Cetatenia Europeana

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Asa cum se va putea conchide din intregul parcurs al lucrarii de fata, in primul rand conceptul general de ,,cetatenie" are o latura politica prin faptul ca modalitatile de stabilire si cadrul legal de instituire nu reprezinta altceva decat expresia vointei suverane a unui popor. Mai mult decat atat, orice om dintr-o societate isi poate singur da seama ca participa, in calitatea sa de cetatean, la exercitarea puterii, astfel incat se poate spune ca oricaruia dintre noi ii revine o foarte mica parte din puterea suverana a poporului. Ca exemplu elocvent in acest sens, poate fi dat dreptul cetatenilor de a alege si de a fi alesi in institutiile parlamentare. 
O alta latura a cetateniei este cea civila, care se refera, spre exemplu, la drepturile privind libertatea individuala. 
In fine, cea de-a treia latura a cetateniei este cea sociala, are include, spre exemplu, drepturile cetatenilor la un standard decent de viata, dreptul la sanatate, dreptul al educatiei dreptul la locuinta etc. 
Cetatenia reprezinta cu aceeasi forta un statut (juridic si dar si un rol, un rol social. Astfel, din perspectiva statului , cetatenia reprezinta atat totalitatea drepturilor si libertatilor pe un care un stat le acorda cetatenilor sai, dar si obligatiilor pe care acestia le au fata de stat. Din va rolului sau social, cetatenia reprezinta una dintre individului si presupune dezvoltarea anumitor sau a unei culturi civice care fac posibila efectiva a statutului de cetatean. 
Tot ceea ce am amintit in randurile precedente este valabil si pentru cetatenia europeana, care reprezinta ansamblul drepturilor si libertatilor pe care Uniunea Europeana le acorda cetatenilor celor 27 de state membre. Ca statut de drepturi, cetatenia europeana ajuta la observarea naturii compozite a Uniunii Europene, care este ea insasi o comunitate de drept, un sistem socio-economic si, din ce in ce mai mult, o entitate politica (amintim in acest context ca incepand cu 1 decembrie 2009, data cand a intrat in vigoare noul Tratat de Reforma de la Lisabona, Uniunea Europeana a dobandit personalitate juridica proprie). 
Sub aspect politic, cetatenia europeana este expresia tuturor proceselor politice sau de negociere interguvernamentale, a interpretarilor, impulsurilor comunitare si a mobilizarilor sociale. Tocmai la acest nivel putem regasi dinamica cetateniei, noutatea sa si in acelasi timp aspectele sale cele mai controversate. Totodata, trebuie reamintit, asa cum bine stim, ca inca de la inceputul constructiei comunitare, Uniunea Europeana si-a pus intrebari despre scopul sau final. Este ea o simpla piata comuna care face doar sa dispara frontierele statale? Sau Uniunea Europa se indreapta pas cu pas catre for-marea unei federatii politice, succedandu-se statului asa cum si acesta s-a succedat cetatilor si statelor feudale? La astfel de intrebari am incercat sa vorbim pe larg in cele patru capitole ale lucrarii de fata, incercand o abordare multidisciplinara a conceptului de cetatenie europeana, atat din perspective juridica cat si politica si chiar sociologica, acolo unde s-a impus o astfel de abordare. 
Inainte de a vorbi efectiv despre conceptul de cetatenie, si cel de cetatenie europeana, in special, in capitolul 1 al lucrarii, intitulat sugestiv ,,Procesul integrarii europene si conceptul de cetatenie europeana", am avut in vedere si o scurta incursiune in istoria constituirii unei identitati europene, de la inceputuri si pana in zilele noastre. In continuare, partea a doua a primului capitol incearca sa lamureasca cateva aspecte esentiale pe care le implica conceptul de cetatenie, si in special conceptia juridico-politica asupra acesteia. 
