Carta Internațională a Drepturilor Omului

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Capitolul 1. Noţiuni introductive privind conceptul de drepturi ale omului
1.1 Scurt istoric al procesului de afirmare şi dezvoltare a drepturilor omului
1.2 Necesitatea existenţei unor documente internaţionale privind recunoaşterea şi apărarea drepturilor omului
1.3 .Drepturile omului şi drepturile cetăţeanului.
1.4.Generaţii de drepturi ale omului
Capitolul 2. Structura Cartei Internationale a Drepturilor Omului
2.1 Consideraţii preliminare
2.2. Declaraţia Universală a Drepturilor Omului
2.3. Pactele internaţionale privind drepturile omului
2.3.1. Consideraţii generale
2.3.2 Dispoziţii comune
2.4. Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice
2.5. Pactul internaţional privind drepturile economice, sociale şi culturale
2.6. Protocolul facultativ la Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice
Capitolul 3. Analiza categoriilor de drepturi ale omului
Capitolul 4 
Carta internaţională a drepturilor omului şi alte documente adoptate în diferite sisteme de protecţie regională a drepturilor omului.
Concluzii
Bibliografie


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Alegerea unei teme cum este Carta Internaţională a Drepturilor Omului mi se pare a fi firească în contextul actual, aici referindu-mă la climatul socio-politic şi economic. Problematica drepturilor omului rămâne un subiect fierbinte şi în prezent. Transformările şi provocările lumii contemporane se oglindesc în acest domeniu aducând noi sfere de interes în această zonă , cea a drepturilor omului.
Trăim într-o societate în care se vorbeşte din ce în ce mai mult despre globalizare, unificare, drepturi , obligaţii, iar documentele care formează Carta Internaţională a Drepturilor Omului au rolul de a consacra aceste drepturi la nivel internaţional.
Cunoaşterea drepturilor pe care fiecare dintre noi le are o consider esenţială, pentru că astfel devenim conştienţi de beneficiul acestora, ne responsabilizează, ne face să participam activ la consolidarea unei societăţi mai tolerante, mai omogene. Deşi trăim într-un stat modern, construit pe principii democratice, prin care cetăţeanului i se pun la dispoziţie pârghiile necesare realizării drepturilor sale, uneori, acesta întâmpină dificultăţi atunci când se încearcă o recunoaştere a acestor drepturi. Dificultăţile pot proveni fie din necunoaşterea corectă a drepturilor, fie din acccesul greoi spre respectivele pârghii care i-ar putea aduce recunoaşterea dreptului, aici referindu-mă la justiţie. 
Consider că ar trebui pus un mai mare accent asupra temei « Drepturile Omului » atât în mass media cât şi în cadrul învăţământului preuniversitar, locul unde se realizează mare parte din cultura generală a viitorului adult. Drepturile omului sunt o temă care înseamnă mai mult decât noţiuni, înseamnă ani de istorie dură, înseamnă ani de civilizaţie, înseamnă progres în ceea ce priveşte demnitatea umană şi respectul faţă de fiinţa umană. 
Mi se pare inacceptabil faptul că în anii 2012 asistăm la diferite incălcări flagrante ale drepturilor omului demonstrând că nu am învăţat nimic din ororile trecutului nu foarte îndepartat în unele cazuri. Un exemplu în acest sens îl constituie evenimentele din Yugoslavia, unde NATO a intervenit militar, plecând tocmai de la ideea apărării drepturilor unei minorităţi etnice, desconsiderată şi condamnată la frustrări sub paravanul suveranităţii naţionale. Dar, după cum au constatat şi pacifiştii care se împotriveau în 1999 intervenţiei NATO împotriva dictatorului Miloşevici din Yugoslavia, acea tactică a fost decisivă în subminarea unei puteri ilegitime.
Totuşi, scopul liderilor blocului militar cu sediul la Bruxelles, de a-i determina pe sârbi să respecte drepturile albanezilor din Kosovo, nu şi-a atins ţinta, ci a contribuit în primă instanţă la emigrarea masivă a acestora din zona lor natală spre ţările vecine.
Privind din aceeaşi perspectivă a drepturilor omului este îngrijorător faptul că terorismul constituie politică de stat în unele ţări, guvernele respective acţionând sub pretextul idealului identităţii naţionale sau al revendicărilor de natură religioasă.
În ultimul timp se poate vorbi de un adevărat terorism religios în câteva zone ale lumii, terorism cate nu lasă pe nimeni indiferent, fiindcă el reprezintă o întoarcere în trecut a zonelor respective, o îndepărtare de valorile şi sensurile civilizaţiei. Convingătoare sunt în acest sens întâmplările din Afganistan, unde aşa zişii talibani, studenţii fundamentalişti ai Islamului, au preluat frâiele guvernării, instalând legi care au făcut ca această ţară din Asia să intre în regres, să se întoarcă spre un trecut de care credea că s-a îndepărtat pentru totdeauna.
Evenimentele tragice petrecute în SUA la 11 septembrie 2001 au arătat cu claritate că terorismul este un flagel ce cuprinde întreg mapamondul.
Referindu-se la aceste întâmplări Koichiro Matsunra – director general UNESCO – afirma că “Atacul infiorător şi nemilos împotriva SUA a fost şi un atac împotriva idealurilor demnităţii umane şi democraţiei în lumea întreagă” , iar Mary Robinson le califica “drept crime împotriva umanităţii şi afronturi grave aduse drepturilor omului.”
Dată fiind amploarea pe care a dobândit-o acţiunea de promovare şi respectare a drepturilor omului ca urmare a convingerii generalizate că acestea influenţează pozitiv toate sectoarele vieţii sociale, asistăm la desprinderea din dreptul internaţional public a unor ramuri noi ce generează acest domeniu, cum ar fi: dreptul drepturilor omului, Dreptul internaţional umanitar cu subramura sa în plină evoluţie, Dreptul umanitar al mediului, Dreptul internaţional al refugiaţilor şi, nu în ultimul rând Dreptul internaţional al dezvoltării umane, toate ţinând a fi reunite într-un concept nou DREPT UMAN, destinat să guverneze o cultură umană universală. 
Aici poate lua naştere discuţia potrivit căreia în război se aplică alte reguli…da, se aplică alte reguli, dar demnitatea umană nu trebuie negociată.
Scopul meu , prin alegerea acestei teme, este acela de a face o prezentare a drepturilor consfinţite în cele mai importante documente care formează Carta Internaţională a Drepturilor Omului, de a le analiza pentru a releva importanţa acestora în cursul firesc al unei societăţi moderne. În acelaşi timp mi se pare firesc să menţionez şi documentele adoptate la nivel regional cu privire la drepturile omului, fiecare dintre ele având particularităţi specifice ,tinând cont de tradiţii şi cutume.


