Caracteristicile generale ale infractiunilor impotriva persoanei

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE.4
CAPITOLUL I. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND INFRACTIUNILE CONTRA PERSOANEI.7
1.1 Referinte in istoria dreptului romanesc. Aspecte comune .7
1.2 Obiectul juridic si material.13
1.3 Subiectul pasiv si activ.14
1.4 Latura obiectiva si subiectiva.15
1.5 Tentativa, consumarea si sanctiunea. Forme agravate.17 
CAPITOLUL II. INFRACTIUNI CONTRA INTEGRITATII CORPORALE SAU SANATATII PERSOANEI. .20
2.1 Aspecte comune.20
2.2 Lovirea sau alte violente.21
2.3 Vatamarea corporala. Vatamarea corporala grava.25
2.4 Lovirile sau vatamarile cautatoare de moarte.32
2.5 Vatamarea corporala din culpa.34 
CAPITOLUL III. ASPECTE PROCESUALE CU PRIVIRE LA INFRACTIUNILE IMPOTRIVA PERSOANEI.37
3.1 Infractiuni contra vietii si contra integritatii corporale sau sanatatii Infractiuni savarsite asupra unui membru de familie.37 
3.2 Infractiuni contra libertatii persoanei.40
3.3 Infractiuni privitoarea la viata sexual.44
CAPITOLUL IV. JUSISPRUDENTA INSTANTELOR DE JUDECATORIE.46
CONCLUZII.66
BIBLIOGRAFIE.69


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 
Lucrarea de fata intitulata "Caracteristicile generale ale infractiunilor impotriva persoanei", isi propune sa ofere un fond de informatii cu privire la infractiunile generale la care sunt supuse persoanele. In dreptul nostru penal, ocrotirea persoanei este justificata de unicitatea fiecarei fiinte in parte si de capacitatea ei creatoare, deoarece ocrotirea persoanei se realizeaza cu privire la toate atributele acesteia viata, integritate corporala, sanatate, libertate si libertate sexuala, libertatea domiciliului si a vietii private.
Tema "Caracteristicile generale impotriva persoanei", este structurata in patru capitole, fiecare capitol tratand aspect relevante cu titlu temei, avand in structura ei, un cuprins, o introducere precum si propriile concluzii si o bogata si diversificata bibliografie, utilizata ca sursa de inspiratie.
In primul capitol "Consideratii generale privind infractiunile contra persoanei", se evidentiaza referintele in istoria dreptului romanesc si elementele de drept comparat, precum si aspectele comune dintre Codul Penal roman si alte tari
Faptele prin care se aduce atingere persoanei au fost incriminate inca din inceputurile dreptului romanesc, legile penale din toate epocile si din toate oranduirile sociale au incriminat astfel de fapte, sanctionandu-le cu pedepse ce variau dupa gravitatea urmarilor. Astfel, problematica omului nu a stat numai in atentia juristilor, ci si a conducatorilor din vremurile respective, a filozofilor, a economistilor, a politicienilor.
Formarea statelor feudale romanesti, dupa secolul al X-lea, a constituit o alta treapta in evolutia Legii tarii, iar odata cu aparitia dreptului scris, Legii tarii i s-au alaturat noi dispozitii de inspiratie bizantina, pentru ca, mai tarziu, dreptul cutumiar sa reprezinte unul dintre izvoarele textelor juridice ce vor pune bazele dreptului modern. 
In perioada domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost pus in aplicare, in data de 1 mai 1865, Codul Penal, care a ramas in vigoare pana in anul 1937 in aceasta legislatie, atat infractiunile, cat si pedepsele urmau o clasificare tripartita, de mentionat ca, in ceea ce priveste Codul penal din anul 1937 intrat in vigoare la 1 ianuarie 1937, acesta a mentinut clasificarea tripartita a infractiunilor in crime, delicte si contraventii.
Codurile penale moderne incrimineaza fara exceptie faptele care aduc atingere relatiilor sociale privind omul, spre exemplu, in ceea ce priveste violul, infractiune indreptata impotriva libertatii sexuale a persoanei, Noul Cod Penal francez, intrat in vigoare la 1 mai 1994, in titlul II, denumit Fapte care prefigureaza persoana umana, incrimineaza faptele indreptate contra vietii persoanei in Sectiunea a 3-a a Capitolului II, unde sunt incriminate agresiunile sexual: violul, art. 222-23, alte agresiuni sexuale, art. 222-27; obtinerea prin abuz de satisfactii sexuale, art. 222-23 si in Sectiunea 4-a este incriminat traficul de stupefiante.
Codul Penal german reglementeaza infractiunile contra vietii in Capitolul 16. In Capitolul 13 sunt incriminate faptele contra inviolabilitatii sexuale si Codul Penal spaniol prevede in Capitolul IV, Titlul IX, Infractiuni contra libertatilor sexuale. In Codul Penal suedez, violul este prevazut de art. 1 din Capitolul VI, avand urmatorul continut legal: daca prin violenta sau prin amenintare implicand un pericol iminent exercitat impotriva ei, un barbat constrange o femeie la un raport sexual, acesta va fi condamnat pentru viol, la inchisoare de la 2 la 10 ani. 
