Cardurile Bancare

Extras din licenta Cum descarc?

1.1. ISTORICUL CARDURILOR
In ultimul deceniu se afirma tot mai puternic in economiile de piata avansate specializarea: plati fara numerar. Progresul tehnologiilor informatice si de telecomunicatii a permis globalizarea tranzactiilor si cresterea fiduciaritatii in comertul de servicii. Serviciile financiare au devenit un factor de crestere a eficientei tranzactiilor, dar si a independentelor intre partenerii de afaceri. Platile sunt astazi critice, iar riscul generat de comportamentul in timp al resurselor de creditare are la dispozitie formule revolutionare de management. Datorita performantei in transferul si deconectarea banilor, devin posibile noi produse in intreaga economie fiduciara, deocamdata doar prin materializarea unei singure ramuri de optiune tehnologica: instrumentul multifunctional si personalizat de economisire, credit si plata- cardul bancar - . 
Introducerea cardurilor de plata la inceputul secolului al XX-lea, de catre Western Union (1914) a reprezentat o noua descoperire in domeniul formelor de plata. Cu timpul aceste carduri au sporit loialitatea clientului si au stimulat comportamentul de cumpararare repetat. Initial ele au avut un caracter relativ limitat la piata locala sau utilizarea lor intr-un lant de magazine. 
In 1958, Bank of America a facut un pas major, introducand ceea ce a devenit mai tirziu cardul de credit modern, caracterizat de facilitarea creditului si acceptul universal. Odata cu lansarea cardului, clientul nu a fost legat de un anumit comerciant sau produs si a fost liber sa faca cumparaturi prin credit la o multitudine de locuri de desfacere. Pe masura ce adoptarea cardului bancar a crescut printre clienti, comercianti si banci, potentialul pietei pentru acest tip de tranzactii s-a extins geometric. 
Un pas important in dezvoltarea retelei moderne electronice de plata a avut loc spre mijlocul anilor 1970 odata cu crearea unei prime retele globale de acceptare si care este cunoscuta sub denumirea de VISA. 
Asociatia VISA a creat un sistem global pentru autorizarea tranzactiilor, decontarea platilor electronice, codificarea si regulile de operare pentru a asigurara protectia clientilor si comerciantilor dar si pentru stabilirea standardelor de interoperabilitate ce asigura ca un card VISA poate fi utilizat oriunde in lume. 
Figura urmatoare explica procesul standard de executare a unei plati cu card bancar, autentificarile si transferul de bunuri bani. Au fost identificati urmatorii actori ai acestui proces: institutiile financiare (emitenti, banci etc), clientii (utilizatorii de carduri) si comerciantii care participa activ in acest proces. 
Executarea platii cu card bancar 
Anii 1990 au adus doua noi dezvoltari care au extins utilizarea platilor electronice: cardurile de debit (un produs de plata derivat din cardul de credit si care permite clientilor sa acceseze fondurile din contul curent sau depozit la o tranzactie de cumparare). Cealalta dezvoltare este legata de modul de cumparare si livrare a produselor si este recunoscuta sub denumirea de "e-commerce" (comert electronic). Astfel, in cazul comertului electronic, 99% din plati sunt efectuate utilizand un card bancar. 
Incepand cu anii 2000, lista formelor de plata se imbunatateste cu posibilitatea de a incorpora functiile de plata in dispozitivele electronice mobile ale clientului (telefoane mobile, PDA-uri etc). Acest proces este deja implementat pe cateva piete europene (Europa de nord in principal) si asiatice acolo unde telefoanele mobile sunt prezente ca si carduri de plata. 
Aceasta noua forma de plata este recunoscuta ca mobile payment, sau ca "u-commerce" (comert universal) care asigura clientului abilitatea de a conduce cumpararile si platile de oriunde, oricand sau oricum. 
In majoritatea pietelor din lume, utilizarea cash si a cecurilor are un trend descrescator, o tendinta care se va accentua in urmatorii 5-10 ani. Tendinta descrescatoare este datorata beneficiilor pe care le asigura platile electronice. 
1.2. DEFINIREA, FUNCTIILE SI CLASIFICAREA CARDURILOR
1.2.1. Definirea cardului
Prin Regulamentul nr. 4/2002 al BNR, cardul este definit ca un instrument de plata electronica, respectiv un suport de informatie standardizat, securizat si individualizat, care permite detinatorului sau sa utilizeze disponibilitatile banesti proprii dintr-un cont deschis pe numele sau la emitentul cardului ori sa utilizeze o linie de credit, in limita unui plafon stabilit in prealabil, deschisa de emitent in favoarea detinatorului cardului, in vederea efectuarii, cumulativ sau nu, a unor operatiuni: (a) retragerea de numerar; (b) plata bunurilor sau a serviciilor achizitionate de la comerciantii acceptanti si plata


Fisiere in arhiva (1):

  • Cardurile Bancare.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!