Cancerul - Boala Provocata de Alterarea Genelor

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul 1 CANCERUL, O BOALA PROVOCATA DE 
ALTERAREA GENELOR 3
1.1.
ETAPE IN DEZVOLTAREA CANCERULUI 5
1.2. GENE IMPLICATE IN APARITIA SI 
DEZVOLTAREA CANCERULUI 5
1.2.1. ONCOGENE 6
1.2.2. PROTO-ONCOGENE 6
1.2.3. GENE SUPRESORI TUMORALI 7
1.3. ABORDARI RECENTE IN TERAPIA CANCERULUI 8
1.3.1. TERAPIA VIRALA 8
1.3.2. INHIBAREA TELOMERAZEI 8
1.3.3. INHIBAREA ANGIOGENEZEI 8
1.3.4. MIGRAREA CELULELOR TUMORALE 8
1.3.5. APOPTOZA 9
Capitolul 2 CANCERUL SI DIETA 11
2.1. DIETA IN PREVENIREA CANCERULUI 12
2.2. ANTIOXIDANTI IN TERAPIA ANTI-CANCER 12
2.3. ANTIOXIDANTII SI APOPTOZA 15
2.3.1. SELENIUL 15
2.3.2. VITAMINA E 15
2.3.3. OLIGOPRAONTOCIANIDINELE 18
2.3.4. VITAMINA A 20
2.4. TOPUL ALIMENTELOR CU ROL 
IN COMBATEREA CANCERULUI 23
Capitolul 3 MATERIALE SI METODE 25
3.1. PREPARAREA SUBSTANTELOR 25
3.2. MATERIALUL BIOLOGIC 26
3.3. TEHNICA CITOMETRIEI IN FLUX 27
3.3.1. PREPARAREA PROBELOR 32
3.3.2. PROTOCOLUL DE LUCRU 33
3.4. IMUNOMARCAREA 33
3.5. ANALIZA CALITATIVA A FRAGMENTARII
ADN IN GEL DE AGAROZA 34
Capitolul 4 REZULTATE SI DISCUTII 36
4.1. REZULTATELE CITOMETRIEI IN FLUX 36
4.2. REZULTATELE IMUMOMARCARII 46
4.3. REZULTATELE ANALIZEI CALITATIVE A FRAGMENTARII ADN IN GEL DE AGAROZA 49
Capitolul 5 CONCLUZII 50
BIBLIOGRAFIE 51


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul 1
CANCERUL, O BOALA PROVOCATA DE ALTERAREA GENELOR
Cancerul este o boala provocata de proliferarea celulara necontrolata si invaziva. In ziua de azi se estimeaza ca o treime din copii vor dezvolta o forma de cancer in timpul vietii lor. Cele mai comune tipuri de cancer sunt cancerul de san, cancerul de prostata si cel de colon.
Nu se cunoaste cauza exacta a aparitiei si a dezvoltarii tumorilor maligne. Unele cancere sunt genetice, iar altele sunt probabil determinate de mediul de viata (dieta, fumat etc).
Cancerul este o boala provocata de mutatia genelor implicate in reglarea ciclului celular si a proliferarii celulare. 
In cancer apar alterari fundamentale ale mecanismului genetic de reglare a ciclului celular, ce au ca rezultat proliferarea celulara necontrolata.
Mutatiile apar, in principal, in 2 clase de gene: proto-oncogene si gene supresori tumorali. In celulele normale, produsii proto-oncogenelor actioneaza la diferite nivele in calea de reglare a proliferarii celulare. Versiunile mutante ale proto-oncogenelor sau ale oncogenelor promoveaza cresterea tumorala. 
Inactivarea totala sau partiala a genelor supresori tumorali, ca p53 si Rb, determina disfunctii ale proteinelor (sau chiar absenta acestor proteine) care, in mod normal, inhiba progresia in cadrul ciclului celular. 
In cancer, au fost observate mutatii la nivelul genelor ce codifica pentru proteinkinaze ciclin-dependente (CDK), cicline, enzime ce activeaza CDK, inhibitori ai CDK (CKI), substraturi pentru CDK si alte proteine care activeaza in punctele de control ale ciclului celular. 
Cancerele au origine clonala, rezultand din celule normale ce au suferit mai multe modificari genetice ce le-au conferit un avantaj selectiv. in ciuda complexitatii procesului de transformare a celulelor normale in celule tumorale, selectia pentru supravietuire pare sa fie o trasatura comuna a tuturor tipurilor de cancer. Evolutia celulelor canceroase nu urmeaza un traseu specific, ci pare sa fie o cale formata din mai multi pasi ce favorizeaza transformarea genetica ce confera celulei capacitate de supravietuire nelimitata. Cancerele avansate, care prezinta independenta fata de factorii de crestere si rezistenta la apoptoza, prezinta o capacitate de supravietuire si mai mare.
Fig 1. Etape in formarea unei celule maligne
Celulele canceroase prezinta membrana plasmatica si citoplasma anormale, se divid rapid si ignora semnalele de inhibare a ciclului celular. Aceasta determina formarea de mase de celule numite tumori. Odata ce mecanismul de control al ciclului celular este ineficient, celulele canceroase se divid rapid, isi pierd pozitionarea normala si inhibitia de contact.
Tumorile pot fi benigne sau maligne. Tumorile benigne sunt alcatuite din celule asemanatoare celulelor din tesutul in care se gasesc, cresc greu si nu migreaza in alte regiuni ale corpului. Celulele maligne sunt diferite fata de celulele din tesutul in care se gasesc, se divid rapid si pot migra in alte regiuni ale organismului.
Fig.2. Tumora benigna vs tumora maligna
Daca au nutrienti adecvati in mediul de cultura, celulele canceroase se divid indefinit. Linia celulara HeLa este cultivata deja de o jumatate de secol, indicand ca telomeraza este inca activa in aceste celule. Odata ce o linie celulara devine canceroasa, diviziunea celulara nu poate fi oprita si va continua pana cand organismul purtator de celule canceroase moare sau pana cand acestea vor fi distruse sau eliminate chirurgical.
In ciuda studiilor intense efctuate si a progreselor realizate, un tratament eficient al cancerului sau o metoda de prevenire a acestei teribile maladii, nu au fost inca puse al punct. 
Cancerul ocupa locul 2 in lume an privinta mortalitatii, dupa bolile de inima.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cancerul - Boala Provocata de Alterarea Genelor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!