Cetatenia Europeana

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS
INTRODUCERE 1
CAPITOLUL I
1.1 Protectia internationala a minoritatilor (Protectia grupurilor) 2
1.2 Protectia locuitorilor de pe teritoriile neautonome 14
1.3 Cetatenia europeana 15
1.4 Democratia europeana 21
1.5 Nediscriminarea 24
CAPITOLUL II
Reglementari de drept international public privind cetatenia 25 
2.1. Drepturile omului 27
2.2 Egalitate de sanse 28
2.3 Drept de petitie 29
2.4 Identitatea Europeana 30
2.5 Europenizarea 30 
2.6 Guvernanta europeana 31
2.7 Spatiu de libertate ,securitate si justitie 32
CAPITOLUL III
Evolutia conceptului de cetatenie a Uniunii Europene 33
3.1.Tratatul de la Maastricht 33
3.2. Tratatul de la Amsterdam 35 3.3 Tratatul de la Nisa 36
3.4 Cetatenia Uniunii Europene privind Tratatul asupra Uniunii Europene modifica prin Tratatul de la Lisabona 38 
3.5. Nediscriminarea si cetatenia Uniunii Europene potrivit Tratatului de functionare Uniunii Europene 40
3.6 Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale 45
CAPITOLUL IV
Regimul juridic al strainilor 46
4.1.Protectia internationala a refugiatilor si a persoanelor stramutate.48
4.2.Persoanele migrante 52
4.3.Expulzarea 53 4.4.Extradarea 55 
4.5. Dreptul de azil 57
CONCLUZII 59
BIBLIOGAFIE 61 
WEBOGRAFIE 63


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Scopul lucrarii este cercetarea teoretica a reglementarilor de drept international public referitoare la populatia statelor ( tratate speciale pentru protectia minoritatilor in diferite state; principii si norme referitoare la expulzarea si extradarea unor persoane si in materie de drept de azil; documente internationale care definesc notiunea de refugiat).
Baza stiintifica a cercetarilor o constituie lucrarilor savantilor si specialistilor in drept international public: Grigore Geamanu, Martian Niciu, Dumitru Mazilu, Ion Diaconu, Moca Gheorghe, Matei Basarab, Adrian Nastase, Cristian Jura, Bogdan Aurescu, Stelian Scaunas, Aurora Ciuca, Delcea Mihai, Pierre Vellas, Charles de Visscher, Corneliu-Liviu Popescu, Dumitru Virgil Diaconu, etc.
In Europa, primele reglementari de drept international referitoare la populatia statelor au aparut in secolul al XVIII-lea. In anul 1815 a fost incheiat "Tratatul de la Viena" intre Tarile de Jos, Anglia, Rusia, Prusia si Austria prin care se garanta libertatea de constiinta pentru minoritatile existente pe teritoriul lor. Un alt tratat a fost cel incheiat in anul 1856 la Paris prin care se interzicea discrimnarea rasiala intre diferitele grupuri sociale. In anul 1878, a avut loc Congresul de la Berlin unde s-a dicutat si despre garantarea drepturilor personale patrimoniale politice si a libertatii de constiinta a poparelor din Imperiul Otoman.
Dupa primul razboi mondial, tratatele de pace si tratatele speciale cu privire la protectia minoritatilor din anumite state europene au stipulat egalitatea in drepturi a acestor minoritati cu ceilalti cetateni ai statelor respective. Alexandru Bolintineanu, Adrian Nastase si Bogdan Aurescu in lucrarea Drept international contemporan, evidentiaza faptul ca, potrivit dreptului international, ,,populatia statului este alcatuita din persoane fizice avand cetatenia acestuia. Alti autori definesc populatia ca fiind formata din totalitatea persoanelor (cetateni, straini sau apatrizi) care traiesc pe teritoriul unui stat si sunt supuse jurisdictiei acestuia. Un stat nu poate exista fara populatie, el fiind inainte de orice o colectivitate umana."
Vasile Cretu in cartea Drept international public considera ca ,,populatia reprezinta, alaturi de teritoriu si de autoritatea guvernamentala, unul din elementele constitutive necesare pentru existenta insasi a statului."
Aurora Ciuca, in cartea Drept international public, pune in evidenta faptul ca ,,populatia, in general poate fi definita ca totalitatea indivizilor ce traiesc pe un anumit teritoriu".
CETATENIA EUROPEANA
1.1.Protectia internationala a minoritatilor (protectia grupurilor)
Reglementari conventionale privind recunoasterea unor drepturi ale minoritatilor nationale, dar in mod discriminator, erau impuse anumitor state, iar nu tuturor statelor au aparut in secolele XVIII-lea si al XIX-lea. 
Istoria protectiei minoritatilor prin interventie sau acorduri internationale are radacini destul de adanci in Europa. Aceasta protectie a vizat in primul rand minoritatile religioase, cu precadere dupa Reforma. Sunt cunoscute, de pilda, interventiile Suediei in favoarea protestantilor din Polonia, in 1707. Incepand cu secolul al XVII-lea, o serie de masuri referitoare la protectia minoritatilor au inceput sa fie incluse in tratatele vremii. 
Pacea de la Westphalia, din 1648, dintre Franta si Sfantul Imperiu German acorda libertate religioasa protestantilor si ii punea pe picior de egalitate cu practicantii religiei catolice, in teritoriile germane, iar Tratatul de la Oliva, dintre Polonia si Suedia, din 1660, garanta libertate religioasa catolicilor din Livonia. Alte tratate avand clauze de protejare a minoritatilor religioase sunt Tratatul de la Nijmegen din 1678 si Tratatul de Ryswick din 1697, dintre Franta si Olanda (protejandu-i pe catolici); Tratatul de la Paris din 1763 dintre Franta, Spania si Anglia ( protejandu-i pe catolicii din Canada); Tratatul de la Viena din 31 mai 1815, dintre Austria si Tarile de Jos, care specifica garantii pentru minoritatea catolica belgiana in contextul reunificarii Belgiei si Olandei. 
Primul Tratat international care continea prevederi de protectie pentru minoritati, care nu erau numai religioase, este Documentul final al Congresului de la Viena, din 9 iunie 1815, incheiat intre Austria, Franta, Spania, Marea Britanie, Potugalia, Prusia, Rusia si Suedia (care proteja nationalitatea supusilor polonezi ai pattilor contractante). Independenta Greciei a fost conditionata prin Protocolul din februarie 1830, semnat de Franta, Marea Britanie si Rusia, de acordarea libertatii religioase musulmanilor. Prevederi similare, de data aceasta in favoarea crestinilor din Imperiul Otoman, au fost incluse in Tratatul de la Paris, din 1856, semnat de Austria, Franta, Prusia, Marea Britanie, Sardinia, Turcia si Rusia. 
Tratatul de la Berlin, din 13 iulie 1878, a conditionat recunoasterea independentei noilor state din Balcani de aplicarea principiului egalitatii religioase, prevederile sale din articolul 44 vizand direct Romania. Conventia Internationala cu privire la Constantinopol, din mai 1881, la care au fost parte Germania, Austro-Ungaria, Marea Britanie, Franta, Rusia, Turcia si Italia, cuprindea garantii pentru minoritatea musulmana din teritoriile care treceau sub jurisdictie greceasca.


Fisiere in arhiva (2):

  • Cetatenia Europeana
    • Cetatenia Europeana.doc
    • primele pagini.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!