Calitatea produselor din industria de panificatie

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I Standardizarea Internationala pg. 2
1.1 Misiunea standardizarii pg. 2
1.2 Obiectivele generale ale standardizarii pg. 3
1.3 Principiile de baza ale activitatii de standardizare pg. 6
1.4 Efectele standardizarii pg. 6
1.5 Tipuri de standarde pg. 9
Capitolul II Standardizarea in Europa si Romania pg. 13
2.1 Standardizarea in Romania pg. 13
2.2 Politica Uniunii Europene in domeniul standardizarii pg. 15
2.3 Principiile de baza ale activitatii de elaborarea a standardelor europene pg. 17
2.4 ISO 9000 pg. 21
Capitolul III Standardizarea in domeniul produselor alimentare pg. 24
3.1 Codex Alimentarius - Istoricul Codului Alimentar pg. 25
3.2 Activitatile Comisiei Codex Alimentarius pg. 30
3.3 Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica pg. 34
3.4 Standardele etichetarii pg. 36
3.5 Codificarea bunurilor alimetare pg. 36
Capitolul IV Studiu de caz ,,Painea" pg. 38
4.1 Istoric pg. 38
4.2 Structura cerealelor pg. 38
4.3 Calitatea cerealelor boabe pg. 39
4.4 Graul pg. 40
4.5 Faina de grau pg. 40
4.6 Glutenul pg. 44
4.7 Capacitatea fainii de a forma si a retine gazele pg. 45
4.8 Influenta umiditatii fainii asupra consistentei aluatului pg. 46
4.9 Drojdia pg. 47
4.10 Ameliatorii pg. 48
4.11 Sarea pg. 48
4.12 Apa pg. 49
4.13 Insusirile de panificatie pg. 50
4.14 Tranportul, depozitarea si conservarea materiilor prime pg. 50
4.15 Pregatirea materiilor prime pg. 53
4.16 Prelucarea materiilor prime pg. 54
4.17 Obtinerea painii pg. 55
4.18 Alterarea painii si masuri de prevenire pg. 63
4.19 Standardizarea painii pg. 70
4.20 Materii prime si auxiliare pg. 71
4.22 Ambalare pg. 76
Capitolul V Concluzii si propuneri pg. 77
Standardele armonizate - suport al comertului liber international in perspectiva mondializarii pg. 77
Bibliografie pg. 79


Extras din licenta Cum descarc?

Lucrarea de fata urmareste sa surprinda principalele aspecte legate de standardizarea internationala a produselor alimentare.
In cadrul primei parti a lucrarii, au fost prezentate Standardele Internationale, europene si romanesti, cu principalele principii, obiective, clasificari, organizatii de elaborare ale acestor principii si reprezentantii acestora, comitetul pentru aditivi alimentari, sistemele de calitate ISO 9000 si 14000 pentru identificarea deficientelor sau abaterile de la procedurile de calitate.
In cel de-al II-lea capitol, standardele care privesc produsele alimentare pe plan international si institutiile care le elaboreaza, pus in prim plan Standardul Codex Alimentarius, incluzand istoricul elaborarii ideii de cod alimentar international, importanta si rolul Codexului, in comertul cu marfuri alimentare in decursul timpului, detalii despre sistemul Codex, activitatile care se desfasoara la nivelul reuniunilor Codex Alimentarius cu privire la eficientizarea tranzactiilor, reprezentantii Comisiei si Comitetului Codex.
In cel de-al III-lea capitol, prezentarea Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, care are drept obiectiv promovarea politicilor privind dezvoltarea puternica a economiei si cresterea nivelului de viata in cadrul tarilor membre in contextul unei stabilitati financiare, dezvoltarea relatiilor economice intre tarile membre si cu tarile nemembre, dezvoltarea comertului mondial pe baze nediscriminatorii, conform obligatiilor internationale.Deasemenea sunt prezente si standardele etichetarii pentru reglementarile internationale privind etichetarea bunurilor alimentare si codificarea bunurilor alimentare, modalitati de garantare a marfurilor si organizatiile consacrate certificarii.Conform standardelor marfa, trebuie sa fie insotita de un certificat de conformitate care sa certifice conformitatea cu normele de calitate.
In cel de-al IV-lea capitol este prezentat studiul de caz al painii, unul dintre alimentele de baza din cele mai indepartate timpuri, cerealele constituind baza alimentatiei umane datorita pretului scazut, pastrarii indelungate, potentialului tehnologic ridicat, desigur ponderea lor diferentiindu-se de la o tara la alta, in functie de dezvoltarea economica, pe primul plan in cultura cerealelor clasandu-se graul, iar utilizarea principala fiind painea si in acest sens de-a lungul timpului creandu-se unitati specializate pentru o mai buna eficienta si reteta cu materii prime si etape utilizate pentru realizarea painii.
Capitolul V prezinta concluzii si propuneri bazate pe evolutia actuala in domeniul standardizarii.
Capitolul I
STANDARDIZAREA INTERNATIONALA
Organizatia internationala pentru standardizare are sediul la Geneva, federatie mondiala alcatuita din comisii nationale de standarde din 90 de tari, cate una pentru fiecare tara.
ISO este o organizatie nonguvernamentala infiintata in 1947. Activitatea principala a organizatiei o constituie acordurile internationale, care sunt publicate ca standarde internationale. Membrii sai sustin financiar operatiile centrale ale ISO printr-o cota parte ce revine de platit fiecarei tari sub forma de taxa de membru.
Organizatia sora a lui ISO, de asemenea cu sediul la Geneva este Comisia Internationala de Electrotehnica (IEC), care se ocupa cu standarde in domeniul electric si electrotehnic, lasand toate celelalte standarde de produse si management in seama ISO.
Pe scara mondiala, ISO reprezinta ceea ce este CEN pe plan european, CEN reprezinta Comitetul European pentru Standardizare.
El cuprinde toate comisiile nationale de standardizare europene si sfatuieste Uniunea Europeana in materie de standardizare. Comisiile nationale de standarde din toate tarile europene sunt membre atat CEN, cat si ISO, in timp ce restul de mai mult de saptezeci de tari sunt membre ISO.
Intelegerile comerciale mondiale depind de armonia standardelor produse de aceste comisii prin ISO si IEC. Prin intermediul CEN si a membrilor sai, "barierele tehnice din cale comertului"au fost indepartate cu scopul de a crea o piata cu adevarat comuna in Uniunea Europeana.
Toata munca pentru alcatuirea standardelor importante se realizeaza la ISO prin intermediul comisiilor tehnice, cunoscute si ca "TC"-uri, cum ar fi de exemplu TC 2007.
De exemplu, Consiliul de standarde din Canada (SCA) este comisia membra ISO ce detine secretariatul pentru TC 2007, care este comisia ce supravegheaza alte subcomisii ce alcatuiesc standardul managementului mediului ISO 14000.
1.1 Misiunea standardizarii
Standardizarea este o activitate complexa de elaborare a unor documente denumite standarde, prin care se urmareste optimizarea tehnico-stiintifica si economica in diferite domenii.
Standardizarea este activitatea de uniformizare planificata a unor produse materiale, efectuata in comun de factorii interesati in folosul general. Standardizarea promoveaza rationalizarea si asigurarea calitatii in economie, tehnica, stiinta si serveste la cresterea securitatii oamenilor si a produselor. Ea contribuie la cresterea calitatii in toate sectoarele vietii.
Intrucat progresul tehnic poate avea uneori si efecte negative, standardele au devenit sursa de incredere pentru utilizatorii tehnicii, pentru protectia consumatorilor, pentru protectia muncii si protectia mediului inconjurator.
Din definitia adoptata in standardul roman, referitoare la standardizare, rezulta ca aceasta este o "activitate specifica pentru care sunt stabilite, pentru probleme reale sau potentiale, prevederi destinate unei utilizari comune si repetate, vizand obtinerea unui grad optim de ordine intr-un context dat."


Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatea produselor din industria de panificatie.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Barbulescu, G., - Bazele merceologiei, Ed. Sun Grafic, Bucuresti, 2004.
2. Barbulescu, G., - Merceologie alimentara, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2003.
3. Barbulescu, G., - Expertiza calitatii marfurilor de import - export, Ed. Muntenia, 2006.
4. Calitologia - Stiinta calitatii marfurilor - Bazele merceologiei, Ed. Oscar Print, Bucuresti, 2002.
5. Centrul international de comert UNCTAD/GATT; Organizatia Internationala de Standardizare ISO - Manualul sistemului calitatii - Ghid pentru implementarea standardelor internationale ISO 9000, Ed. Tehnica, Bucuresti, 1997.
6. Colectia de standarde pentru industria de morarit - panificatie, Ed. COC, Bucuresti, 1988.
7. Dima, D., Pamfilie, R , Procopie., R., - Marfurile alimentare in comertul international, Ed. Economica, Bucuresti, 2001.
8. Dragoi, M. - Painea noastra cea de toate zilele, Ed. Agerpress Typo, Bucuresti, 1988.
9. Ionel, C., - Tehnologii de prelucrare a cerealelor in industria moraritului, Ed. Tehnica, Bucuresti, 2000.
10. Ionescu - Muscel, Cucu, V. D. - Merceologia produselor de export-import, vol II, Centrul de documentare si Publicatii Tehnice al Ministerului Industriei Usoare, Bucuresti, 1971.
11. Ionescu, Targoviste, - Necesitate si abuz in alimentatie, Ed. Medicala, Bucuresti, 1981.
12. Leonte, M., - Biochimia si tehnologia panificatiei, Ed. Crigarux, Piatra Neamt, 2000.
13. Mecu, Gh., Plumb, R., si colab., - Studiul comportamentului consumatorului in economia de piata contemporana, Ed. Genicod, Bucuresti, 2000.
14. Moldoveanu, G. - Utilajul si tehnologia panificatiei si produselor fainoase, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1993.
15. Moldoveanu Gh., - Arta brutaritului romanesc, Ed. Tehnica, Bucuresti, 1994.
16. Panfilie, R. - Merceologia si expertiza marfurilor alimentare de export- import, Ed. Oscar Print, Bucuresti, 1996.
17. Paraschivescu, V., - Merceologie generala, Ed. Tehnopress, Iasi, 1999.
18. Rasenescu, I., Otel, I., - Indrumator pentru industria alimentara, Ed. Tehnica, Bucuresti, 1998.
19. Rothery, B. - ISO 9000 si ISO 14000, Ed. Class, Bucuresti.
20. Stanciu, I. - Calitologia - "Stiinta marfurilor de calitate", Ed. Oscar Print, Bucuresti, 2002.
21. Standarde profesionale - Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1997.
xxx www.codexalimentarius.net;
xxx www.fao.org;
xxx www.la-start.ro;
xxx www.agromethbanat.ro;


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prin apasarea pe butonul “Descarca acum” declar ca am citit, inteles si agreat termenii si conditiile.
* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!