Citarea și comunicarea actelor de procedură

Cuprins licență Cum descarc?

ABREVIERI 2
CITAREA SI COMUNICAREA ACTELOR DE PROCEDURA 3
INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. ACTELE DE PROCEDURA 6
Sectiunea 1. Aspecte generale privind actele de procedura 6
Sectiunea 2. Validitatea actelor de procedura 7
CAPITOLUL II. CITAREA SI COMUNICAREA ACTELOR DE PROCEDURA 9
Sectiunea 1. Reguli generale. 9
Sectiunea 2. Procedura de citare. Organele competente si modalitatile de comunicare 14
2.1 Comunicarea din oficiu. 14
2.2. Comunicarea facuta de parte 16
2.3. Comunicarea prin agentii procedurali sau alti salariati ai instantelor 17
2.4. Citare si comunicarea prin posta 18
2.5. Citarea prin mijloace care asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia 19
2.6. Comunicarea prin avocati sau cosilieri juridici 19
2.7. Citarea prin publicitate 21
CAPITOLUL III. CUPRINSUL CITATIEI SI INMANAREA ACESTEIA 23
Sectiunea 1. Cuprinsul citatiei. 23
Sectiunea 2. Inmanarea citatiei 28
Sectiunea 3. Locul citarii 31
CONCLUZII 35
BIBLIOGRAFIE 40


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Intotdeauna se va urmari garantarea si protejarea principiilor consacrate in art. 6 din Conventia europeana a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, printre acestea numarandu-se si principiul contradictorialitatii, acesta aflandu-se printre principalele instrumente protejate si garantate de codurile interne ale statelor semnatare.
Contradictorialitatea fiind un principiu care tine de esenta procesului civil alaturi de principiul disponibilitatii si de cel al dreptului la aparare, este reglementat expres in cuprinsul Noului cod de procedura civila, acesta acordandu-i un text special in care se prevad aspectele esentiale ale acestuia. 
Contradictorialitatea nu trebuie privita strict ca pe o diferenta de pareri exprimate de partile procesului ci si ca pe o posibilitate a fiecarei parti de a-si exprima si de a-si manifesta punctul de vedere, precum si posibilitatea de a-si sustine si dovedi ipoteza cea mai avantajoasa pentru sine. 
Pentru a fi in masura de a infoca nerespectarea principiului contradictorialitatii, partea trebuie sa cunoasca mai intai existenta procesului, piesele dosarului precum si pozitia celorlalte parti din proces.
In interpretarea Conventiei europene a drepturilor omului, instanta de contencios european a venit in ajutorul instantelor nationale si a aratat ca mai intai trebuie sa se faca distinctia intre principiul contradictorialitatii si principiul egalitatii armelor, principiu consacrat de jurisprudenta curtii. 
Diferenta esentiala dintre principiul contradictorialitatii si principiul egalitatii armelor este aceea ca prin contadictorialitate se intelege posibilitatea partilor intr-un proces, atat penal cat si civil, de a lua la cunostinta toate piesele si observatiile prezentate judecatorului, de natura sa-i influenteze decizia, fiind una din principalele garantii ale unei proceduri judiciare. 
Principiul egalitatii armelor presupune tratarea egala a tuturor partilor pe intreaga durata a desfasurarii procedurii in fata unei instante, fara ca una dintre parti sa fie avantajata in raport cu cealalta ori celelalte parti in proces.
Fiecarea parte in proces avand dreptul de a i se oferi posibilitatea rezonabila de a-si sustine cauza in conditii care sa nu o plaseze intr-o situatie dezavantajoasa in raport cu adversarul ei. 
Egalitatea armelor trebuie privita ca pe un echilibru creat intre parti, insa fara a se aplica in raporturile dintre parti si instanta. 
Principiul contradictorialitatii se regaseste pe intreg parcursul procesului civil, incepand cu etapa scrisa, de sesizare a instantei de judecata, atunci cand reclamantul depune cererea prin care isi expune propriul punct de vedere iar in replica, paratul prin intampinare sau prin cerere reconventionala raspunde la fiecare capat din cererea reclamantului, aparandu-se sau pretinzand la randul sau ceva de la reclamant.
Citarea si comunicarea actelor de procedura reprezinta aspectele esentiale ale contradictorialitatii si implicit ale dreptului la aparare in procesul civil, pentru parte fiind esential sa cunoasca existenta procesului si actele de procedura efectuate de partea adversa, pentru a fi in masura sa-si construiasca apararea si sa-si consolideze pozitia procesuala.
Aceasta regula a citarii obligatorii a partilor in procesul civil este la fel de veche precum procedura in sine, neputandu-se admite nici in vremurile cele mai indepartate o judecata fara respectarea contradictorialitatii.
Spre exemplu, in dreptul roman, procedura legisactiunilor se derula intotdeauna doar dupa anuntarea paratului despre existenta procesului la care este parte, formalitatile specifice dreptului in acea perioada determinand chiar adoptarea unor reguli de citare caracterizate prin necesitatea pronuntarii unor cuvinte solemne -  in jus vocatio. 
De asemenea, si in perioada ulterioara, orice procedura derulata in fata ,,organului judiciar", domnitorul, se desfasura numai dupa ce existenta procesului era facuta de o maniera publica, ,,cu rugojina in cap", ,,cu hartia in protap" si cu ,,plata ciobotelor".
Dupa cum se poate observa, in toate timpurile ideea principala a cunoasterii cauzei ce se judeca si a actelor intocmite in cursul acesteia a fost insotita de o serie de formalitati, a caror masura a fost data intotdeauna de specificul fiecarei perioade.
In perioada moderna, aceasta reglementare a citarii si comunicarii actelor de procedura a constituit sursa unei bogate jurisprudente, determinata de respectarea formelor prescrise de lege pentru corecta efectuare a actului de procedura.
Desi se presupune ca fiecare parte urmareste finalizarea cat mai rapid a procedurii judiciare, nu este de mirare ca de cele mai multe ori invocarea incalcarii normelor relative la citare sau comunicare au atras prelungirea duratei procesului sau reluarea judecatii in fata instantelor de fond, constituind astfel un mod de tegiversare a cauzelor.
Cunoasterea exacta a dispozitiilor aplicabile, a intentiei legiuitorului reflectata in acestea, poate scuti si o posibila speculare a modului de interpretare a normelor, cu intentia de a determina amanarea ori reluarea judecatii.
Pentru evitarea unor astfel de efecte, invocarea cu rea-credinta a unor posibile incalcari ale dreptului la contradictorialitate, neacoperita in toate cazurile prevazute de lege, trebuie urmarita, identificata si de asemenea sanctionata.
Modul de citare si comunicare a actelor de procedura, cel putin formal, substantial modificata prin Noul cod de procedura civila, tinde la impartirea responsabilitatii intre autoritate si destinatar, prin instituirea unor prezumtii privind indeplinirea procedurii, prevederea unor moduri de citare si comunicare noi, prin utilizarea mijloacelor moderne de comunicare, punerea de acord a pasilor procedurali cu realitatile actuale, conferirea unor efecte clare mentiunilor din registrele publice.


