Cercetari Privind Unele Aspecte Biologice si Tehnologice la Genul Lisianthus

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE.7
IMPORTANTA CULTURILOR FLORICOLE.7
ISTORICUL FLORICULTURII.10
ISTORICUL SI IMPORTANTA CULTURII FLORILOR IN ROMANIA.12
PARTEA I
CAPITOLUL I. GENERALITATI PRIVIND CULTURA DE LISIANTHUS.15
I.1. IMPORTANTA ORIGINEA SI RASPANDIREA GENULUI LISIANTHUS.15
I.2. GENURI, SPECII SI SOIURI DE LISIANTHUS.16
I.3. CARACTERIZAREA BOTANICA A LISIANTHUS-ului.21
I.4. BIOLOGIE SI EXIGENTE ECOLOGICE.22
I.4.1. Ciclul de viata la Lisianthus.22
I.4.2. Lumina.22
I.4.3. Temperatura.23
I.4.4. Apa si aerul.24
I.4.5. Substratul de cultura.25
CAPITOLUL II. TEHNOLOGIA DE CULTURA A GENULUI LISIANTHUS.29
II.1. INMULTIREA LISIANTHUS-ului.29
II.1.1. Inmultirea pe cale generativa.30
II.1.2. Inmultirea pe cale vegetativa.30
II.2. LUCRARI DE INTRETINERE SI FORMARE A PLANTELOR.31
II.3. BOLILE SI DAUNATORII CULTURII DE LISIANTHUS.34
II.4. RECOLTAREA SI VALORIFICAREA FLORILOR.40
PARTEA a II-a
CAPITOLUL III. PREZENTAREA FACTORILOR DINAMICI CU INFLUENTA ASUPRA CRESTERII SI DEZVOLTARII PLANTELOR STUDIATE.42
III.1. PREZENTAREA UNITATII SI LOCULUI DE CERCETARE.42
III.2. FACTORI PEDO-CLIMATICI IN PERIOADA CERCETARILOR.44
III.2.1. Factori climatici.45
III.2.2. Factori pedologici.50
CAPITOLUL IV. ORGANIZAREA ACTIVITATII DE CERCETARE.52
IV.1. MATERIAL SI METODA.52
IV.1.1. Descrierea soiurilor.53
IV.1.2. Variante si metoda de lucru.56
IV.1.3. Observatii si determinari.56
PARTEA a III-a
CAPITOLUL V. REZULTATE OBTINUTE.58
V.1. DETERMINARI MORFOLOGICE A PRINCIPALELOR CARACTERISTICI LA LISIANTHUS.58
V.2. OBSERVATII SI DETERMINARI ASUPRA PLANTEI.58
V.2.1. Inaltimea plantei.59
V.2.2. Inaltimea tijei florale.60
V.2.3. Culoarea petalelor.61
V.3. OBSERVATII SI DETERMINARI ASUPRA FLOAREI .62
V.3.1. Lungimea florii.62
V.3.2. Diametrul florii.63
V.3.3. Numarul de flori pe tija florala.64
V.3.4. Numarul de petale.65 
V.3.5. Durata de pastrare.66
CAPITOLUL VI. CONCLUZII SI RECOMANDARI.67
BIBLIOGRAFIE.69


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
IMPORTANTA CULTURILOR FLORICOLE
Floarea este adesea singurul mesager al gandurilor si sentimentelor omului, reflectandu-i in mod stralucit personalitatea, gustul si rafinamentul. Ea are privilegiu de a exprima tot ceea ce se afla mai bun in noi.
Alexandru Borza scria ca ,,studiind gradinile satenilor le cunosti sufletul, firea si trecutul".
Floarea si omul si-au impletit existenta de-a lungul mileniilor. Omul a indragit-o pentru frumusetea ei, pentru parfumul pe care-l emana, dar si pentru leacurile care i le ofera. Daca ne gandim bine, insasi existenta omului a fost si ea legata de floare. Sub acest aspect, floricultura ramane stiinta si arta realizarii frumosului cu ajutorul lumii vegetale, in cele mai variate si impresionante ipostare.
