Capacitatea Juridica Civila a Ministerului Apararii

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.6
Capitolul 1. Persoana juridica notiuni generale .8
1.1. Persoana juridica subiect de drept .8
1.1.1. Teorii cu privire la persoana juridica .10
1.1.2. Definirea notiunii de persoana juridica .12
1.1.3. Cadrul legal .15
1.1.4. Clasificarea persoanelor juridice .15
1.1.5. Modul de infiintare, atributele de identificare, reorganizarea si incetarea persoanelor juridice de drept public .19
1.2. Elementele constitutive ale persoanei juridice .26
1.2.1. Continutul elementelor constitutive ale persoanelor juridice .26
1.2.2. Importanta juridica a elementelor constitutive.30
Capitolul 2. Continutul capacitatii juridice civile a
persoanelor juridice .32
2.1. Capacitatea juridica civila a persoanelor juridice .32
2.1.1. Corelatia capacitatii civile a persoanei juridice cu capacitatea juridica a acesteia .32
2.1.2. Structura capacitatii civile a persoanelor juridice .33
2.2. Capacitatea juridica civila de folosinta a persoanelor juridice .34
2.2.1. Definirea notiunii .34
2.2.2. Caractere juridice .35
2.2.3. Continutul capacitatii de folosinta .35
2.3. Capacitatea juridica civila de exercitiu a persoanelor juridice .41
2.3.1. Definirea notiunii .41
2.3.2. Continutul capacitatii de exercitiu .42
2.4. Capacitatea juridica civila a persoanelor juridice de drept public .45
Capitolul 3. Capacitatea juridica civila a Ministerului Apararii .48
3.1. Locul Ministerului Apararii in cadrul sistemului autoritatilor tarii .48
3.2. Ministerul Apararii persoana juridica de drept public; elemente constitutive .49
3.2.1. Ministerul Apararii ca persoana juridica de drept public particularitati .49
3.2.2. Elementele constitutive ale Ministerului Apararii ca persoana juridica .50
3.3. Capacitatea juridica civila a Ministerului apararii .52
3.3.1. Capacitatea juridica civila de folosinta a Ministerului Apararii .52
3.3.2. Capacitatea juridica civila de exercitiu a Ministerului Apararii .54
Capitolul 4. Acte juridice civile incheiate in nume propriu de Ministerul Apararii .58
Concluzii .66
Bibliografie .68


