Caractere Ecologice Generale ale Lacului Dracsani

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere pag 4
Capitolul 1. Lacul Dracsani - generalitati pag 5
Capitolul 2. Metodologie de lucru pag 8
Capitolul 3. Caracteristici fizico-chimice si biologice ale lacului Dracsani pag 11
3.1. Caracteristici geochimice ale sedimentelor pag 11
3.2. Caracteristici fizico-chimice ale apei pag 14
3.3. Structura si dinamica fitoplanctonului pag 19
3.4. Structura si dinamica zooplanctonului pag 24
3.5. Zoobentosul pag 29
Capitolul 4. Analiza calitatii apei lacului Dracsani pag 32
4.1. Indicatori de poluare fizico-chimic pag 32
4.2. Indicatori de poluare biologici pag 32
Capitolul 5. Indicatorii fizico-chimici din lacul Dracsani pag 35
5.1. Temperatura pag 36
5.2. pH pag 37
5.3. Oxigenul dizolvat pag 38
5.4. Azotul pag 41
5.5. Substanta organica dizolvata pag 45
5.6. Fosfatii pag 46
5.7. Sulfatii pag 48
5.8. Duritatea totala pag 49
Capitolul 6. Indicatori biologici pag 53
6.1. Fitoplanctonul pag 53
6.2. Zooplanctonul pag 64
6.3. Zoobentosul pag 68
Concluzii pag 70
Bibliografie pag 73


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
"Fortele care controleaza compozitia speciilor, diversitatea, dinamica si stabilitatea unui ecosistem raman unul din cele mai mari mistere ale stiintei moderne." (D. Tilman 1996)
Ecosistemele acvatice sunt frecvent supuse unor perturbari imprevizibile. Incepand cu aglomerarile umane care deverseaza in rauri ape uzate, deseori fara a fi supuse unor procese de decantare si epurare, continuand cu contributia tot mai variata a industriei, care elimina numerosi compusi chimici, cantitati mari de substante organice, ajungem la sursele legate de modernizarea agriculturii, cu ferme zootehnice mari si cu o gama deosebit de variata de ingrasaminte chimice, pesticide si fungicide, care folosite fara respectarea riguroasa a normelor tehnice pot avea efecte nocive, uneori pe termen lung, provocand distrugerea organismelor acvatice.
In cautarea unui subiect potrivit pentru studiu, m-am oprit asupra lacului Dracsani din judetul Botosani, in primul rand pentru ca mi-a fost usor sa ma deplasez acolo, acesta fiind la 35 km de casa. Alt motiv care m-a determinat sa aleg acest lac este faptul ca asupra lui nu s-au mai efectuat cercetari pana in prezent.
Lacul Dracsani este un lac de origine naturala, acesta fiind alimentat de izvoare, un plus de apa fiind adus de drenajul Siret-Sitna. Cu o suprafata de aproximativ 574 ha, acesta atinge 8 km lungime dar nu mai mult de 2 m adancime.
In plus, acesta este supus unui anumit grad de poluare datorita deversarilor de ape uzate, aduse de raul Sitna, ape uzate provenite de la o serie de obiective industriale amplasate pe raza municipiului Botosani, acest rau ajungand in cele din urma sa alimenteze lacul. In plus, in imediata apropiere a lacului, pe marginile acestuia sunt situate gospodarii si ferme zootehnice.
Tot aici vreau sa multumesc si doamnei ecolog Alice Sburlea si domnului inginer Gheorghe Nistor pentru ajutorul pe care mi l-au oferit in analiza probelor de fitoplancton, zooplancton si zoobentos.
In continuare voi incerca sa prezint caracteristicile acestui lac impreuna cu gradul acestuia de poluare.
Capitolul 1. Lacul Dracsani - generalitati
Reteaua hidrografica a judetului Botosani este formata in principal de bazinul raului Prut si afluentii acestuia, si intr-o mica masura, de bazinul raului Siret, in nord-vestul judetului. Densitatea medie a retelei hidrografice permanente este destul de redusa 0,41/km/kmp; sursa principala de alimentare (86%) constituind-o precipitatiile atmosferice. Exista un numar de 156 lacuri de acumulare, iazuri, pepiniere piscicole si elestee din care 152 apartin bazinului hidrografic Prut, iar 4 apartin bazinului hidrografic Siret. Panza freatica de mica adancime, interceptata intre 2 si 15 m, are un potential destul de scazut, datorita structurii litologice.
In ceea ce priveste orasul Botosani, acesta este incadrat de doua rauri principale: Sitna (principalul afluent al Jijiei- 65km) si Dresleuca, un afluent al Sitnei. Raul Sitna are un debit mic in dreptul orasului Botosani- 0,396 m3/s. Una din acumularile mari de apa de pe raul Sitna e reprezentata de Lacul Dracsani, cu o suprafata de 574 ha (www.seap.ro).
Lacul Dracsani este situate pe raza comunei Sulita, judetul Botosani (Figura 1). Reteaua hidrografica a comunei are directia N-S si este formata din lacurile Dracsani si Burla, precum si paraul Ursoaia. Lacul Dracsani este format prin zagazuirea vaii raului Sitna, si are o suprafata de 574 ha luciu de apa, iar suprafata inundabila maxima ajunge la 800 ha. Este cel mai mare lac de lunca, iar ca marime al doilea din Moldova dupa Brates. Apele ce se aduna in el provin din topirea zapezilor, din ploi. Izvoare precum si din scurgerea Sitnei, pe al carui curs se afla. Vegetatia acvatica este foarte putina si se gaseste mai mult in "Coada Iazului", si consta din stuf, papura, cosor, bradis. Fiind asezat intre dealuri, lacul primeste anual cantitati mari de mal ce provin din erodarea solului sub actiunea apei (www.primariasulita.ro). 
La nivelul retentiei normale lacul avea, in momentul realizarii, un volum total de 6,82 milioane m3 din care 6,7 milioane m3 volum util, volumul mort fiind de 0,12 milioane m3 fiind cel mai mare din campia Moldovei. In momentul de fata insa, o parte insemnata a lacului a fost colmatata din cauza aportului mare de aluviuni. Lacul are o lungime de 8 km si o suprafata de 574 ha, adancimea medie a lacului fiind de abia 1,16m.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caractere Ecologice Generale ale Lacului Dracsani.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!