Calitatea Apei si Implicatiile Sale Ecologice

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul 1. Notiuni generale privind apa 4
1.1. Generalitati 5
1.2. Stari de agregare ale apei 6
1.2.1. Transformari de stari de agregare 7
1.3. Circuitul apei in natura 8
1.4 Proprietatile apei 10
1.4.1 Proprietatile fizice ale apei 11
1.4.2 Proprietatile chimice ale apei 15
1.4.3. Proprietatile microbiologice ale apei 17
1.4.4 Proprietatile organoleptice ale apei 17
1.5. Parametri de calitate ai apei potabile 18
1.6. Factori poluanti ai apelor 23
1.7. Ploile acide 25
1.8. Protejarea calitatii apelor 26
Capitolul 2. Legislatia apelor 29
2.1. Legislatia privind apele in general 30
2.2. Legislatia privind apa potabila in Romania 33
Capitolul 3. Impactul calitatii apei asupra umanitatii 36
3.1. Importanta fiziologica a apei 37
3.2 Importanta apei pentru activitatea umana. 39
3.3. Efectele apei poluate asupra sanatatii populatiei. 39
Capitolul 4. Studiu de caz - Masurarea si evaluarea calitatii apelor la Centrul Operational Gropeni, judetul Braila 41
4.1. Statia de tratare a apei 42
4.3 Activitatea de laborator 44
4.3. Activitatea de laborator 45
4.4. Studiul evolutiei calitatii apei brute intre 1 ianuarie 2013 - 1 aprilie 2014 45
4.5. Compararea unor parametri ai apelor dure si filtrate de la statia de tratare 50
Concluzii 42
Bibliografie 44