Florile ne insotesc pe tot drumul vietii noastre: ,, Floarea este amestecata in viata noastra de cand ne nastem si pana intram in pamant. Floarea ia parte la toate durerile si bucuriile omului, la toate marile intamplari si evenimente. Ele ne insotesc pe drumul vietii, bucurandu-ne si rasplatindu-ne. Sufletul omului a fost subtiat, rafinat de cultul florilor, de atingerea cu cele mai frumoase si mai delicate creaturi ale lumii" (Selatu, 2002).
Florile contribuie la satisfacerea nevoii de frumos. Natura ar fi de neimaginat fara lumea florilor. Frumusetea neintrecuta a florilor, prin coloritul si parfumul lor, prin infloritul bogat si bine esalonat sunt doar cateva din multiplele insusiri cu care au fost inzestrate plantele floricole.
Florile, de asemenea, au fost alese si ca simboluri ale unor natiuni, dintre care amintim: crizantema - emblema curtii imperiale japoneze, laleaua - simbolul Olandei, crinul - a reprezentat regalitatea in Franta, orhideele - se intalnesc pe stemele mai multor tari din America latina, inclusiv stema Moldovei avea, pe langa capul de bour, un crin si un trandafir, iar din anul 1986 trandafirul a devenit simbolul SUA (Cantor, 2008).
Florile au constituit izvoare de inspiratie pentru artistii tuturor timpurilor. Multi au devenit celebri prin panzele cu flori, prin versurile inchinate lor (Eminescu, Minulescu, Toparceanu, Alecsandri si altii) sau prin lirismul cantecelor pe care le slavesc. Marele poet Ovidiu a scris ,,Floralia" in cinstea zeitei Flora, iar ,,Metamorfozele" sunt la originea tabloului ,,Regatul zeitei Flora" a lui Poussin. Sunt celebre tablourile inspirate de flori: ,,Anemonele" a lui Luchian; ,,Paharul cu zambile roz" a lui Andreescu sau cele ale lui Tomitza, Tuculescu, Patrascu, Van Gogh, Poussin si multi altii (Bala, 2003).
Plantele decorative cu denumirea curenta de flori pot atrage atentia si pot impresiona prin insusiri precum forma, marimea, coloritul corolei ( lisianthusul, orhideea, laleaua, bujorul, crinul, petunia); alcatuirea si dimensiunile inflorescentei (hortensia, dalia, cala); caracterele frunzelor (coleus, cineraria, maranta, feriga, asparagusul); insusirile tulpinilor si forma generala a plantei (liana - filodendron, iedera, arbust - croton, azalea, camelia); delicatetea ori intensitatea parfumului (frezia, mixandra, pufulet).
Florile sunt deosebit de importante deoarece contribuie la combaterea poluarii aerului, la stabilirea echilibrului mediului ambient propice vietii. Vegetatia contribuie la purificarea aerului, necesitate astringenta a vietii contemporane, izvorate din dezvoltarea fara precedent a industriei, care prin reziduurile rezultate din urma proceselor tehnologice viciaza mediul inconjurator.
Parcurile si gradinile din centrele poluate, marile artere de circulatie, statiunile balneoclimaterice, ansamblurile arhitectonice si monumentele nationale, gradinile private precum si interioarele caselor, atat evenimente festive sin viata noastra de toate zilele, reclama tot mai impetuos prezenta odihnitoare si policroma a florilor ca element intrinsec al vietii noastre materiale si spirituale in continua dezvoltare.
Unele specii se utilizeaza in alimentatia omului. Petalele de trandafir folosite la prepararea de ceai, sirop, dulceata; fructele de Ananas si Monstera se pot consuma fie proaspete, fie sub forma de sucuri, compoturi si gemuri; fructele de Vanila se utilizeaza ca aromatizant pentru dulciuri sau cele de Dafin la sosuri si muraturi. De asemenea, unele specii sunt utilizate pentru extragerea de coloranti (Calendula, Rudbeckia, Dahlia, Gaillardia).
Importanta culturii floricole rezulta din numeroasele insusiri terapeutice, recunoscute de medicina naturista. Astfel, unele specii sunt folosite ca plante medicinale - Aloe, Althaea, Digitalis, Calendula, Papaver, Iris. Alte specii constituie materia de baza in obtinerea de uleiuri si esente folosite in industria produselor cosmetice - Lavandula, Lilium, Rosa, Syringa, Polyanthes.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetari Privind Unele Aspecte Biologice si Tehnologice la Genul Lisianthus.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!