Cardiopatii valvulare

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Valvele cardiace sunt structuri asemaanatoare unor "supape" ce permit curgerea sangelui in interiorul inimii unidirectional. Inima umana are patru valve: mitrala, aortica, tricuspida si pulmonara. 
Sangele venos (neoxigenat) este colectat in atriul drept, prin intermediul venelor cave (superioara si inferioara). De aici, in timpul diastolei ventriculare, sangele trece in ventriculul drept, prin valva tricuspida deschisa. In sistola ventriculara, ventriculul drept se contracta, valva tricupsida se inchide (izoland, astfel, ventriculul drept de atriul drept), iar sangele este pompat, prin valva pulmonara deschisa, in artera pulmonara si, apoi, in circulatia pulmonara. Aici au loc schimburi gazoase ce au ca rezultat oxigenarea sangelui. Sangele oxigenat se intoarce la inima, mai precis in atriul stang, prin cele patru vene pulmonare. Din atriul stang, in timpul diastolei ventriculare, sangele trece in ventriculul stang prin valva mitrala deschisa. Similar cavitatilor drepte, in sistola ventriculara valva mitrala se inchide, iar sangele este pompat, prin valva aortica deschisa, in artera aorta si de aici, mai departe, in tot organismul. 
In anumite conditii patologice, pot aparea modificari structurale care afecteaza curgerea normala a sangelui la nivelul valvelor cardiace. In cazul in care aceste modificari duc la inchiderea incompleta a valvelor si la refluarea sangelui, vorbim de insuficiente (regurgitari) valvulare. Pe de alta parte, modificaile care determina o deschidere limitata a valvelor si o trecere ingreunata a sangelui la nivelul orificiului valvular genereaza stenozele valvulare. Atat insuficientele, cat si stenozele valvulare pot avea diferite grade de severitate, de la usoare la severe, ceea ce se reflecta in simptomatologia pacientului, in tratamentul necesar (medicamentos sau chirurgical) si in evolutia ulterioara. In mod frecvent, aceeasi valva poate prezenta atat un grad de stenoza, cat si un grad de regurgitare. De asemenea, acelasi pacient poate prezenta afectarea mai multor valve.
Capitolul I. Anatomia si fiziogia inimii
1.1. Componentele aparatului cardiovascular
Aparatul cardiovascular asigura circulatia sangelui si anume schimburile care le realizeaza organismul cu mediul, aportul exogen de nutrienti si substante biologice active, cat si eliminarea lor; schimburile gazoase la nivel tisular; schimburi care inseamna asigurarea materialelor nutritive celulei, asigurarea O2, asigurarea substantelor biologice active si expulzarea deseurilor celulare, a compusilor in exces si a produselor celulare-toate se realizeaza prin intermediul sangelui.
Sistemul cardiovascular este format dintr-o pompa cardiaca ce mobilizeaza sangele, si dintr-un sistem de vase eferente (care pleaca de la inima) si vase aferente (care vin la inima); acest sistem este dispus in CIRCULATIA MARE (sistemica) si CIRCULATIA MICA (pulmonara). 
Circulatia mare asigura intregul organism, iar circulatia mica iriga plamanul, asigurand schimburile gazoasa. Aceste doua sisteme sunt mobilizate de 2 pompe si putem vorbi de o pompa a marii circulatii si de o pompa a micii circulatii, ambele asigurate in cadrul inimii. In acest sens putem vorbi de inima stanga (circulatia mare) si de inima dreapta (circulatia mica).
Desi aparatul cardio-vascular reprezinta un tot unitar, el poate fi impartit in : 
? sistemul sanguin reprezentat prin: 
o inima 
o vase sanguine
? sistemul limfatic reprezentat de: 
o vasele limfatice
o ganglioni limfatici
Inima
Inima este organul central al aparatului cardiovascular.Este situata in mediastin si are forma unei piramide triunghiularesau a unui con turtit, culcat pe diafragma. Reperul fidel al situarii varfului inimii (dar numai pentru barbati) este mamelonul stang. Marimea inimii este putin mai mare decat pumnul unui adult. Axul inimii este oblic dirijat in jos, la stanga si inainte, astfel ca 1/3 din inima este situata la dreapta si 2/3 la stanga planului mediosagital al corpului. Greutatea inimii este de 250-300 g, iar volumul este asemanator pumnului drept. 
Prezinta o fata convexa, sternocostala si o fata plana, diafragmatica. Cele doua fete se unesc printr-o margine mai ascutita, marginea dreapta. Marginea stanga, rotunjita se prezinta ca o adevarata fata ulmonara. 
Varful inimii este orientat in jos si spre stanga, fiind situat in spatiul 5 intercostal stang, unde acest spatiu este intersectat de linia medioclaviculara stanga. Baza inimii este orientata inapoi si la dreapta: de la nivelul ei pleaca arterele mari ale inimii (aorta si trunchiul pulmonar) si sosesc venele mari (cele doua vene cave si patru vene pulmonare). La baza inimii se afla atriile, iar spre varf, ventriculii. Pe fata sternocostala, intre cele doua ventricule se afla santul interventricular posterior. Intre atrii si ventricule se gasesc santurile coronar stang si, respectiv, drept. In aceste patru santuri se gasesc arterele si venele inimii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cardiopatii valvulare.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Corneliu Dudea, Cardiopatiile valvulare : Fiziopatologie, diagnostic, ecocardiografie . fiziopatologie, diagnostic, ecocardiografie, Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 1995
2. D. Boda, G. Bucur, Letitia Bucur, Adriana Diaconeasa, Tania Cristodulo, H. Rus, Sanda Marta Popescu, Calcinoza flebopatica - aspecte clinice, diagnostic si tratament, EMCB, 2003; 34. Bolosiu H. D., Semiologie Medicala, editura MEDEX Cluj Napoca, 1997
3. Eugene Brawnwald, Heart Disease - Tratat de boli cardiovasculare, Traducerea editiei a V-a, Editura Mast, 2000
4. Lucretia Titirca, Urgente medico-chirurgicale. Sinteza pentru cadre medii, Editura Medicala, 1989;
5. Lucretia Titirca, Nursing. Tehnici de evaluare si ingrijiri acordate de asistentii medicali, Editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 1996;
6. Lucretia Titirca, Ghid de nursing, Editura Viata medicala romaneasca, 1998
7. P. Ganta, Cardiopatia ischemica. Prevenire. Tratament. Reabilitare, Editura Rentrop & Straton, Bucuresti, 2007
8. http://www.revistamagazin.ro/content/view/10196/31/
9. http://www.esanatos.com/boli/bolile-cardiovasculare/cardiopatiile-valvulare/index.php
10. http://cursuriamg.blogspot.ro/2012/09/endocarditele-si-afectiunile-valvulare.html
11. http://www.boli-medicina.com/aparatul-cardiovascular/boli/STENOZA-MITRALA-BM-COM.php
12. http://www.sfatulmedicului.ro/Bolile-valvelor-cardiace/stenoza-mitrala_171 
13. http://www.sfatulmedicului.ro/Bolile-valvelor-cardiace/insuficienta-mitrala-a-regurgitare-mitrala_178


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!