Caracteristicile fizico geografice a comunei Dobrovăț

Cuprins licență Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul I Geologia 5
I.1 Geologia comunei Dobrovat 5
Capitolul II Relieful 10
Capitolul III Clima 18
III.1 Factori climatogenetici 18
III.2 Nebulozitatea si durata de stralucire a soarelui 20
III.3 Temperatura anuala 21
III.4 Miscarea maselor de aer 22
III.5 Precipitatiile anuale 23
Capitolul IV Hidrografia 26
IV.1 Raurile 26
IV.2 Lacuri 28
VI.3 Ape subterane 28
Capitolul V Flora si fauna 29
V.1 Flora 29
V.2 Fauna 31
Capitolul VI Soluri 33
Capitolul VII Potentialul turistic natural
37
Conluzii 40
Bibliografie 42


Extras din licență Cum descarc?

Introducere
Aflata la cateva zeci de kilometri de Iasi, comuna Dobrovat pulseaza prin inima padurilor care o stapanesc si prin susurul paraielor care o strabat este putin cunoscuta de indragostitii de natura si de istorie. De aceea am incercat ca prin aceasta lucrare sa o fac cunoscuta, sa o deschidem spre lume, sa-i dam sansa de a deveni un obiectiv turistic, prin valorificarea frumusetilor naturale si spirituale ale zonei.
Este un meleag incarcat de istorie cu urme ale luptelor pentru independenta, dar si pentru stapanirea tronului, un meleag pe care au strabatut pasii lui Stefan cel Mare si Sfant, care a construit ultima sa ctitorie Manastirea Dobrovat, pe care pana in ultimii ani ai vietii a imbogatit-o daruindu-i sate, paraul Dobrovat si o prisaca.
Daca celelalte ctitorii ale lui Stefan cel Mare sunt vizitate zilnic de catre turisti romani si straini, de manastirea de la Dobrovat putini au aflat, motiv pentru care vreau ca aceasta lucrare sa fie un prim pas "munca" de a o ridica la acelasi rang cu ctitorul din Bucovina.
Pentru cei pasionati de istorie contemporana, Dobrovatul va prezenta interes 
care ar trebui adusa acum la utilizarea sa initiala.
Nu putini sunt cei care strabat sute de km pentru a respira aerul curat al padurilor si pentru a se incanta de frumusetile naturii, fara sa stie ca ar putea strabate doar cateva zeci de km pentru a ajunge la acestea. Iesenii ar putea ajunge in cateva minute intr-un asemenea loc pe care ni-l dorim atractiv si modern cu toate binefacerile unei civilizatii, pe masura unui trecut glorios si a unui cadru natural generos; nu numai pentru ca il admir eu pe Stefan cel Mare, ca imi plac plamanii padurilii dar si pentru ca s-a nascut acolo unul dintre parintii mei si livezile si viile Dobrovatului mi-au inmiresmat copilaria. 
Asezarea geografica
Comuna Dobrovat este situata in partea de rasarit a Romaniei, in sectorul central-nord-estic al Podisului Central Moldovenesc-subunitate a Podisului Moldovei intr-o regiune de codri seculari. Spre marginea de sud a codrilor, intr-o poiana mare de pe valea paraului Dobrovat, afluent pe dreapta al raului Vasluiet (din bazinul hidrografic al raului Barlad), s-au concentrat asezari omenesti din cele mai vechi timpuri. Fosta poiana isi mai pastreaza inca infatisarea ei de alta data , dar este larg deschisa catre sud-est, unde se intinde tarina cu pasuni, fanete si terenuri agricole, valorificate complex de catre populatia locala. 
In cuprinsul judetului Iasi, comuna Dobrovat se afla la marginea de sud-est al acestuia, la departare, in linie dreapta, de 25 km de centrul orasului Iasi. La sud si la vest se margineste cu comunele Codaesti si Tacuta din judetul Vaslui, la nord-vest cu comunele Grajduri si Ciurea din judetul Iasi, inspre nord se afla comuna suburbana Barnova iar spre nord-est si est se invecineaza cu comunele Schitu Duca si Ciortesti din judetul Iasi. Intre limitele astfel prezentate, suprafata comunei Dobrovat este de 9.303,40 ha, situandu-se intre comunele mici din judetul Iasi. Fata de principalele cai de comunicatie din Podisul Moldovei, satul Dobrovat se afla la 13 km departare de soseaua nationala Tecuci-Barlad-Vaslui-Iasi (DN 24), la 10 km departare de comuna Codaesti si la 16 km de calea ferata si soseaua judeteana Vaslui-Buhaesti-Gara Barnova-Ciurea-Iasi. 
Ca pozitie pe glob, satul Dobrovat este situat la intersectia coordonatelor geografice 46s 58' latitudine nordica si 27s 43' longitudine estica. Forma teritoriului administrativ al comunei Dobrovat este aceea a unui triunghi neregulat, orientat de la nord-vest, lung de aproape 23 km si cu latimea medie de 4,7 km.


