Capsunaritul

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Fructele de capsun, datorita valorilor alimentare si economice sant foarte solicitate pe piata. Insa Republica Moldova, dispunand de conditii pedoclimatice destul de favorabile pentru cultura acestor specii, in anul 2004 a produs numai cca. 4000 tone de fructe. Suprafata acestora in tara noastra s-a redus in ultimul deceniu de cca. 2,4 ori [FAO 2004]. 
Intru satisfacerea cu fructe a cererii pietelor interne si externe se impune majorarea productiei globale prin infiintarea de noi plantatii mai productive si sporirea randamentului celor existente. Aceste obiective pot fi realizate prin alegerea rationala a soiurilor cu productivitate inalta, adaptate la conditiile pedoclimatice ale republicii si prin desavarsirea tehnologiilor de cultivare a lor. 
La baza desavarsirii tehnologiilor de cultivare a speciilor bacifere mentionate sta ameliorarea structurii plantatiei si asigurarea unui regim optim de nutritie prin fertilizarea si intretinerea rationala a solului [MIHAESCU, Gr. 1998; MLADIN, GH., MLADIN, P, 1992; ?????C????, A.?; 1985, ????????, ?.?. 2004].
Gradul de studiere a problemelor vizate, indeosebi pentru conditiile Republicii Moldova, nu corespunde cerintelor actuale in vederea redresarii situatiei create. Nu au fost efectuate cercetari referitor la: sistemul de intretinere a solului in plantatiile pe rod de capsun si studierea soiurilor noi. 
Lipseste o conceptie unica referitor la obtinerea unor recolte planificate de fructe calitative ale acestor specii cu cheltuieli minime, folosind eficient fondul funciar disponibil si factorii ecologici. 
Reiesind din cele mentionate, se impune efectuarea unor investigatii complexe pentru evidentierea soiurilor adaptate la conditiile concrete de cultura, determinarea parametrilor optimi ai plantelor si plantatiei, ai sistemului de fertilizare si intretinere a solului conform cerintelor specifice ale speciei si culturii intensive. Concomitent cu aceasta se cere stabilirea modalitatilor de obtinere a productiei planificate de fructe cu reducerea cheltuielilor legate de intretinere si recoltare. 
In contextul celor expuse, argumentarea teoretica si desavarsirea elementelor de baza ale culturii intensive a capsunului, constituie o problema destul de actuala pentru republica in vederea sporirii productiei si satisfacerii cererii pietei in fructe calitative.
Scopul si obiectivele tezei. Scopul investigatiilor a fost sporirea productivitatii plantatiilor de capsun prin desavarsirea principalelor verigi agrotehnice ale tehnologiilor cultivarii intensive a speciilor bacifere: ameliorarea structurii plantatiei; optimizarea nutritiei minerale; desavarsirea sistemului de intretinere a solului.
1. REVISTA LITERATURII
1.1. Soiul - factorul determinativ al productivitatii capsunului.
In rezolvarea problemei intensificarii culturii speciilor pomicole, inclusiv a celor bacifere, preponderent prin intermediul fondarii plantatiilor un rol determinativ ii revine alegerii soiurilor adecvat conditiilor pedoclimatice ale zonei de cultura [BARBAROS, M. 1997; 1998]. Soiul utilizat in cultura determina in mare masura termenul intrarii pe rod a plantelor, ritmul majorarii recoltei si nivelul randamentului in perioada de exploatare economica a plantatiei si calitatea fructelor obtinute. De proprietatile agrobiologice ale soiului este legat si randamentul efectuarii masurilor agrotehnice de intretinere a plantatiilor si recoltare a fructelor si in rezultat eficienta economica a culturii speciei respective[?ARAMAN, I., TCACI, V. 1997]. In acelasi timp, alegerea soiului trebuie facuta cu discernamant, avind in vedere potentialul genetic de productivitate si capacitatea de adaptabilitate a lor in folosirea la maximum a factorilor ecologici naturali [?ARAMAN, I. 1997]. Rezultatele teoretico-experimentale obtinute in acest domeniu pe plan mondial este necesar de analizat separat pe fiecare specie, tinind cont de particularitatile agrobiologice si cerintele fata de factorii ecologici si agrotehnici.
Peste 70% din productia mondiala de fructe ale speciilor bacifere ii revine capsunului datorita nivelului inalt de adaptabilitate ecologica si posibilitatea culturii intensive in diferite conditii pedoclimatice. Productia globala in ultimii 30 de ani s-a majorat de la 1,39 mln. tone in anul 1974 pana la 3,2 mln. tone in anul 2004 [BABEABU, N., HOZA, D. 2001]. Aceasta majorare cu mentinerea la acelasi nivel a suprafetelor de cultivare se datoreaza in primul rand crearii si implementarii in productie a soiurilor cu un potential inalt de productivitate si a tehnologiilor intensive de cultivare adecvate proprietatilor biologice [ROTARI, V. 1997]. Aceasta legitate poate fi confirmata prin rezultatele obtinute in tarile cu cea mai mare productie globala si recolta la o unitate de suprafata a plantatiei. 
Un exemplu elocvent poate servi SUA, care produce in prezent cca. 30% din productia mondiala de capsun. Datorita implementarii soiurilor cu un potential inalt de productivitate, inclusiv si de tipul ,,zi neutra", recolta de capsune in decursul a 30 de ani s-a majorat de la 15, 35 t/ha (a. 1974) pina la 47,9 t/ha (a. 2003), iar productia globala respectiv de la 224 mii tone pina la 840 mii tone [BABEABU, N., HOZA, D. 2001]. Aceste rezultate au fost obtinute in baza innoirii permanente a sortimentului utilizat in cultura. Rolul principal in aceasta activitate ii revine Universitatii din California, soiurile careia fiind implementate numai in acest stat asigura cca. 75% din productia globala pe tara. Dupa parerea savantilor din aceasta universitate, folosirea soiurilor de ,,zi neutra" va facilita majorarea productiei si in alte state ale SUA [BARBAROS, M. 2000]. Este necesar de mentionat ca cca. 70% din cheltuielile referitor la cercetarile pentru capsun sunt destinate anume investigatiilor legate de crearea soiurilor noi. In rezultat au fost obtinute soiurile: Elsanta, Honeoye, Gigantella, Camarosa, Chandler, Oso Grande, Pajaro, Selva, Northeaster, Seascape, Sparkle, Selva, Mira, Tristar, Mesabi, Alistar, Cavendish, Earliglow, Shukan, Annapolis, potentialul carora in plantatiile de productie depaseste cota de 50 t/ha de fructe. Fiecare soi este destinat pentru anumite conditii de cultura, atit pe teren deschis, cit si protejat[?ARAMAN, I.2002].


Fisiere in arhiva (1):

  • Capsunaritul.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!