Finalul Capitolului 1 (Prezentarea cadrului legal in materie de cetatenie europeana) si Capitolul 2 (Cetatenie europeana si drepturi cetatenesti) sunt si trebuie considerate ca fiind partea centrala a lucrarii. Daca in primul capitol sunt dezbatute, pe rand, atat notiunile de cetatenie europeana, cat si dimensiunile exprimate in literatura de specialitate privitoare la acest nou concept, Capitolul 3 analizeaza in detaliu drepturile pe care tratatele comunitare le confera cetateanului european, si anume: dreptul la libera circulate, dreptul de a inainta petitii in fata Parlamentului European, dreptul la protectie din partea Mediatorului European (un fel de ,,avocat al poporului", in comparatie cu sistemul din tara noastra) si dreptul la protectie diplomatica. 
Continuand, practic, linia inceputa in Capitolul 2, urmatorul capitol prezinta celelalte drepturi ale cetateanului european asa cum sunt ele garantate prin noua Carta a Drepturilor Fundamentale care, odata cu intrarea in vigoarea a ratatului de la Lisabona a capatat forta juridica obligatorie. 
O importanta deosebita am acordat prezentarii in paralel si a articolelor corespondente din Conventia Europeana a drepturilor Omului adoptata inca din 1950 sub auspiciile 
Consiliului Europei si la care Uniunea Europeana este parte. 
Nu trebuie neglijat si un alt punct esential dezbatut in , care pune in evidenta faptul ca in marea majoritate a membre UE, cetatenii au posibilitatea de a participa in comun a anumitor decizii, in contextul in care democratiei reprezinta un sistem de guvernare cu si pentru cetateni. Este vorba de asa-numita democratie participativa - acel ,,dialog cu cetateanul" atat de trambitat in ultima vreme si care se poate realiza practic prin consultari, sondaje, intalniri cu autoritatile, e-mailuri, forumuri de discutii etc. 
In contextul in care, la 1 decembrie 2009, a intrat in vigoare un nou tratat in domeniu, care sa asigure buna functionare a Uniunii care reuneste in prezent nu mai putin de 27 de state membre, din prezenta lucrare nu putea lipsi si un capitol care se dezbata principalele elemente de noutate ale noului tratat - Tratatul de Reforma de la Lisabona. 
CAPITOLUL 1
PROCESUL INTEGRARII EUROPENE SI CONCEPTUL DE ,,CETATENIE EUROPEANA"
1.1 PROCESUL INTEGRARII EUROPENE. EVOLUTII ISTORICE SI NORMATIVE 
1.1.1 Ideea de ,,Europa Unita" 
Se cunoaste faptul ca Uniunea Europeana, in forma in care se gaseste astazi, nu a luat nastere dintr-o data, ci in mai multe etape istorice, fiecare ocupand un loc aparte si bine-meritat in definitivarea acestei puteri economice si politice mondiale. Mai mult, este important de amintit ca originea ideii de ,,Europa Unita" se pierde in umbra istoriei, expresii de acest gen existand in operele unor mari filosofi, scriitori, istoriei, juristi, politicieni si oameni de stiinta de pe batranul continent incepand chiar din antichitate. Cu titlu de exemplu amintim aici pe Dante Aligheri care in 1306, in opera sa ,,De Monarchia", solicita crearea unei monarhii europene universale sub un imparat romano-german; un an mai tarziu, in 1307, juristul francez Pierre Dubois in opera sa ,,De recuperatione Terra Sancte" propunea crearea unei Europe unite din punct de vedere politic, ca o conditie pentru pastrarea pacii pe continentul european. Astfel de propuneri au devenit mult mai numeroase incepand cu sec. XVI-XVII. 
In 1693, spre exemplu, in lucrarea ,,Eseu pentru pacea actuala si viitoare a Europei", William Penn face o propunere moderna pentru epoca sa: reunirea reprezentantilor europeni intr-o ,,Dieta". 
O propunere asemanatoare a fost facuta in anul 1712 de catre Abatele de Saint-Pierre care, in faimosul ,, Proiect de pace eterna", a schitat imaginea unui Senat european ce ar dispune de competente legislative si chiar judiciare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cetatenia Europeana.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!