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
La temelia dreptului civil ca drept privat prin excelenta se afla si trebuie sa ramana individul, omul ca subiect de drept distinct, autonom, denumit persoana fizica, precum si acele drepturi individuale care, de obicei, izvorasc din exercitiul liberei vointe a omului. Este, insa, de subliniat ca drepturile individuale sunt tarmurite de drepturile si interesele firesti ale colectivitatii, exprimate prin norme juridice cu caracter imperativ a caror totalitate constituie ordinea publica a statului.
Ar fi insa gresit ca de aici sa se traga concluzia ca aceste drepturi individuale apartin, in exclusivitate omului privit ut singuli, ca persoana fizica. Ele apartin, in egala masura, in limitele specialitatii capacitatii de folosinta, si persoanelor juridice categorie mare de subiecte de drept civil care indeplineste un rol important in viata economico-sociala.
Normele dreptului civil reglementeaza statutul persoanelor juridice. Dintre cele doua mari categorii de persoane juridice publice si private - , aceste norme se refera, inainte de toate, la persoanele juridice de drept privat. Marea controversa dintre dreptul civil si dreptul administrativ este cu privire la reglementarea persoanelor juridice de drept public. Antonie Iorgovan subliniaza faptul ca statul, comuna si judetul sunt personificate, adica au initiativa, raspundere si capacitate juridica de a face atat acte de putere publica, cat si acte patrimoniale. Acest motiv il face pe autor sa conchida ca statul si unitatile administrativ-teritoriale sunt persoane juridice, politico-teritoriale, adica persoane juridice care au dreptul de comanda, putand aplica constrangerea in limitele unui teritoriu. Aceste persoane juridice participa, in primul rand, la raporturile juridice de drept public, avand drepturi si obligatii corespunzatoare acestui domeniu juridic. Insa, aceste subiecte de drept participa si in raporturi de drept privat, inclusiv in cele de drept civil, in care au aceeasi pozitie juridica de egalitate ca si subiectele de drept privat.
Orice persoana juridica este titularul capacitatii juridice (careia i se spune si capacitate de drept). Prin aceasta capacitate intelegem aptitudinea de a avea drepturi si obligatii de orice fel, deci nu numai civile, precum si de a le exercita, respectiv executa in conditiile legii. Este vorba de o capacitate juridica unica, ce apartine oricarui subiect de drept. Avand in vedere ca o persoana juridica participa in diferite feluri de raporturi juridice, apartinatoare diferitelor ramuri de drept, sfera acestor raporturi juridice este determinata pe categorii de persoane juridice, de limitele obiectului de activitate pentru care a luat fiinta subiectul de drept respectiv.
Ministerul Apararii este o persoana juridica de drept public infiintata prin lege. Ca orice subiect de drept public, capacitatea juridica civila a Ministerului Apararii cuprinde cele doua forme: capacitate juridica civila de folosinta si capacitate juridica civila de exercitiu. Continutul celor doua forme se incadreaza in limitele principiului specialitatii capacitatii de folosinta.
Actele incheiate de Ministerul Apararii sunt supuse unui regim special. In principal, aceasta persoana juridica de drept public se supune unui regim juridic de drept public, avand in vedere patrimoniul sau format in mare parte din bunuri proprietate publica a statului, adica de importanta generala. Bunurile proprietate privata sunt supuse unui regim de drept privat, astfel, Ministerul Apararii participand la raporturi juridice de drept civil, comercial.
CAPITOLUL 1. PERSOANA JURIDICA NOTIUNI GENERALE
1.1. Persoana juridica subiect de drept
Cata vreme traieste in sanul naturii, omul este animal, individ redus la nivelul nevoilor biologice. O data grupati in societati civile organizate politic, oamenii capata o noua dimensiune, aceea de purtatori de drepturi si obligatii. Din acest punct de vedere ei sunt persoane participand la viata juridica ca subiecte ale raporturilor de drept, fie individual in calitate de persoane fizice, fie in colectivitate in calitate de persoane juridice .
Pentru aceste considerente, majoritatea doctrinei juridice defineste persoana ca fiind orice fiinta capabila de a avea drepturi si obligatii, deci, de a fi subiect de drept . 
Dreptul roman a cunoscut atat teoria persoanei fizice, cat si teoria persoanei juridice, insa aceasta din urma a fost dezvoltata si aprofundata de-abia in dreptul modern .
Subiectul de drept, desemnat cu numele de persoana, se manifesta in contextul vietii sociale ca titular de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, pe care legea o recunoaste nu numai indivizilor, ci, in anumite conditii, si unor grupuri organizate, oamenii stabilesc intre ei diverse relatii, raporturi sociale. O mare parte dintre aceste raporturi sociale, intrand sub incidenta normelor juridice, se metamorfozeaza in raporturi juridice. In acest cadru are loc exercitarea drepturilor recunoscute de lege si se impune executarea obligatiilor valabil asumate. Ca urmare, constatam: calitatea de subiect de drept este in permanenta dublata de calitatea de subiect a raportului juridic.
Cuvantul persoana are ca sursa etimologica limba latina. Astfel, notiunea de persoana provine din phersum , termen ce desemna masca pe care actorii o purtau in amfiteatru, masca ce ii dadea vocii actorului un volum mai mare . S-a ajuns la sensul juridic al cuvantului persoana, considerandu-se ca individul, in viata juridica, are un rol de jucat, precum actorul persoana . Persoana, in dreptul roman, putea fi un om, dar putea fi si o colectivitate, de pilda, o cetate. La Roma nu era de ajuns, pentru a fi persoana, sa fii om. Strainii, la inceput, si sclavii nu au fost considerati persoane. Numai prin dezrobire, din obiect de drept sclavul devenea subiect de drept .


Fisiere in arhiva (1):

 • Capacitatea Juridica Civila a Ministerului Apararii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!