Caracterizarea climatică a Munților Făgăraș în contextul schimbărilor climatice recente

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE 4
1. ISTORICUL CERCETARILOR ASUPRA MUNTILOR FAGARAS 5
1.1. CADRUL TEORETIC 5
1.2. MUNTII FAGARAS IN LITERATURA DE SPECIALITATE 7
2. METODOLOGIA 8
3. CARACTERIZAREA FIZICO-GEOGRAFICA A MUNTILOR FAGARAS 9
3.1. POZITIE GEOGRAFICA 9
3.2. PREZENTAREA FIZICO-GEOGRAFICA 11
3.2.1. Geologia 11
3.2.2. Relieful 13
3.2.3. Hidrografie 17
3.2.5. Vegetatia 19
3.2.6. Invelisul de sol 22
4. PRESIUNEA ATMOSFERICA 24
4.1. DISTRIBUTIA SPATIALA 25
5. TEMPERATURA AERULUI 26
5.1. DISTRIBUTIA SPATIALA A MEDIILOR PERIOADEI 1961-1990 27
5.2. DISTRIBUTIA SPATIALA A MEDIILOR PERIOADEI 1991-2013 29
6. PRECIPITATIILE ATMOSFERICE 31
6.1. DISTRIBUTIA SPATIALA A MEDIILOR PERIOADEI 1961-1990 32
6.2. DISTRIBUTIA SPATIALA A MEDIILOR PERIOADEI 1991-2013 34
7. DURATA DE STRALUCIRE A SOARELUI 36
7.1. DISTRIBUTIA SPATIALA A MEDIILOR PERIOADEI 1961-1990 38
7.2. DISTRIBUTIA SPATIALA A MEDIILOR PERIOADEI 1991-2013 38
8. NEBULOZITATEA 40
CONCLUZII 42
REZUMAT 43
RESUME 44
BIBLIOGRAFIE 45


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Atmosfera reprezinta un element vital pentru sustinerea vietii pe planeta Terra, astfel ea reprezinta un element fara de care nu se pot lipsi, atat omul, cat si celelalte organisme vii, astfel calitatea aerului din atmosfera este direct influentat de catre calitatea vietii din societatea nostra. Aerul reprezinta una dintre elementele de baza ale mediului inconjurator, iar aceasta joaca un rol foarte important in toate procesele care au loc la suprafata scoartei terestre, dar si in interiorul acestei scoarte. Prin functiile sale pe care le detine, aerul joaca un rol esential in procesele geologice, ecologice, de reglare termica, de protectie, obtinere a resurselor energetice, necesitati tehnice si auxiliare, si reprezinta un element al proceselor de producere cu importanta vitala directa si esentiala asupra sanatatii si capacitatii de munca a omului, asupra activitatii vitale a plantelor si asupra activitatii animalelor, asupra climei, starii si integritatii valorilor materiale. Importanta aerului pentru activitatea normala a organismului este una vitala/
Societatea umana contemporana se afla intr-o continua dezvoltare din mai multe puncte de vedere (fie ca vorbim de economie, fie ca vorbim de educatie, s.a.), unde toata aceasta dezvoltare se face prin intermediul tehnologiei redata in special de industrie pentru a facilita societatea. Cu toate acestea, societatea a neglijat faptul impactului tehnologic pe care il poate avea acesta asupra mediului inconjurator, unde cel mai important lucru care este de analizat este acela a modului de poluare pe care il creea tehnologia. In cazul nostru este de remarcat cum poate avea influenta poluarea aerului asupra schimbarii climatice, unde aceasta schimbare provoaca un dezechilibru in compozitia atmosferei prin faptul modificarii a unor cantitati de gaze din gazele ce exista in atmosfera ori prin aparitia altor gaze in atmosfere dar care produc efecte daunatoare asupra biocenozelor si biotopului.
Schimbarile climatice reprezinta una dintre cele mai mari probleme ale societatii umane contemporane, astfel ca aceaste schimbari climatice care exista au la baza ca si cauza progresul foarte mare al societatii prin tehnologiile aparute in ultimii 60 de ani. Aceste schimbari climatice care ne influenteaza dau nastere la multe hazarde naturale si antropice ca: cutremure, eruptii vulcanice, tsunami, alunecari de teren, furtuni, inundatii, secete, incendii, accidente tehnologice, situatii conflictuale. La nivelul tarii noastre, primele actiuni ce se leaga de schimbarile climatice s-au observat dupa schimbarea regimului politic din anul 1989, prin semnarea acordului la intrunirea Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice ce s-a desfasurat in anul 1992. Ulterior, Romania si-a intarit acest acord, prin semnarea Protocolului de la Kyoto la aceasta intrunire in anul 1999, unde scopul este de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.
1. ISTORICUL CERCETARILOR ASUPRA MUNTILOR FAGARAS
Mediul inconjurator mai este cunoscut in general ca fiind geosfera, care este compusa la randul ei din patru strate ce fac locuibila Terra, astfel acestea sunt: atmosfera, hidrosfera, litosfera si biosfera. Stratul denumit atmosfera reprezinta de fapt un invelis gazos, fragil si aproape transparent care inconjoara planeta Terra si reprezinta un factor indispensabil pentru existenta vietii. Atmosfera ne furnizeaza aerul necesar pe care il respiram in viata de zi cu zi, regleaza temperatura si filtreaza radiatiile solare care sunt periculoase. Vremea reprezinta un factor ce influenteaza conditiile de trai ale societatii contemporane si influenteaza resursele de mediu de care se foloseste aceasta societate. Astfel pentru societate umana, ramura ce se ocupa cu studiul vremii, care este meteorologia a fost si este un lucru de care nu se poate lipsi societatea in demersul ei de trai si evolua.
1.1. Cadrul teoretic
In literatura de specialitate meteorologia este definita ca fiind, "rarmura a geofizicii, studiaza fenomenele si procesele fizice din atmosfera terestra, cu scopul cunoasterii legilor ce le determina aparitia si evolutia, interrelatiile lor" (Apostol, 2000). O alta definitie ne spune ca meteorologia "este stiinta care studiaza proprietatile atmosferei, structura si compozitia ei, ca si principalele fenomene si procese fizice care au loc in atmosfera, cunoscute ca fenomene meteorologice" (Zavoianu, 2005).
Astfel de aici putem deduce ca obiectivul de baza al acestei stiinte o reprezinta prognoza. Toate elementele meteorologice cunoscute pana in prezent sunt analizate prin determinari si observatii vizuale, unde aceasta analiza este cunoscuta prin faptul ca se numeste observatii meteorologice, iar analiza, atat meteorologiei cat si a climatologiei se efectueaza prin analize integrate.
Studiul climatic al Muntiilor Fagaras prevede o analiza amanuntita a elementelor climatice ce sunt importante, astfel amintim: presiunea atmosferica, temperatura aerului si solului, precipitatiile atmosferice, durata de stralucire a Soarelui, nebulozitatea, umezeala relativa, dar trebuie analizate si fenomenele meteorologice precum: stratul de zapada, ceata, grindina, fenomenele orajoase sau precipitatiile orizontale -  bruma, roua, chiciura. Pe baza analizei climatice a zonei putem observa schimbarile climatice, care in prezent reprezinta un factor alarmant, deoarece, mediul natural, alaturi de mediul antropizat sunt vulnerabile la schimbari ale climei, iar extinderea acesteia v-a avea un impact important, care reprezinta o amenintare la durabilitatea celor doua medii. Aceste schimbari sunt produse in general de fenomenul ce poarta denumirea de poluare.


