Cauze si Efecte ale Fraudei si Evaziunii Fiscale

Extras din licenta Cum descarc?

Cauze si efecte ale fraudei si evaziunii fiscale
Dictionarul Oxford defineste evaziunea fiscala ca fiind minimizarea obligatiilor fiscale in mod legal si prin mijloace de dezvaluire deplina fata de autoritatile fiscale; aranjamentul afacerilor financiare in scopul reducerii obligatiilor, in cadrul legii.
Aceeasi sursa defineste frauda fiscala ca fiind minimizarea obligatiilor fiscale, ilegal, de obicei prin a nu dezvalui ca are obligatia platii unei taxe sau impozit sau prin furnizarea de informatii false catre autoritati.
Def. Legea privind combaterea evaziunii fiscale, numarul 87/1994 defineste evaziunea fiscala ca fiind "sustragerea prin orice mijloace, in intregime sau in parte, de la plata impozitelor, taxelor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si fondurilor speciale extrabugetare, de catre persoanele fizice si persoanele juridice romane sau straine".
Evaziunea fiscala
Cauzele evaziunii fiscale
In prezent ,in conditiile economiei de piata ,trecerea tot mai mult de la proprietatea de stat la proprietatea privata conditioneaza cresterea si diversificarea numarului de agenti economici ,adica a potentialilor contribuabili. Faptul mentionat si dezvoltarea rapida a diferitor relatii cu caracter economic face dificila cuprinderea acestora in limetele legislatiei fiscale si creeaza vaste posibilitati de evaziune fiscala.
In general ,cauzele evaziunii fiscale sint multiple. Putem numi unele din ele tinind cont de importanta si frecventa aparitiei:
1. sarcinele fiscale exagerate , adica o povara fiscala peste masura,inechitabila si instabila (in special pentru unele categorii de contribuabili )-aceste cauze pot crea motive morale de evaziune fiscala a contribuabilului ,care trateaza faptele mentionate ca o exprimare a reprimarii (dominarii)din partea statului,considerindu-se ,in acelasi timp,in drept de a se impotrivi si astfel se formeaza opinia generala ca ,,a fura de la visterie nu se considera furt".
2. factori de ordin economic:
- coraportul dintre cota impozitului si masurile de raspundere -contribuabilul compara consecintele economice ale achitarii impozitului si aplicarii masurilor de raspundere pentru neachitare ,respectiv,cu cit cota impozitului este mai mare si masurile de raspundere mai mici ,cu atit efectul economic al evaziunii fiscale este mai mare ;
- starea economica a contribuabilului -cu cit starea economica a contribuabilului este mai grea cu atit tentatia la evaziune fiscala este mai mare (in unele cazuri executarea de catre contribuabil a tuturor obligatiilor fiscale poate agrava situatia economica a acestuia pina la nivelul critic si evaziunea fiscala poate deveni unica sansa de supravietuire),iar pericolul aplicarii masurilor de raspundere il afecteaza mai putin decit in cazul contribuabilului care se dezvolta dinamic si aplicarea unor asemenea masuri il poate lipsi de perspective evidente;
- descrestere (criza) economica-se inrautateste starea materiala atit a contribuabilului ,cit si a consumatorilor de marfuri,de lucrari si servicii, micsorindu-se astfel posibilitatea de a transfera impozitul prin intermediul majorarii preturilor de livrare ;
3. insufucienta masurilor de propaganda a respectarii legislatiei fiscale (cu caracter permanent ) si ca rezultat - insuficienta educatiei fiscale a contribuabililor care constituie o parte componenta a educatiei civice;
4. imperfectiunea legislatiei fiscale sub aspectul caracterului incomplet (unele rapoprturi aferente fiscalitatii ramin in afara reglementarilor normative),impreciziilor si ambiguitatilor -toate acestea creind un ,,climat destul de favorabil"pentru contribuabili care urmaresc scopuri evazioniste;
5. lipsa unui control fiscal bine organizat ce ar include mijloace si metode performante si un personal suficient numeric,bine instruit si corect in actiuni (excesul de zel al autoritatilor fiscale ,adica exagerari in procesul exercetarii functiilor ,de asemenea creeaza premise pentru evaziunea fiscala ),etc.-acestea se mai numesc si cauze tehnice.
6. diversitatea categoriilor de conrtibuabili reiesind din procedura impunerii care , la randul ei ,este determinata de domeniul si specificul activitatii contribuabilului (de exemplu salariatii dispun de posibilitati reduse de evaziune (eludare a fiscului),deoarece impunerea lor este asigurata de un tert prin retinerea la sursa ,in schimb persoanele ce desfasoara activitate de intreprinzator beneficiaza de un volum considerabil de posibilitati de evaziune fiscala prin intermediul modului de evidenta ,a sistemului de deduceri,de facilitati,de treceri in cont,de restituiri ,etc.);
7. putem mentiona chiar si cauze de ordin politic - asemenea cauze a evaziunii fiscale tine de functia de reglare a impozitelor, adica statul prin intermediul fiscalitatii promoveaza un anumit gen de politica economica sau sociala, iar contribuabilii impotriva carora este indreptata asemenea politica opun o anumita rezistenta, inclusiv prin intermediul evaziunii fiscale.
Evaziunea fiscala evident este foarte daunatoare atit statului (societatii), lipsindu-l de veniturile necesare indeplinirii sarcinelor si atributiilor, cit si contribuabilului, deoarece in realitate totalul impozitelor se distribuie pe o masa de venituri mai mica, creandu-se distorsiuni in povara fiscala (adica in impunerea echitabila si egala a acelorasi categorii de contribuabili).
Metode de evaziune fiscala se schimba cu o rapiditate uimitoare si metodele de control si investigare trebuie sa evolueze cu aceeasi intensitate.
Efectele evaziunii fiscale
Conform unor opinii, impartasite de specialisti in domeniul fiscalitatii, fenomenul evaziunii fiscale provoaca mai multe tipuri de efecte, observindu-se o paralela intre functiile impozitelor si tipurile de efecte ale evaziunii fiscale. Asadar, pot fi nominalizate urmatoarele efecte ale evaziunii fiscale :


Fisiere in arhiva (1):

  • Cauze si Efecte ale Fraudei si Evaziunii Fiscale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!