Ciclicitatea in Afacerile Specifice Globalizarii

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I. 
EVOLUTIA ECONOMIEI MONDIALE IN PERIOADA CONTEMPORANA.
CAPITOLUL II.
FENOMENUL DE GLOBALIZARE A AFACERILOR.
CAPITOLUL III.
INTRODUCERE IN TEORIA CICLICITATII ECONOMICE
CAPITOLUL IV.
CATEGORII DE CICLURI ECONOMICE.
CAPITOLUL V.
INCERCARI DE PREDICTIE A CICLIURILOR ECONOMICE.


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I 
EVOLUTIA ECONOMIEI MONDIALE 
IN PERIOADA CONTEMPORANA
Economia mondiala se bazeaza pe un amplu sistem de interdependente economice internationale. In cadrul acestui sistem de conexiuni, interesele si problemele economiilor nationale se intrepatrund si numai in virtutea acestor legaturi si raporturi calitative diferite ele pot exista si progresa.
Sistemul complex de interdependente economice existent s-a format dupa cel de-al doilea razboi mondial sub influenta profundelor schimbari in diviziunea mondiala a muncii si a revolutiei stiintifico-tehnice.
Interdependentele economice internationale se adancesc si se diversifica continuu, in stransa legatura cu:
- schimbarile politice care au loc pe arena mondiala;
- modificarea structurii lumii contemporane din punctul de vedere al nivelului de dezvoltare economica;
- adancirea diviziunii internationale a muncii, indeosebi ca urmare a revolutiei stiintifico-tehnice;
- diversificarea centrelor de putere pe plan economic international;
- evolutia preturilor internationale si a problemelor valutar-financiare sub influenta unor factori contradictorii.
Astfel, schimbarea configuratiei politice a lumii dupa cel de-al doilea razboi mondial, ca urmare a prabusirii sistemului colonial, a accentuat lupta pentru independenta de stat si formarea a numeroase economii nationale. Aceste tari au intrat in noi raporturi cu numeroase alte state in vederea valorificarii resurselor materiale si umane, pentru faurirea unor economii interdependente. Schimbarea radicala a raporturilor politice de dependenta, a contribuit in mod hotarator la dezvoltarea interdependentelor economice internationale.
Dupa cum subliniaza unii cercetatori, multe dintre popoarele astazi subdezvoltate cunosteau, la momentul pierderii independentei, un grad de civilizatie superior pentru epoca respectiva (incasii, aztecii, indienii etc.). Metropolele capitaliste au distrus, insa, complet sau in mare parte aceste civilizatii formate de-a lungul veacurilor, intrerupand cursul normal al evolutiei lor.
Economia mondiala moderna cuprinde nu numai economiile nationale, dar si o serie de organizatii, institutii internationale. Apar, pe de o parte, organizatiile economice internationale, care, la un anumit moment, se transforma in subiecti derivati de drept international, cu tendinte de a deveni subiecti directi de drept international. Transferul de competente peste atributele nationale le da acestora dreptul, cum este cazul Parlamentului European, de a se substitui statelor, in anumite limite si competente, chiar in relatiile internationale (rol consultativ). Pe de alta parte, se observa insa aparitia si intensificarea rolului unor institutii si organisme internationale in procesele mondoeconomice. ONU nu reuseste a se impune cu acuratete (PNUD, ONUDI, UNCTAD etc.), insa FMI, BERD, Banca Mondiala se implica si dau economiei mondiale impulsuri sau semnale clare de interferenta.
O alta caracteristica o reprezinta intensificarea integrarilor regionale si interregionale sau a globalizarii unor fenomene economice.
Un alt exemplu, de acest fel, il constituie noile deschideri pentru tarile din centrul si estul Europei sau exemplul Hong-Kong-ului.
Asimetria profunda dintre nivelurile de dezvoltare ale statelor, situatie specifica in care se afla economia mondiala contemporana, influenteaza in mare masura interdependentele economice internationale. Datele statistice arata faptul ca peste jumatate din populatia globului (56,1%) se afla in tarile cu economie subdezvoltata, in care PNB variaza de la tara la tara intre 90$ si 499 $/locuitor si acestea contribuie doar cu 8,5% la productia mondiala. Tarile dezvoltate, desi reprezinta doar 18,7% din populatia lumii, detin peste 68% din productia mondiala .
Decalaje mari se mentin si in ceea ce priveste productivitatea muncii sociale. Astfel, intre tarile dezvoltate din punct de vedere economic si cele mai putin dezvoltate, raportul este de 13:1.
In ultimele decenii au avut loc schimbari in ceea ce priveste centrele de putere economica. Unele dintre acestea au disparut sau si-au pierdut din importanta, in schimb altele au aparut si au tendinta sa se dezvolte. Avand in vedere numai trei centre de putere din Europa Occidentala, America de Nord si Asia de Sud-Est si un singur indicator (PIB) este evident ca Asia de Sud-Est si, in primul rand Japonia continua sa avanseze spre primul loc, SUA are tendinta sa decada, dar vin puternic din urma tarile din Europa Occidentala.
Cresterea sau scaderea preturilor la materii prime, materiale si combustibili (de exemplu petrol), majorarea sau reducerea dobanzilor la creditele acordate diferitelor tari, precum si ponderea mare a datoriilor externe ale unor tari, au facut sa creasca sensibilitatea economiilor nationale fata de evolutia si tendintele vietii economice internationale, ceea ce au imprimat interdependentelor dintre tari o dinamica pe care n-au avut-o pana acum.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ciclicitatea in Afacerile Specifice Globalizarii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!