Castelele din Judetul Satu Mare

Cuprins licenta Cum descarc?

1. RATIONAMENTELE APARITIEI CASTELELOR DIN JUDETUL SATU MARE .
2. EVOLUTIA CASTELELOR .
3. ISTORICUL CASTELELOR .
4. ARHITECTONICA CASTELELOR DIN JUDETUL SATU MARE .
5. FUNCTIA SI DESTINATIA ACTUALA .
6. ELEMENTELE DE PROMOVARE SI VALORIFICAREA TURISTICA A CASTELELOR
1.1. EXISTENTE .
1.2. FORME PROPUSE .
7. ANALIZA SWOT .
CONCLUZIA .
BIBLIOGRAFIA .


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1
RATIONAMENTELE APARITIEI CASTELELOR
DIN JUDETUL SATU MARE
"Castelele fascineaza! Desigur, daca sunt cunoscute si intelese."
Anne Marie
Castelul este la origine o constructie medievala cu rol de locuinta, destinata totodata sa protejeze o familie nobiliara si sa simbolizeze autoritatea intr-undomeniu feudal. Primele castele au fost construite din lemn, adesea pe o colina naturala sau artificiala, apoi au fost construite din piatra pentru a rezista mai bine noilor arme si tehnici de razboi. Aceste constructii au fost numite castele intarite sau cetati. 
In epoca Renasterii, o data cu avansurile tehnologice cunoscute de artilerie, regii Frantei au decis sa nu mai edifice castele de aparare, ci sa puna accentul pe confort si pe placere. In acelasi timp, castelele intarite au fost modificate si reamenajate astfel incat sa ofere un confort sporit. Exemplul monarhilor francezi a fost urmat foarte curand de catre toata nobilimea europeana. 
Spre deosebire de palat, care e un edificiu somptuos ridicat intr-un spatiu urban, castelul are particularitatea de a desemna, inca din Evul Mediu, o resedinta nobiliara sau princiara rurala.
Fig. 1. Localizarea castelelor din judetul Satu Mare
Judetul Satu Mare este cunoscut ca un pitoresc colt de tara romaneasca, cu potetial turistic bogat si atractiv, in plina dezvoltare. Judetul Satu Mare face parte din Regiunea de Dezvoltare de Nord-Vest, in vecinate cu Ungaria, Judetul Bihor, Judetul Salaj, Judetul Maramures si Ucraina. 
In de-a lungul anilor au aparut opt castele in judetul Satu Mare, care sunt: Castelul Lonyai din Mediesu-Aurit, Castelul Perenyi din Turulung, Castelul Karoly dein Ardud, Castelul Karoly din Carei, Castelul Vecsey din Livada, Castelul Cserey-Fischer din Tasnad, Castelul Wesselenyi si Castelul Wesselenyi-Degenfeld din Hodod. (Fig. 1.)
Castelul Perenyi se afla in centrul localitatii Turulung, situata in nord-estul judetului satu Mare, in apropierea granitei cu Ungaria si Ucraina, la 26 km de Satu Mare. Legatura dintre localitate este facuta de drumul european E81 care constituie in acelasi timp strada principala a localitatii. 
Numele localitatii pe teritoriul careia se afla castelul s-a schimbat de-a lungul vremilor, de la prima atestare documentara din 1216 cu numele de Terebes pana la Turterebes in 1907 (romaneste Turulung). In anul 1399, regele Sigismund a daruit aceasta localitate familiei baronilor Perenyi, ce a detinut mosia pana in anul 1820.
Incepand cu anul 1550, localitatea a avut si un targ, la solicitarea baronilor Perenyi. In secolul XIII a inceput construirea castelului Perenyi, dupa care, in anul 1660, a fost devastat de turci, eveniment ilustrat de turcul Evlia Celebi. Transformat in anul 1848 in infatisarea ce o are la momentul actual, monumentul de arhitectura al baronilor serveste in prezent ca scoala.
Castelul a fost construit pe cel mai inalt punct, la 133 m deasupra nivelului marii. Ca sa fie mai bine aparat era inconjurat de apele Turului. Asta se intampla in anul 1717 apoi raul a fost condus inapoi in albia sa veche. Castelul avea si o poarta care se ridica, iar urmele acestor materiale lemnoase carbonizate (busteni de pilda) au fost gasite cu ocazia unor sapaturi cand s-a construit scoala veche. Multi localnici au povestit ca din beciul acestui castel porneau tunele care duceau spre de la cotul Turului. Dupa altii mai indrazneti insa tunelele castelului aveau legaturi si cu cetetea din Mediesu Aurit. Multe legende asemanatoare au mai circulat in sat. 
Pe baza mai multor stiluri arhitectuale se poate constata ca cladirea a fost ridicata in mai multe faze. In Turulung a existat deja o cetate in secolul al XIV-lea, deci caselul din ziua de azi a fost construita mai tarziu. Este posibil ca peretii de piatra care au adancimea de 1,10 - 1,30 m, ar fi putut apartine vechiului cetate.
Castelul Vecsey aflat in Livada, primind statutul de oras in 2006, situat in partea de nord-vest a judetului Satu Mare, la 22 km de orasul Satu Mare, pe drumul national DN 1C. Castelul Vecsey, construit in 1760, un remarcabil exemplu de arhitectura baroca. In 1447 localitatea era in proprietatea lui Sarkozi Iosif. Pana in anul 1746, cand baron Vecsey Ladislau primeste proprietatea, localiatea de-a lungul anilor a detinut mai multor proprietari. Din anul 1746 apartine familiei Vecsey. Castelul Vecsey a fost ridicat de baron Vecsey Stefan in 1760. Cladirea initial a fost ridicat pe doua nivele, a avut un etaj ornamentat cu sculpturi din lemn, care, insa, a fost distrus in urma unui incendiu din 1823, iar castelul a fost acoperit ulterior fara a mai fi reconstruit cel de-al doilea nivel.
Din anul 1507 localitatea Livada a fost stapanita in mare parte de familia Vecsey, iar din anul 1924 de catre familia contelui Sztaray. Din familia baronului Vecsey, primul stapan a fost Vecsey Alexandru, avand domeniul feudal in 82 de sate, trecand si peste hotarul de azi, pana in Ungaria, scrie Anzik Albert, in monografia localitatii. In secolul al XX-lea castelul a revenit familiei Sztaray, care au fost nevoiti sa-l paraseasca in 1944. Baroneasa Vecsey Eszter, este ultimul descendent al familiei care a trait in castelul din Livada. La sfarsitul lunii octombrie 1944, castelul Vecsey a fost si loc de stationare pentru comandamentul armatei ruse. Cladirea a mai functionat si ca si sediu pentru Gospodaria Agricola de Stat, iar din 1962, dupa incetarea activitatii acesteia a luat fiinta ,,Statiunea de Cercetare Agricola" pentru terenuri podzolice, sediul avandu-l tot in castelul lui Vecsey. Averea dinastiei Vecsey este imensa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Castelele din Judetul Satu Mare.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!