Cardul bancar - Instrument necesar in lumea moderna

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL 1 SCURT ISTORIC PRIVIND SISTEMUL BANCAR ROMANESC 6
1.1 Sistemul bancar romanesc -  dezvoltare sustenabila, pregatit pentru continuarea expansiunii 6
1.1.1 Evolutia sistemului bancar romanesc 6
1.2 Sistemul bancar in Romania -  pilonul principal al sistemului Financiar 8
CAPITOLUL 2 ASPECTE GENERALE PRIVITOARE LA INSTRUMENETELE CONTEMPORANE DE PLATI SI CREDIT 11
2.1 Scurt istoric al instrumentelor de plati 11
2.2 Cardurile bancare 12
2.3 Clasificarea cardurilor: 14
2.4 Carduri folosite in Romania 20
2.4.1 Card de debit electronic 20
2.4.2 Card de debit embosat 21
2.4.2.1 Mastercard in LEI 21
2.4.2.2 Card de debit Visa Business in Lei - utilizare nationala 22
2.4.2.3 Card de debit Visa Business in valuta (EUR/USD) 22
2.4.2.4 Cardul de credit Standard 23
2.4.2.5 Cardul de credit Gold 24
CAPITOLUL 3 PIATA ROMANEASCA A CARDURILOR 25
3.1 Cardul bancar -  suport al platilor electronice 27
3.2 Terminale de efectuare a platilor cu carduri 29
3.2.1 Terminalul de plata POS 31
3.2.2 Calculatorul 34
3.3 Sisteme de plati prin carduri 35
3.3.1 Sisteme private de plati prin carduri 36
3.3.2 Sisteme nationale de plati prin carduri 36
3.3.3 Sisteme internationale de plati prin carduri 37
3.3.4 Zona unica de plati europeana (sepa) 38
CAPITOLUL 4 STUDIU DE CAZ PRIVIND SISTEMUL DE PLATI PRIN CARDURI SI TERMINALE DIN ROMANIA 41
CONCLUZII 50
LISTA TABELELOR, GRAFICELOR SI FIGURILOR: 53
BIBLIOGRAFIE: 54


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Am ales aceasta tema pentru lucrarea de licenta deoarece bancile au un rol deosebit de important in economie, iar acesta sporeste pe masura amplificarii fluxurilor financiare nationale si mondiale, ca o consecinta a dezvoltarii generale a societatii omenesti.
Cardul a evoluat de la placutele metalice pana la cardul de plastic in care sunt inmagazinati noii bani electronici care castiga tot mai mult teren. Cardul a devenit unul din rarele suporturi care dispune de accesibilitatea si universalitatea unui veritabil mijloc de plata
Functionalitatile specifice cardului instituite de-a lungul timpului, astazi s-au diversificat, astfel incat pe langa functia de numerar, de debit sau de credit, cardul bancar tinde sa devina un instrument de plata din ce in ce mai uzual. Fiind preocupate in permanenta de imbunatatirea gamei de produse si servicii oferite clientilor lor, principalele banci din Romania s-au lansat in proiectarea si dezvoltarea unor programe ambitioase de carduri. Serviciile bancare electronice sunt deja generalizate, ele incluzand in cazul multor institutii bancare si plati electronice.
In Romania platile electronice se afla intr-un proces intens de dezvoltare. La sfarsitul anului 2019, conform statisticilor Bancii Centrale Europene erau in circulatie aproximativ 19 milioane de carduri, reteaua de ATM-uri cuprindea 10.531 terminale si existau la comercianti 229.520 de terminale POS.
Primul capitol al lucrarii prezinta un scurt istoric al sistemului bancar romanesc in care am prezentat in prima parte inceputurile activitatii cu caracter bancar fiind reprezentate de oamneii care practicau comert salbatic de monede de aur, argint si arama. Prezentand totodata evolutiei sistemului bancar, astfel ca in anul 1872 a fost infintata prima banca cu capital privat, iar dupa aproximativ 30 de ani in Transilvania functionau 75 de banci romanesti.
Sistemul bancar demonstrand o dezvoltare admirabila. Maturizarea pietei financiare si cerintele clientilor au dus la un nivel dezvoltat de sofisticare a ofertei de produse si servicii bancare.