Fisiere în arhivă (1):

  • Caracteristicile fizico geografice a comunei Dobrovat.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Bacauanu V., Evolutia vailor din Podisul Moldovenesc, Vol. Realizari in geografia Romaniei, Ed. Stiintifica Bucuresti, 1973
2. Bacauanu V., Podisul Moldovei, Reliful in Geografia Romaniei, vol. IV, ed. Academiei Romane Bucuresti,1992
3. Barbu N., Podisul Moldovei. Solurile in Geografia Romaniei, vol. IV, ed. Academiei Romane Bucuresti,1992
4. Chitu C., Reliful si solurile Romaniei, Ed. Scrisul Romanesc, Craiova, 1975
5. Dragut V., Dobrovat, Ed. Meridiane, 1984
6. Erhan Elena, Clima si microclimatele din zona orasului Iasi, Ed. Junimea, Iasi, 1979
7. Erhan Elena, Podisul Moldovei. Clima in Geografia fizica a Romaniei, vol. IV, ed. Academiei Romane Bucuresti,1992
8. Ionesei L., Podisul Moldovei. Alcatuirea geologica si etapele formarii unitatii in geografia Romaniei, vol. IV, Ed. Academiei Romane Bucuresti,1992
9. Iacobuta I.A., Dobrovat. Istorie si legenda, Ed. Graphix, Iasi, 1994
10. Lupascu Gh., Geografia solurilor, cu elemente de pedologie generala, Ed. "Univ. Al. I. Cuza", Iasi, 1998
11. Mititelu D., Flora si vegetatia jud. Vaslui, 1975
12. Mititelu D. si colaboratorii, Flora si vegetatia jud. Iasi, 1994
13. Obreja Al., Dictionar geografic al jud. Iasi, Ed. Junime, Iasi, 1979
14. Pacriche C. V., Podisul Central Moldovenesc dintre raurile Vaslui si Stavnic -  studiu de geografie fizica, Ed. Terra Noastra, Iasi, 2005
15. Puscasu Voica Marin, Biserica Dobrovat -  date istorice, in Mitropolia Moldovei si Sucevei, 1977
16. Purceleanu St., Tipurile de padure din Podisul Central Moldovenesc. Cercetari privin refacerea padurii Podisul Central Moldovenesc, Ed Agrosilvica, Bucuresti, 1960
17. Stoicescu N. Repertoriul bibliografic al localitatilor si monumentelor medievale din Moldova, Bucuresti, 1974
18. Plan Urbanistic General Comuna Dobrovat, 1997
19. Recensamantul populatiei si al locuintelor 18 martie 2002. Populatia
20. Institutul de Statistica Iasi fisa localitatii Dobrovat
21. http://www.bursa.ro/on-line/s=print&sr=articol&id_articol=25317.html


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!