Cecul - Instrument de Plata si Credit

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE.
CAPITOLUL 1: INSTRUMENTE DE PLATA SI CREDIT.1
1.1. Instrumente de plata si credit - definitie, trasaturi, reglementare .4
1.2. Definitia si clasificarea cecurilor.7
1.3. Cecurile electronice.12
1.4. Emiterea cecului.13
1.5. Regresul, in caz de neplata a cecului.15
CAPITOLUL 2: CONDITIILE DE VALABILITATE A CECULUI.
2.1. Mentiunile obligatorii ale cecului.16
2.2. Consecintele nerespectarii cerintelor legale privind mentiunile obligatorii ale cec- lui.18
CAPITOLUL 3: OPERATIUNI IN PROCESUL UTILIZARII CECULUI.
3.1. Avalizare.19
3.2. Girarea/andosarea.20
3.3. Plata.21
3.4. Protestul in caz de neplata. Prescriptia.23
CAPITOLUL 4: PLATA CU CEC.
4.1. Plati cu cec.25
4.2. Riscurile exportatorului la plata in cont deschis.30
4.3. Pozitia juridica a trasului.31
4.5. Consecintele neplatii cecului.33
CAPITOLUL 5 : CIRCUITUL CECULUI.
5.1. Etapele procesarii prin compensare a cecului.35
5.2. Refuzul cecului la plata.40
CAPITOLUL 6: RISCURI IN UTILIZAREA CECULUI. PIERDEREA,FURTULDISTRUGEREA SAU ANULAREA CECURILOR.
6.1. Riscuri in utilizarea cecurilor.44
6.2. Pierderea, furtul, distrugerea sau anularea cecurilor.45
CONCLUZII.46
BIBLIOGRAFIE.


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Instrumentele de plata si credit reprezinta documente bancare operationale pe suport de hartie, magnetic sau electronic ce pot fi folosite cu ajutorul tehnicilor specifice de operare pentru a transmite fonduri de la ordonator la beneficiar. 
Instrumentele sunt emise de banca centrala si bancile comerciale cu acordul bancii centrale pentru a asigura forma standardizata si un continut economic si juridic ce poate sa permita transferul de fonduri in siguranta deplina.
Aceste instrumente de plata si credit sunt definite ca fiind inscrisuri care au un continut si o forma consacrata pe baza de norme acceptate pe plan international si reprezinta pentru cel ce le detine in mod legal (beneficiar) un drept de creanta a carui existenta si intindere sunt determinate strict de mentiunile cuprinse in aceste inscrisuri. 
Cecul este printre cele mai vechi instrumente de plata fara numerar prin care o persoana numita tragator da un ordin neconditionat unei banci numita tras, sa efectueze in favoarea sa sau a unui beneficiar tert, plata unei sume de bani determinate, de care tragatorul poate dispune dupa preferinta. Cecul poate fi definit si ca o trata trasa asupra unei banci si platibila la vedere. 
Cecurile se clasifica dupa mai multe criterii si anume: 
- din punct de vedere al indicarii beneficiarului: cecuri nominative; la ordin; la purtator; 
- din punct de vedere al modului de incasare sunt : cecuri in numerar; certificate si de calatorie ; 
- din punct de vedere al mecanismului platilor sunt: cecuri personale si cecuri bancare.
Prezenta lucrare intitulata Cecul - instrument de plata si credit, este structurata pe 6 capitole.
Primul capitol: Instrumente de plata si credit cuprinde 5 subcapitole in care sunt tratate conceptul, trasaturile si reglementarea instrumentelor de plata si credit. Tot in cadrul acestui capitol se face o analiza si clasificare a cecurilor, se vorbeste despre conceptul de cecuri electronice si se arata modalitatile de emitere a acestora.
Cel de-al doilea capitol al lucrarii intitulat Conditiile de valabilitate ale cecului cuprinde unele aspecte legate de mentiunile obligatorii ale cecului, dar si consecintele nerespectarii cerintelor legale privind mentiunile obligatorii ale cecului.
Capitolul trei: Operatiuni in procesul utilizarii cecului contine aspecte legate de desfasurarea operatiunilor ce sunt folosite in procesul de uzilizare a cecului.
Plata cu cec este denumirea celui de-al patrulea capitol si este alcatuit din 4 subpuncte. 
Capitolul 5: Circuitul cecului analizeaza etapele procesarii prin compensare a cecului si refuzul cecului la plata.
La finalul lucrarii, capitolul 6 numit Riscuri in utilizarea cecului. Pierderea, furtul, distrugerea sau anularea cecurilor dezbate aspecte legate de toate aceste riscuri intervenite in utilizarea cecului.
Pentru intocmirea lucrarii am consultat o bibliografie vasta, clara si variata ce m-a condus spre formularea unor concluzii pertinente cu privire la analizarea temei propuse.
CAPITOLUL 1. INSTRUMENTE DE PLATA SI CREDIT
Instrumenele de plata si credit sunt monedele propriu zise si cateva documente bancare operationale pe suport hartie, magnetic sau electronic, ce functioneaza cu ajutorul unor tehnicii specifice de operare, circuite si securizare in vederea transmiterii de fonduri de la ordonator la beneficiar. Instrumentele sunt emise de banca centrala (moneda efectiva) si bancile comerciale (moneda scripturala) cu acordul bancii centrale ca sa se asigure o forma standardizata si un continut economic si juridic care sa poata permite transferul de fonduri in deplina siguranta si delimitarea responsabilitatilor participantilor la transferul bancar. Tot aceste instrumente se pot folosi si de entitatile non bancare ca posta, firmele de decontari sau cele pentru operatiuni cu titluri, autorizate expres de banca centrala pentru a lucra in domeniul transferurilor de fonduri. 
Exista doua mari categorii de instrumente: instrumente de plata cu numerar si instrumente de plata fara numerar. 
Instrumentele de plata cu numerar sunt reprezentate prin moneda metalica si bancnote (moneda de hartie) si arata o veche forma de circulatie monetara. Ca sa indeplineasca functia de instrument de plata, moneda metalica si bancnotele - numerarul in termeni bancari - necesita un complex de tehnici si reglementari cu caracter normativ emise de banca centrala si bancile comercile. 
Instrumentele de plata fara numerar sunt documente standardizate ce contin instructiuni de plata date de platitor bancii sale pentru transferul fondurilor catre banca beneficiarului. Cu ajutorul acestui instrument de plata se fac inregistrari in conturile partenerilor de la bancile lor care confirma diminuarea respectiv majorarea creantelor monetare asupra bancilor. Cele mai des folosite instrumente de plata in tranzactii sunt urmatoarele: ordinul de plata, cambia, cecul, biletul la ordin, cardul.
Mijloacele de plata fara numerar, respectiv instrumentele de plata (transfer credit, debitare directa, card de plata, cec, cambie si bilet la ordin), aproba transferul fondurilor detinute in conturi deschise la institutii de credit sau la Trezoreria Statului, in baza primirii unei instructiuni de plata. Ca sa se efectueze plata fara numerar prin transfer de fonduri de la platitor la beneficiar include o serie de operatiuni bancare care, in prezent, sunt permise doar institutiilor autorizate si supravegheate prudential (respectiv institutiilor de credit) si Trezoreriei Statului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cecul - Instrument de Plata si Credit.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!