Cambia si alte Instrumente de Plata

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I: Cambia si utilizarile ei. Biletul la Ordin .4 
1.1. Introducere .4 
1.1.1. Plati fara numerar.4
1.1.2.Instrumente deplata.6 
1.2. Caracteristicile cambiei si formele ei.9 
1.2.1. Caracteristicile cambiei.9 
1.2.2. Conditiile de forma ale cambiei.12 
1.2.3. Formele cambiei .18 
1.3. Circuitul cambial.20 
1.4. Operatiile la care participa cambia.23 
1.4.1. Girul.23 
1.4.2. Acceptarea.27 
1.4.3. Avalul.28 
1.4.4. Scontarea si Rescontarea.30 
1.5. Plata cambiei de catre tras si efectele neefectuarii ei.32 
1.5.1. Scadenta.32 
1.5.2.Plata Cambiei .33 
1.5.3. Consecintele neplatii cambiei.34 
1.6. Biletul la Ordin.38 
1.6.1. Caracteristici ale Biletului la Ordin.38 
1.6.2. Circuitul Biletului la Ordin.40
Capitolul II: Cecul.41 
2.1. Caractersticile si circuitul platilor desfasurate prin cecuri bancare.41 
2.2. Elementele componente ale cecului .42 
2.3. Utilizarea cecului in operatiuni bancare.44 
2.4. Tipuri de cecuri.46 
2.5. Conditiile de forma urmarite la prezentarea cecului.49 
Capitolul III: Cardurile.50 
3.1. Caracteristicile si principalele tipuri de carduri.50 
3.2. Reglementarea utilizarii cardurilor in Romania.60 
3.2.1. Emiterea cardurilor in Romania.60 
3.2.2. Acceptarea cardurilor bancare.61 
3.3. Transferul electronic de fonduri prin intermediul mecanismului cardurilor.63
3.4. Efectele economice ale implementarii sistemului electronic de transfer 
al fondurilor.69
Capitolul IV: Biletul la Ordin, Cecul, Cambia si Cardurile la BRD GSG 
STUDIU DE CAZ.71
4.1. Prezentare generala BRD - Groupe Societe Generale SA.71 
4.2. Emiterea carnetelor de Cecuri, Bilete la Ordin, Cambiilor si Cardurilor la BRD GSG.74
4.3. Decontarea Cecului, Cambiei si Biletului la Ordin.78 
Concluzii si propuneri.83 
Bibliografie.91 
Anexe


