Caracterizarea Fizico-Chimica a unor Materiale Naturale Utilizate in Imbunatatirea Calitatii Solurilor Cultivate

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
1. CLASIFICAREA SI CARACTERIZAREA MATERIALELOR UTILIZATE CA FERTILIZANTI NATURALI AI SOLULUI 6
1.1. Contaminarea si conditionarea solurilor 6
1.2. Materiale naturale folosite in agricultura ecologica 9
1.3. Utilizarea polimerilor pentru reconditionarea solurilor contaminate 13
1.4. Insusirile fizice ale substraturilor nutritive 19
1.4.1. Porozitatea 19
1.4.2. Densitatea 21
1.4.3. Dimensiunea si distributia particulelor 22
1.4.4. Capacitatea de retinere a apei 22
1.4.5. Capacitatea de reumectare 23
1.4.6. Propietati mecanice 23
1.5. Insusirile chimice ale substraturilor nutritive 25
1.5.1. Capacitatea de scimb ionic 26
1.5.2. PH-ul 28
1.5.3. Continutul de saruri solubile 29
1.5.4. Raportul Carbon/Azot 29
1.5.5. Continutul in elemente nutritive 30
2. INDICATORI DE CALITATE AI SOLULUI SI METODE DE DETERMINARE A ACESTORA 32
2.1. Reactia solului 32
2.1.1. Reactia solului si formele de aciditate din sol 32
2.1.2. Proceduri analitice pentru determinarea p.H-ului 34
2.2. Continutul de saruri 36
2.3. Azotul 36
2.3.1. Prezenta in natura si rolul azotului 36
2.3.2.Forme de azot accesibile plantelor. 37
2.3.3.Influenta factorilor fizico-chimici asupra proceselor de amonificare si nitrificare 37
2.3.4. Proceduri analitice de determinare a azotului 38
1. Dozarea azotului prin metoda Grandval - Laju 38
2.Dozarea nitratilor prin metoda Griess - Ilosvay 40
2.4. Fosforul 41
2.4.1. Prezenta in natura si rolul fosforului 41
2.4.2. Formele si sursele de fosfor accesibile plantelor 42
2.4.3. Efectul unor factori fizici si chimici asupra mobilitatii fosfatilor in sol 42
2.4.4. Proceduri analitice pentru determinrea fosforului 43
2.5. Potasiul 47
2.5.1. Proceduri analitice pentru determinarea potasiului 47
3. REZULTATE EXPERIMENTALE 50
3.1. Material si metoda de lucru 50
3.2. Determinari efectuate 51
Dozarea fosforului 53
3.3. Rezultate obtinute 54
3.4. Concluzii 58
BIBLIOGRAFIE 59


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Poluarea mediului, ca rezultat al activitatii agricole, se face simtita prin acumularea nitratilor si nitritilor in sol, precum si in bazinele acvatice de suprafata si freatice, actiunea pesticidelor asupra omului si animalelor, poluarea bazinului aerian, reducerea biodiversitatii si alte fenomene negative care pericliteaza existenta vietii pe Terra. Drept rezultat, a aparut agricultura ecologica, care deja pe parcursul mai multor ani si-a demonstrat capacitatile tehnologice, rolul benefic si eficienta economica inalta. 
Reglementarea Consiliului European 2092/91, in varianta consolidata, echivaleaza termenul de agricultura organica folosit in limba engleza cu cel de agricultura ecologica (folosit de ex. in spaniola sau suedeza) si cu cel de agricultura biologica (folosit de ex. in franceza sau italiana).
Agricultura ecologica este un sistem de management al productiei agricole care favorizeaza resursele reinnoibile si reciclarea si nu dauneaza mediului inconjurator. Agricultura organica urmareste obtinerea de alimente prin metode de cultura care respecta mediul inconjurator, adica excluzind folosirea pesticidelor, ierbicidelor, fertilizatorilor sintetici si a practicilor de manipulare genetica. In ceea ce priveste cresterea animalelor, se evita folosirea profilactica a antibioticelor si a hormonilor de crestere, si se pune accentul pe bunastarea animalelor si pe asigurarea unei hrane cu produse naturale. Dupa Claude Aubert ("L'agriculture biologique", Paris 1970), agricultura biologica este "agricultura bazata pe observarea legilor vietii care constau in a nu hrani direct plantele cu ingrasaminte solubile ci fiintele vii din sol care elaboreaza si furnizeaza toate elementele de care plantele au nevoie." 