In cea de-a doua parte am prezentat sistemul bancar in Romania, fiind considerat pilonul principal al sistemului financiar. Banca Nationala a Romaniei avand ca obiectiv principal asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor.
Cel de-al doilea capitol prezinta aspectele generale ale instrumentelor contemporane de plati si credit. 
Cardul bancar fiind definit ca un istrument de decontare care asigura posesorului achizitionarea de bunuri sau servicii fara prezenta efectiva a numerarului.
Clasificarea pietei cardurilor se face dupa mai multe criterii, aceasta cunoscand in ultimii ani o dezvoltare deosebita. 
In capitolul trei am reprezentat grafice care reprezinta: numarului de carduri emise pe teritoruiul Romaniei, in perioada 2015-2019 si numarului de carduri de debit si carduri de credit in perioada 2015-2019, care prezinta o evolutie reprezentativa.
Un prim subcapitol fiind suportul platilor electronice, in care sunt reprezentate grafic sondajele efectuate cu privire la Interesul romanilor pentru a plati on-line (anul 2019) si Motivele pentru care romanii isi deschid conturi de card (anul 2019).
Celelalte subcapitole bazandu-se pe terminalele si sistemele de plati prin intermediul cardurilor.
In ultimul capitol este prezentat studiul de caz privind sistemul de plati prin carduri si terminale din Romania.
Am ilustrat prin grafice evolutia tranzactiilor de plata a cardurilor de credit si debit si valoarea acestora pentru perioada 2015-2019. Evolutia numarului de bancomate si POS-uri, a numarului de tranzactii si valoarea acestora. In ultima parte a studiului de caz am realizat topul bancilor din Romania cu cele mai mici comisioane la contul curent cu card.
In finalul lucrarii sunt scrise concluziile mele legate de licenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cardul bancar - Instrument necesar in lumea moderna.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. A. Pintea, Gh. Ruscanu (1995)- Bancile in economia romaneasca, Ed. Economica, Bucuresti;
2. G. Zane- Studii, 1980, Ed. Eminescu, Bucuresti;
3. Stoica Victor, Deaconu Petre, (2003) -  Bani si credit, Ed. Economica, Bucuresti;
4. Funar S., (2001) -  Produse si servicii bancare, Editura Academic Press, Cluj Napoca;
5. Georgescu - Golosoiu L., (2003) -  Mijloace, modalitati si instrumente de plata, Editura ASE, Bucuresti ;
6. Bratu Alina, (2005)- Moneda,credit,banci, Editura Exponto, Constanta;
7. Kiritescu, C.C, Dobrescu, E. (1998) - Bancile. Mica enciclopedie, Editura Expert, Bucuresti;
8. Ristea, Luminita, (2002) - Managementul societatilor bancare si institutiilor bancare, Editura Muntenia si Leda, Constanta;
9. C. Menger (2016)- The Origins of Money, Ludwig von Mises Institute;
10. Popescu R., Tudorancea C., Berbec F., (1998) -  Cardul: instrument modern de plata, Editura Tribuna Economica, Bucuresti ;
11. Savoiu Vasile (1998) -  Banca centrala si sistemele de plati de interes national, Editura Enciclopedica,Bucuresti;
12. Vasilache D., (2004) -  Plati electronice: o introducere, Editura Rossetti Educational, Bucuresti;
13. Legea 365 din 2002 a comertului electronic, modificata prin Legea 121 din 2006;
14. Regulamentul nr. 4 /2002 al Bancii Nationale a Romaniei privind tranzactiile efectuate prin intermediul instrumentelor de plata electronica si relatiile dintre participantii la aceste tranzactii;
15. Regulamentul nr. 6 /2006 privind emiterea si utilizarea instrumentelor de plata electronica si relatiile dintre participantii la tranzactiile cu aceste instrumente;
16. SEPA Cards Framework, (2006), European Payments Council, www.europeanpaymentscouncil.eu/documents/SEPA%20Cardsframework_027_05_Version2 %200.pdf;
17. Zona Unica de Plati in Euro (SEPA) -  O Piata Integrata de Plati de Mica Valoare, (2006), - Banca Centrala Europeana ;
18. M. Rysman, ,,An Empirical Analysis of Payment Card Ussage", Boston University, 2004;
19. Siteul web al Bancii Nationale a Romaniei, www.bnr.ro.
.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!