Fisiere în arhivă (1):

  • Carta Internationala a Drepturilor Omului.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

Literatură juridică română
1.D. Balahur- suport curs: „Protecţia europeană a drepturilor omului”
2. Raluca Miga – Beşteliu – “Drept internaţional. Introducere în dreptul internaţional public”, Editura All, 1997
3.A. Bolintineanu, M. Maliţa – “Carta ONU – document al erei noastre”, Editura Politică, Bucureşti, 1970
4.Th. Buergenthal şi Renate Weber – “Dreptul internaţional al drepturilor omului”, Editura All, Bucureşti 1996
5.Dr. I. Cloşcă – “Drepturile omului în sistemul Naţiunilor Unite”, Fundaţia Europeană Drăgan, Lugoj 1997
6.Dr. I. Cloşcă şi Dr. I. Suceavă – “Tratat de drepturile omului”, Editura “Europa nouă”, Bucureşti 1995
7.Dr. V. Creţu – “Drept internaţional public”, Editura fundaţiei “România de mâine”, Bucureşti 1999
8.Conf. Dr. A. Fuerea – “Introducere în problematica dreptului internaţional al drepturilor omului”, Editura Era, 2000
9.Adrian Năstase – “Drepturile omului, religie a sfârşitului de secol”, IRDO, Bucureşti 1992
10.Dr. N. Purdă – “Protecţia drepturilor omului”, Editura Lumina Lex, Bucureşti 2001
11.Ioan Sabău Pop- Studiu: „ Interfaţa dintre drepturile omului şi dreptul internaţional public”
Literatură juridică străină
1.Paul Sieghart- „The International Law of Human Rights”
2. Jack Donnelly- „Universal Human Rights in Theory and Practice”
Legislaţie
1. Declaraţia Universală a Drepturilor Omului
2. Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice
3. Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale
4. Convenţia Europeană a Drepturilor Omului
5. Constituţia României
6. Codul muncii
Linkuri utilizate
www.echr.coe
http://www.oic-oci.org/english/article/human.htm
http://www.apador.org/
http://www.irdo.ro/index.php?txt_id=PrimaPagina


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!