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
CAMBIA SI UTILIZARILE EI
1.1. Introducere
1.1.1. Platile fara numerar
Lumea europeana, dar nu numai s-a confruntat de-a lungul timpului cu lipsa de moneda.
Lipsa de moneda ca expresie a starii economice la un moment dat, intr-un stat sau pe o piata data, se refera la faptul ca moneda existenta nu poate satisface necesitatile determinate de volumul schimburilor economice si al relatiilor de plata, cu alte cuvinte in functie de activitatea economica globala. Deci de fapt, exista bunuri care pot fi vandute, exista agenti economici sau persoane care au dorinta si capacitatea economica de a le achizitiona, dar nu exista potentialul de plata exprimat prin moneda efectiva.
Fenomenele s-au manifestat initial in conditiile in care moneda utilizata, principala, era confectionata din metal pretios.
Situatiile in care economia resimtea lipsurile de bani reprezentau momente in care productia sau afluxul de metal pretios ramanea in urma fata de volumul schimburilor economice.
In istoria Europei aceste stari au fost frecvente. Un ecou deosebit in acest sens l-a avut descoperirea Americii. Abundenta metalului pretios, aur si mai ales argint, adus din America recent descoperita, influenteaza mai intai Spania, dar se extinde si asupra Europei Ocidentale.
Apar fenomene distructive din punct de vedere economic. O parte importanta a populatiei care se bucura de rezultatele acestui aflux isi reduce preocuparile pentru activitatea de productie. O alta parte a fortei productive atrasa de mirajul unor castiguri usoare parasesc fagasul preocuparilor economice si astfel se reduc preocuparile si rezultatele activitatii economice. Marfurile devin mai rare, in timp ce avalansa fluxului monetar creste.
Inflatia in aceste momente a avut proportii mari, pentru epoca, si a influentat negativ multe decenii viata economica a Europei.
Fenomenele similare dar mai reduse in intensitate s-au produs si in 1840 si 1850, cand descoperirea unor mine bogate in metale pretioase, in California si Australia, a determinat scaderea valorica a aurului si cresterea deosebita a preturilor. 
Aceste evolutii discordante in activitatea economica si productia minelor de aur si argint, care in termeni majori de-a lungul secolelor inseamna primordial lipsa de metal pretios, lipsa metalului monetar, lipsa de bani, au calauzit omenirea in a promova mijloacele de plata care sa inlocuiasca partial banii in circuitul monetar. Striviti de necesitatea acestor cerinte presante de a asigura valorificarea bunurilor produse si buna desfasurare a relatiilor de schimb, oamenii au trebuit sa gaseasca solutii operative, sa inoveze sau sa adopte principii noi, intre care, primordial, cambia, pentru a avea astfel mijloacele de plata necesare pentru o sustinuta dezvoltare a vietii economice.
Germenii oranduielii vietii economice moderne inclusiv a cambiei, principiilor si dreptului cambial isi au sorgintea in activitatea cetatilor italiene. Acestea, de-a lungul unei perioade indelungate au reprezentat placa turnanta a comertului Europei cu Orientul si prin intermediere cu Extremul Orient, semnificativa pentru obiectivele economice ale vremii.
Desi notiunile actuale nu concorda cu starea de fapt de atunci, putem spune ca, prin natura lui, comertul cetatilor italiene a fost un comert international, care a legat multilateral activitatile economice intre cetatile comerciale, unde traiau si prosperau etnii diferite.
Mai mult, prin intermediere, arabii fiind mijlocitori in sfera acestui comert, erau cuprinse si marfuri provenite din China, India si Asia de Sud-Est. Deci, prin obiectul sau, comertul acelei epoci era un comert international. Si termenii cambiei, asa cum au fost ei definiti atunci, subliniau acest fapt. Termenul de cambie provine de la cuvantul italienesc cambio, care insearmna, la modul cel mai general, schimb.
Vanzatorul marfii care accepta cambia avea sa fie la scadenta beneficiarul unei sume exprimata in moneda straina, deci un mijloc de plata pe piata unei tari diferite de a lui, unde va avea o capacitate de cumparare exprimata prin suma inclusa in cambie. Iata deci ca in acele conditii cambia subintelege posibilitatea pentru creditorul cambiei de a accede la un mijloc de plata in moneda straina, pe o piata, alta decat a lui.
Cambia reprezinta prin aceasta un instrument de promovare a comertului, a comertului international, primordial.
Sub alt aspect cambia exprima acordul beneficiarului cambiei de a amana plata si prin aceasta o relatie de credit, ea insasi factor de facilitare a comertului, in general.
Prin termenii sai, respectiv prin semnificatia majora a inscrisului cambial, cambia exprima un raport de credit. Platitorul desemnat in cambie se obliga, sau este obligat, sa plateasca suma respectiva la un anumit termen, de regula departat in timp. Aceasta inseamna amanarea platii, factor esential al relatiei dintre parti.
Rezulta ca beneficiarul a consimtit, si platitorului ii este ingaduit sa plateasca, mai tarziu, atunci cand potential acestuia ii va fi in masura sa obtina, de regula prin vanzarea sau valorificarea marfurilor ce au facut obiectul actului economic, mijloacele de plata legale. Aceasta este una din ipostazele procesului cambial, adica in numeroase cazuri procesul cambial se opreste aici. El se incheie la termen prin plata cambiei.
Intr-o serie de cazuri insa procesul cambial are dezvoltari deosebite, in sensul ca au loc numeroase transferuri ale cambiei de la un creditor la altul, ca urmare a utilizarii sucesive a cambiei ca mijloc de plata. Adesea trecerea creantei la un nou creditor inseamna de fapt plasarea capitalului disponibil al acestui nou creditor1.


Fisiere in arhiva (5):

  • ANEXA NR 2.doc
  • ANEXA NR 3.doc
  • ANEXA NR1.doc
  • Cambia si alte Instrumente de Plata.doc
  • COPERTA INTERIOARA.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!