In Codul penal maghiar, violul este reglementat in Capitolul XIV Infractiuni contra casatoriei, familiei, a tineretului si a moralei sexuale si, de asemenea, subiect pasiv sau activ poate fi orice persoana, indiferent de sex. In Codul penal federal al S.U.A. violul este incriminat de art. 2242, avand urmatorul continut: oricine sub jurisdictia speciala maritima si teritoriala a S.U.A. sau intr-o inchisoare federala, cu buna stiinta determina alta persoana sa se angajeze intr-un raport sexual prin amenintarea acelei persoane ori prin insuflarea unui sentiment de teama sau se angajeaza intr-un raport cu o alta persoana daca acea persoana poate fi incapabila sa-si dea seama de natura conduitei sale; fizic incapabila de a se opune sau si-a exprimat refuzul de a fi angajat in acel raport sexual, sau pune in executare hotararea de a proceda in modurile aratate va fi amendat conform prevederilor acestui titlu, inchisoare nu mai mult de 20 ani, ori ambele. 
Capitolul al II-lea "Infractiuni contra integrarii corporale sau sanatatii persoanei", evidentiaza subgrupa infractiunilor impotriva integritatii corporale sau sanatatii persoanei care este prevazuta, asadar, in titlul II, capitolul II, sectiunea a II-a din partea speciala a Codului Penal si este intitulata generic lovirea si vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii.
In aceasta subgrupa sunt incriminate faptele de pericol social comise prin metode si mijloace specifice si prin care se aduce atingere, se vatama dreptul persoanei la integritate corporala si sanatate, adica acele fapte care au ca rezultat pricinuirea de suferinte fizice ori de vatamari integritatii corporale sau sanatatii persoanei.
Ocrotirea, apararea persoanei, prin mijloacele dreptului penal, impotriva faptelor prin care se atenteaza la integritatea corporala sau la sanatatea sa, s-a impus intrucat integritatea fizica si psihica a persoanei constituie, ca si viata, o valoare sociala importanta a carei atingere lezeaza insasi existenta si normala desfasurare a relatiilor sociale formate in jurul acestei valori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristicile generale ale infractiunilor impotriva persoanei.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Barbu C. Ocrotirea persoanei in dreptul penal al R.S. Romania, Ed. Scrisul Romanesc, Craiova, 1977;
2. Boroi Alex., Drept penal. Partea generala, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2010;
3. Cernea E., Molcut E., Istoria statului si dreptului romanesc, Ed. Press Mihaela, Bucuresti, 1999;
4. Clocotici D., Dumbrava V., Note la decizia nr. 2009/1972 a Tribunalului judetean Constanta, in R.R.D. nr. 6/1973;
5. Danciu Elena Tereza, Istoria dreptului romanesc, Ed. Universitaria, Craiova, 2002;
6. Dongoroz V., Explicatii teoretice ale Codului penal roman. Partea speciala, vol. III, Ed. Academiei Romane, Bucuresti, 1971;
7. Loghin O., Toader T., Drept penal roman. Partea speciala. Casa de presa si editura Sansa, Bucuresti, 1997;
8. Gheorghiu-Bradet I., Drept penal. Partea speciala, vol. I, Ed. Europa Nova, Bucuresti, 1993;
9. Mitrache C., Mitrache Cr., Drept Penal roman. Partea general , Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2010;
10. Niculeanu C., Tratat de Drept penal. Partea generala. Vol.1, Ed. Sitech, Craiova, 2011;
11. Popescu D., Ramureanu V, Codul penal comentat si adnotat. Partea speciala. Ed. Stiintifica, Bucuresti, 1975;
12. Raducanu Ruxandra, Drept penal. Partea speciala, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2009;
13. Stoica O.A., Apararea intereselor persoanelor in lumina noului Cod penal , RRD 6/1971;
14. Toader T., Drept penal roman. Partea speciala, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2012;
15. Pasca V., Drept penal. Partea general, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2011;
16. Udroiu M., Drept penal. Parte generala. Partea speciala, Ed. C.H.Beck, Bucuresti, 2013;
17. Codul penal a fost adoptat prin Legea nr. 15/1968 (Buletinul Oficial Nr. 79-79 bis din 21 iunie 1968);
18. Declaratia Universala a Drepturilor Omului, 10 decembrie 1948;
19. Decret-Lege nr.6/07/01/1990;
20. Legea nr. 22/2010, privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor( M.O. nr.714/26/10/2010);
21. Noul Cod Penal actualizat in 2015 conf. Legii nr.286/2009, publicat in M.O. nr.510/06/2009;
22. Noul Cod de Procedura Penala actualizat in 2015 conf. Legii nr.135/2010, publicat in M.O. nr.486/15/06/2010.
23. www.jurisprudenta.com;
24. www.scrib.com;
25. www.avocat.ro.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!