Fisiere în arhivă (1):

  • Citarea si comunicarea actelor de procedura.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. BOROI, Gabriel; STANCU, Mirela -  ,,Drept procesual civil", Ed. Hamangiu, 2015.
2. CATUNA, Ligia -  ,,Drept procesual civil"-cu referire la Noul Cod de Procedura civila, editia a IV-a, Ed. C.H. BECK, 2011.
3. COIBANU, Viorel-Mihai; NICOLAE, Marian -  ,,Noul Cod de procedura civila", comentat si adnotat, Ed. Universul Juridic, 2015.
4. DELEANU, Ion; DELEANU, Sergiu; MITEA Valentin; -  ,,Noul Cod de procedura civila", Comentat pe articole, Ed. Universul Juridic, 2013.
5. DELEANU, Ion; DELEANU, Sergiu; MITEA Valentin; - ,,Tratat de procedura civila", Vol. III, Ed. Universul Juridic, 2013.
6. FRENTIU, Gabriela-Cristina; BALDEAN, Livia-Denisa -  ,,Noul Cod de Procedura civila", Comentat si adnotat, Ed. Hamangiu, 2013.
7. LES, Ioan -  ,,Noul Cod de procedura civila", Comentariu pe articole, Ed. C.H. BECK, 2013.
8. LES, Ioan -  ,,Tratat de drept procesual civil", Ed. Universul Juridic, 2014.
9. Noul Cod de procedura civila republicat si Legea de punere in aplicare, Ed. Hamangiu, aprilie 2015.
10. Noul Cod de procedura civila, comentariu pe articole, Coordonator: BOROI Gabriel, Ed. Hamangiu, 2013.
11. PIVNICERU, Mona-Maria; TATARUSANU, Doinita; SUSANU, Claudia -  ,,Citarea si Comunicarea actelor de procedura", Practica judiciara, editia a II-a, Ed. Hamangiu, 2009.
12. TABACU, Andreea -  ,,Citarea si comunicarea actelor de procedura", editia a II-a revizuita si adaugita, Ed. Universul Juridic, 2015.
13. TABACU, Andreea -  ,,Drept procesual civil", Ed. Universul Juridic, 2014.
14. TABARCA, Mihaela -  ,,Drept procesual civil", Vol. II, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2013.
15. www.scj.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!