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Desigur, stim cu totii ca apa este un lichid incolor, inodor si insipid, fara de care viata pe Terra nu ar fi posibila. In lucrarea de fata imi propun sa fac o analiza teoretica a ceea ce inseamna apa si calitatea acesteia in viata noastra.
Prezenta lucrare contine patru capitole. Primul capitol, "Notiuni generale privind apa", se doreste a fi un capitol introductiv al temei. Pornind de la definitia apei, putem spune ca aceasta este un lichid incolor, de cele mai multe ori, sau usor albastrui sau chiar verzui in straturi groase, fiind una dintre substantele cele mai raspandite pe planeta, formand unul din invelisuri, hidrosfera. In continuarea acestui capitol sunt prezentate starile de agregare, circuitul apei in natura, proprietatile apei (proprietati fizice, chimice, microbiologice si organoleptice), parametri de calitate si distributia apei pe Terra.
Capitolul al doilea, ,,Legislatia apelor", prezinta cele mai importante puncte din legi ale apelor. Spre exemplu, directiva 60/2000/EC aduce in discutie captarea apei potabile, iar Legea 458/2002 reglementeaza calitatea apei potabile si are ca obiect protectia sanatatii oamenilor impotriva efectelor oricarui tip de contaminare a apei potabile prin asigurarea calitatii acesteia de apa potabila si sanogena. 
Capitolul al treilea, ,,Impactul calitatii apei asupra umanitatii", este un capitol ce aduce in discutie impotanta fiziologica a apei, care este considerat cel mai bun detoxifiant natural. Aceasta transporta substantele nutritive prin organism si este ,,ingredientul" principal al sangelui (92%). In continuarea acestui capitol sunt aduse in discutie si efectele apei poluate asupra sanatatii umane, efecte care pot fi urmate de boli bacteriene sau boli parazitare.
Ultimul capitol, capitolul al patrulea, ,,Masurarea si evaluarea calitatii apelor, statia de epurare Gropeni, judetul Braila" este de fapt un studiu de caz realizat in urma cercetarilor facute la statia Gropeni. Acest capitol prezinta etape folosite in procesul tehnologic pentru obtinerea apei potabile. Desigur, cercetarea nu se opreste, ci continua cu o comapatie a parametrilor apei dure si filtrate de la aceasta statie, unde sunt facute comparatii ale lunilor anului trecut (1.01. 2013 - 31.12.2013) si pana in luna aprilie al anului curent. 
Lucrarea de incheie cu unele concluzii si cu o scurta bibliografie.
Capitolul 1. Notiuni generale privind apa
1.1. Generalitati
Apa este un lichid "inodor, insipid si incolor, de cele mai multe ori, sau usor albastrui sau chiar verzui in straturi groase." (Vintiloiu I., 2010)
Apa este un compus chimic al hidrogenului si al oxigenului, avand formula chimica bruta H2O. 
Aceasta este o substanta absolut indispensabila vietii, indiferent de forma, fiind unul dintre cei mai raspanditi solventi. Este una din substantele cele mai raspandite pe planeta Pamant, formand unul din invelisurile acestuia, hidrosfera.
Alaturi de aer, apa reprezinta factorul de mediu absolut indispensabil vietii. Apa este principalul aliment de baza pentru vietuitoare. In prezenta acesteia se desfasoara toate procesele vitale. Apa reprezinta o componenta esentiala a materiei vii, indiferent de gradul de organizare.
Multa vreme s-a crezut ca apa ar fi un corp simplu (in cultura chineza) sau, cel mai obisnuit, o combinatie a hidrogenului cu oxigenul. Elaborarea unei definitii complete a apei este mult mai greu de realizat decat pare, deoarece in formula chimica H2O vorbim de apa pura si nu de cea naturala, care contine intotdeauna o cantitate oarecare de substante solide si gaze dizolvate.
Originea apei a inceput sa se clarifice abia in anul 1783, cand Macquer a aratat ca prin combustia hidrogenului se formeaza picaturi de apa, iar fizicianul englez Henry Cavendish, provocand pentru prima data combinarea hidrogenului si oxigenului cu ajutorul scanteii electrice, a produs apa.
In 1785, Lavoisier si Meusnier au descompus apa cu ajutorul unui fier inrosit, au separat si au cantarit hidrogenul produs si apoi au executat sinteza apei intr-un balon prevazut cu doua tuburi, in care curentul de hidrogen era aprins cu ajutorul unei scantei electrice. S-a stabilit atunci ca 2 g de hidrogen se combina cu 16 g de oxigen pentru a da 18 g de apa.
Apa lichida este totdeauna citata ca tipul perfect al corpului fluid, dar ,,este un lichid care aminteste de forma cristalina a ghetii din care provine". (Ciobotaru V., 2012)
Apa serveste la stingerea incendiilor dar, pe de alta parte, carbunii sunt stropiti cu apa pentru a arde mai bine in focare. Apa provoaca rugina fierului la temperatura obisnuita, insa la o temperatura inalta, fierul este cel care descompune apa. Dupa parerile actuale, "apa constituie un edificiu macromolecular lacunar care ii da posibilitatea de a aditiona substante straine (fenomen de dizolvare), putand sa rupa usor legaturile de hidrogen." (Sandoiu I.-F., 2013)
Cele mai multe anomalii prezentate de apa lichida au putut fi explicate, dar nici una dintre cele trei structuri n-a putut fi izolata in stare pura.
Chiar daca ignoram adevarata natura a apei, nu putem uita ca ea este izvorul oricarei vieti, ca face parte integranta din tesuturile animale si vegetale, ca este o bautura, ca exista la suprafata Pamantului sub forma de apa dulce lichida, de gheata sau de apa de mare, ca este un izvor de energie, o necesitate pentru agricultura si industrie, de aceea fiecare om este responsabil, intr-o masura mai mare sau mai mica, de gestionarea sustenabila si protejarea resurselor de apa pentru ca, in fond, esti ceea ce bei! 
Astfel, apa care este potrivita consumului uman se numeste apa potabila. Conform Standardului din Romania, "pentru ca apa sa fie potabila, sestonul nu trebuie sa depaseasca 1ml/m3." (Simonescu C.-M., 2009), unde sestonul reprezinta totalitatea elementelor libere din apa, curprinzand atat suspensiile inerte, cat si elementele biologice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatea Apei si Implicatiile Sale Ecologice.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Carti
1. Bucur A. 1999, Elemente de chimia apei, Editura H.G.A., Bucuresti
2. Ciobotaru V., 2012, Aplicatii ecotehnologice. Probleme. Proiecte. Studii de caz, Editura Economica, Bucuresti
3. Constantinescu G.C., 2001, Chimia mediului, vol. II-Hidrochimia, Editura Uni-Press C-68, Bucuresti
4. Curs universitar Influente pozitive si negative ale mediului asupra sanatatii. Poluarea mediului si sanatatea umana
5. Grecea C. 2013, Geodezie. Concepte. curs universitar, Colectia Student, Timisoara
6. Gruia E., 1979, Apa si poluarea, Editura Stiintifica si Enciclopedica,Bucuresti
7. Mandru I., 1986, Chimia coloizilor si suprafetelor Editura Tehnica, Bucuresti
8. McKinnon H., 2010, The propretis of water, distribuit de D&M, Canada
9. Opopol N., 2006, Sanatatea mediului, curs universitar, Casa editorial - poligrafica Bons Office, Chisinau
10. Organizatia Mondiala a Sanatatii - Strategia Sanatatii pentru toti, 1984
11. Podani, M., 2000, Hidrologie inginereasca, Editura Sfinx, Targoviste
12. Sandoiu I.-F., 2013, Monitoringul mediului, Editura Matrixrom, Bucuresti,
13. Simonescu C.-M., 2009, Supravegherea si controlul calitatii apelor naturale, Editura Matrixrom, Bucuresti
14. Vintiloiu I. Manualul sistemului de management integrat calitate mediu sanatate si securitate ocupationala
15. Visan S. 2004, Ecotehnologii, Editura ASE, Bucuresti.
Declaratii
1. Declaratie Psiholog Crisan I., Calitatea apei defineste calitatea vietii
Legi
1. Legea 458/ 2002 privind calitatea apei potabile in Romania


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!