Agricultura ecologica a cunoscut o expansiune rapida in UE in ultimul deceniu, dar ramane deocamdata cu o pondere redusa in totalul suprafetelor cultivate din UE: aproximativ 3%. Nivelul maxim este in Austria (10%), dar exista state membre ale UE care si-au fixat obiective indraznete pana in 2010 (Germania - 20%). Polonia si Ungaria acorda si ele o atentie doesebita agriculturii ecologice, majoritatea produselor lor fiind exportate. Prin comparatie, in Romania, la nivelul anului 2002, doar 0,2% din suprafetele agricole erau cultivate prin metode ale agriculturii organice (din 43.000 ha cultivate prin agricultura organica, 20.000 ha erau pasuni, 12.000 ha erau culturi de grau, 10.000 ha culturi de oleaginoase, 800 ha legume, 200 ha fructe, si 500 ha alte culturi).
Agricultura ecologica inseamna o reintoarcere la valorile agriculturii traditionale, dar nu si la metodele acesteia. UE a stabilit standarde de productie pentru agricultura organica; tarile care nu au inclus in legislatia lor astfel de standarde compatibile cu cele din UE, nu pot exporta in UE produse ale agriculturii organice decat pe baza unor autorizatii de import, care se acorda pe baza unei analize caz cu caz.
Metodele si tehnicile specifice agriculturii biologice sunt:
- fertilizarea solului cu ingrasaminte organice (balegar, ingrasaminte verzi si composturi, ingrasamintele chimice solubile fiind interzise) 
- acoperirea solului (se asigura astfel protectia impotriva uscarii lui) 
- folosirea de ingrasaminte minerale naturale (fosfati, praf de roca, calciu provenit din var, ingrasaminte din alge marine) 
- rotatia culturilor - in cicluri de 6 sau 12 ani -(pentru a da sanse solului sa nu se deterioreze - monoculturile fiind interzise) 
- araturi usoare si nu foarte adinci (15 - 18 cm, fara rasturnarea brazdelor) 
- dezburuienare mecanica, manuala sau termica 
- inlaturarea parazitilor prin mijloace biologice
Principiile agriculturii biologice:
- produce alimente de inalta calitate nutritiva 
- respecta si protejeaza ecosistemele naturale si diversitatea lor genetica 
- promoveaza si diversifica ciclurile biologice in sinul sistemelor agrare, respectind microorganismele, flora si fauna solului 
- mentine si ameliorareaza fertilitatea solului prin folosirea de ingrasaminte naturale (balegar, ingrasaminte verzi si compost) 
- utilizeaza resurse naturale si reinnoibile regionale 
- asigura pentru animalele din crescatorii conditii pentru ca acestea sa isi poata exterioriza comportamentul specific 
- mentine diversitatea genetica a sistemelor agrare 
- asigura pentru agricultori un castig suficient si a un mediu de lucru sanatos si sigur 
- tine cont de impactul tehnicilor de cultura asupra mediului si asupra oamenilor
Agricultura ecologica sporeste valoarea nutritiva a alimentelor. In acelasi timp, s-a demonstrat ca valoarea produselor agricole conventionale a scazut considerabil. Bunaoara, la principalele specii de legume si fructe s-a inregistrat reducerea cu circa 80% a vitaminei A, cu 57% a vitaminei C, cu 50% a riboflavinei, cu 28 % a calciului s.a. De asemenea, s-a constatat reducerea elementelor valoroase la principalele culturi agricole. Pe cand in conditiile agriculturii ecologice, la cresterea fructelor, cerealelor si legumelor, se inregistreaza aparitia unei valori nutritive suplimentare, care se manifesta la indicatorii biochimici principali si constituie circa 20-60% in comparatie cu compozitia culturilor crescute in agricultura conventionala. Datorita valorii nutritive suplimentare, culturile agricole ecologice, indeosebi cele utilizate in stare proaspata, desi mai putin atragatoare dupa dimensiuni si culoare, sunt mult mai gustoase dupa calitatile organo-leptice.
