acestui sistem social, politic, cultural propice, s-au putut dezvolta organizatiile de tip mafiot in Romania. 
Astfel ca, numerosi indivizi au ales calea infractiunii, a furtului, escrocheriei, abuzului, coruptiei si traficului de orice fel pentru a se imbogati peste noapte. Romania a devenit un teritoriu preferat pentru transmiterea drogurilor din Orient sau America Latina catre tarile din Europa de Vest, tot mai multi cetateni fiind atrasi in organizatii criminale internationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cadrul Legislativ si Masurile Adoptate de Romania pentru Combaterea Infractiunilor Internationale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!