Fisiere în arhivă (1):

  • Caracterizarea climatica a Muntilor Fagaras in contextul schimbarilor climatice recente.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Apostol L. (2000) - Meteorologie si climatologie: curs, Editura Universitatea "Stefan cel Mare", Suceava.
2. Zavoianu I. (2005) - Sinteze, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti.
3. Popa M. (2009) - Dictionar enciclopedic, Editura Enciclopedica, Bucuresti.
4. Povara I. (2006) -  Poluarea si protectia mediului, Editura Spiru Haret, Bucuresti.
5. Cocean P. (2002) - Evolutie, concepte, metodologie, Editura Presa Universitara Clujeana, Cluj Napoca.
6. Donisa I. (1987) - Bazele teoretice si metodologice ale geografiei, Editura Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi.
7. Chiroiu P. (2015) - Studiu dendrogeomorfologic asupra proceselor de versant din partea central-nordica a Muntilor Fagaras
8. Mutihac V. (1990) - Structura geologica a teritoriului Romaniei, Ed. Tehnica, Bucuresti.
9. Florea M. (1998) - Muntii Fagarasului. Studiu geomorfologic, Ed. Foton, Brasov.
10. Brustur T. (2007) -  Lacul Balea
11. Giurgiu I., Silvasan G. (2006) Lacurile din masiv. Revista Invitatie in Carpati, 59-61, serie noua, Muntii Fagaras, vol. 1, p. 33-38, Bucuresti.
12. Linnell, J. D. C., Kaltenborn, B., Bredin, Y. & Gjershaug, J. O. (2016) Evaluarea biodiversitatii din Muntii Fagaras, Romania - Raport NINA 1236. 90 p.
13. Lazar I. (2009) -  Meteorologie si Climatologie - note de curs, Ed. Alma Mater, Bacau.
14. Povara R. (2006) -  Meteorologie Generala, Ed. Romania de Maine, Bucuresti.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!