Cercetare - curriculumul școlar

Extras din licență Cum descarc?

1. Obiective si ipoteze
Activitatea de predare, la fel ca si cea de invatare sunt fundamentale in dezvoltarea viitoare a elevilor. Dupa Anca Dragu si Sorin Cristea, predarea reprezinta actiunea de comunicare pedagogica proiectata si valorificata de profesor in diferite contexte specifice instruirii scolare, intr-un cadru organizat, in mod special la nivel formal, dar si non-fromal. 
Continuturile predarii sunt prelucrate in raport de specificul fiecarei varste, trepte si discipline scolare, in cazul elevilor cu deficiente mintale si in functie de gradul de handicap.
Invatarea, cuprinde conform lui Ioan Neacsu (1990), achizitionarea de noi cunostinte, noi priceperi, atitudini si valori necesare pentru a trai intr-o lume in continua schimbare. In cazul de fata, invatarea scolara se realizeaza cu ajutorul unui instructor specializat, organizat in echipe reprezentand diferite discipline de invatamant.
Studiul limbii romane are o insemnatate cu totul deosebita in formarea multilaterala a tineretului scolar. Fara insusirea corespunzatoarea a limbii romane nu poate fi conceputa evolutia intelectuala viitoare a scolarilor, pregatirea lor corespunzatoare la celelalte discipline de invatamant, precum si pregatirea pentru activitatea sociala.
Astfel, obiectivul general al acestei lucrari vizeaza identificarea aspectelor comparative, in predarea si invatarea limbii romane la scolarul de varsta mica din scoala generala si scoala speciala (pentru elevii cu deficiente mintale usoare si moderate).
Obiectivele specifice vizeaza:
1) Evidentierea principalelor diferente privind continuturile curriculare din scoala de masa, respectiv scoala speciala vizand predarea si invatarea limbii romane la scolarul mic.
2) Evidentierea utilizarii diferentiate a metodelor si procedeelor de predare si invatare a limbii romane, in scoala de masa si in scoala speciala. 
3) Evidentierea viziunii cadrelor didactice cu privire la necesitatea individualizarii procesului de predare si invatare al limbii romane in scoala speciala si in scoala de masa.
Atingerea obiectivului general propus a fost urmarita printr-un studiu de natura descriptiv-calitativa, in cadrul caruia ne-am propus si un set de ipoteze: 
1) Se prezuma ca exista diferente de continut curricular intre predarea si invatarea limbii romane in scoala speciala fata de scoala de masa.
2) Se prezuma ca metodele si procedeele specifice predarii si invatarii limbii romane se utilizeaza diferentiat in scoala speciala fata de scoala de masa.
3) Se prezuma ca este necesara individualizarea procesului de predare si invatare a limbii romane in scoala speciala, respectiv in scoala de masa.
2. Lotul de subiecti
Studiul s-a desfasurat in perioada anului scolar 2013-2014, pe un numar de 125 subiecti, 5 cadre didactice din invatamantul de masa ( Scoala Generala cu Clasele I- VIII, Nr.19, Bucuresti) si 5 cadre didactice din invatamantul special (Scoala Speciala, Nr.1, Bucuresti), pe care am aplicat un interviu individual, iar pentru observatie 101 elevi din scoala de masa de la clasele I - IV si 14 elevi cu deficienta mintala usoara si moderata din scoala speciala de la clasele a III-a si a IV-a.
Distributia cadrelor didactice in functie de experienta in invatamant
Experienta Invatamant special Invatamant de
masa Invatamant special
si invatamant de
masa
0-4 ani 2 2 1
5-9 ani 3 1 1
10-19 ani 0 1 
19-29 ani 0 1 
Fig. 1 Distributia cadrelor didactice in functie de experienta in invatamant
Distributia cadrelor didactice in functie de varsta
Varsta Scoala speciala Scoala de masa
20-30 ani 4 3
30-40 ani 1 1
40-50 ani 0 1
Fig. 2 Distributia cadrelor didactice in functie de varsta
Distributia elevilor observati in functie de sex
Sex Scoala de masa Scoala speciala
Masculin 50 1
Feminin 51 13
Fig. 3 Distributia elevilor observati in functie de sex
Distributia elevilor observati in functie de numarul lor in clasa 
Clasa Numar de elevi scoala
de masa
Numar de elevi scoala
speciala
I 20 0
a II -a 27 0
a III -a 29 6
a IV -a 25 8
Fig.4 Distributia elevilor observati in functie de numarul lor in clasa


Fisiere în arhivă (1):

  • Cercetare - curriculumul scolar.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!