In zonele cu umiditate insuficienta, tehnologiile agriculturii ecologice sunt mai rentabile. Excluderea amendamentelor minerale si aplicarea larga a ingrasamintelor organice contribuie la dezvoltarea mai abundenta a sistemului radicular si la reducerea gradului de compactizare a solului. Drept rezultat, se inregistreaza mentinerea umiditatii din sol si sporirea gradului de utilizare a ei de catre sistemul radicular al plantelor. Astfel, in conditiile agriculturii organice in anii secetosi si in zonele aride, recoltele de cereale, de leguminoase pentru boabe si culturi tehnice sunt mai mari decat cele din tehnologiile traditionale. Produsele ecologice sunt inofensive pentru om. Utilizarea ingrasamintelor minerale si a pesticidelor este legata de patrunderea si acumularea lor sau a metabolitilor lor in sol, apa si uneori in plantele agricole. Acumularea fertilizantilor minerali si a pesticidelor cauzeaza dereglari serioase in procesele fiziologo-biochimice din organismul omului si a organismelor utile. Deosebit de grave sunt urmarile produse de formele nitrite ale azotului. Unele pesticide, pe langa reducerea intensitatii multor procese fiziologo-biochimice, mai poseda proprietati mutagene si cancerigene.
In conditiile agriculturii ecologice asemenea fenomene negative lipsesc, dimpotriva ameliorandu-se mediul ambiant. Practica analizei comparative a tehnologiilor organice si traditionale de cultivare a plantelor demonstreaza ca agricultura ecologica, spre deosebire de cea intensiva, nu afecteaza conditiile de viata ale omului. Totodata, ea pastreaza biodiversitatea. Pe langa diversificarea gamei de culturi, agricultura ecologica contribuie si la pastrarea speciilor din flora si fauna spontana. Asa, bunaoara, in gospodariile ecologice sunt de 2-3 ori mai multe specii de plante din flora spontana, numarul speciilor de pasari depaseste cu 57% numarul acestora din fermele clasice si cu 44% se intalnesc mai multe nevertebrate. Tehnologiile ecologice ajuta in mare masura la pastrarea structurii si compozitiei biologice a solului. Aceasta contribuie la mentinerea mai indelungata a vegetatiei, pastrarea umiditatii si sporirii cu circa 85 % a numarului de microorganisme utile, inclusiv a azot-fixatorilor liberi si a microorganismelor simbiotice de pe suprafata sistemului radicular. Drept consecinta, se inregistreaza sporirea diversitatii biologice a multor specii de organisme nevertebrate, inclusiv rapitori si parazitoizi, care regleaza densitatea populatiilor de organisme daunatoare.
Produsele ecologice activeaza procesele de reproducere a animalelor domestice si agricole. Asa, bunaoara, productivitatea gainilor sporeste cu 28-35%, iepurii si animalele cornute mici asigura un numar mai mare de urmasi. In afara de aceasta, produsele ecologice solutioneaza problemele cardiace si stopeaza dezvoltarea tumorilor. In legumele organice se contine de 3-5 ori mai mult acid salicilic. Acesta e sintetizat de catre plante ca remediu la diferiti factori stresogeni, indeosebi pentru combaterea organismelor daunatoare.
Agricultura organica poate satisface necesitatile alimentare ale populatiei Terrei. In multe regiuni ale lumii, recoltele de pe sectoarele organice, depasesc sau sunt egale cu cele obtinute pe terenurile cu agricultura conventionala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterizarea Fizico-chimica a unor Materiale Naturale Utilizate in Imbunatatirea Calitatii Solurilor Cultivate.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!