Clasa Manageriala

Extras din licenta Cum descarc?

Interesul asupra acestei teme de cercetare a fost provocat de analiza Indexului de incredere in profesii publicat de GfK1. Urmarind rapoartele acestui Institut de cercetare, in perioada 2005-2008, se poate constata inregistrarea unei oscilatii in ceea ce priveste perceptia romanilor cu privire la gradul de serioziate si competenta al managerilor. Astfel, daca in anul 2005, reputatia managerilor din Romania se situa pe locul 5 in Europa, in 2007, acestia inregistreaza in tara noastra una din cele mai inalte cote de incredere din Europa, fiind intrecuti doar de Danemarca.
Cu toate ca in anul 2008, increderea romanilor in manageri este de trei ori mai mare decat in politicieni, cei dintai sunt situati iarasi pe locul 5 in ierarhia pe tari.
Foarte interesant este faptul ca imaginea managerilor in Romania este destul de bine cotata raportand la celelalte tari, insa procentajul reprezentand increderea in diverse grupuri profesionale aseaza in topul liderului de incredere, profesia de pompier- in primavara 2008, urmat de doctori, profesori, serviciul postal, fortele armate, politisti, firmele de avocatura, abia apoi venind randul managementului, urmati de publicitate si politicieni pe ultimul loc. Luand comparativ, primavara anului 2005, ierarhia este mult modificata: primii fiind doctorii, apoi cadrele didactice, urmate de armata, politisti, clerici, avocati, jurnalisti, managerii, si iarasi pe ultimul loc politicienii.
Imaginea romanilor cu privire la manageri a aparut din perceptia pe care ei o aveau asupra directorilor din vechiul sistem de stat. Imaginea pozitiva din prezent provine de la apropierea managerilor fata de angajati.
Plecand de la aceste date, curiozitatea de a aprofunda empiric care este imaginea managerilor in randul populatiei din Romania, si in mod special care este imaginea managerilor despre ei insasi, a determinat interesul pentru acest studiu.
Asadar interesul acestei lucrari se axeaza exclusiv asupra clasei manageriale din Romania, mai exact a managerilor care nu depasesc varsta de 40 de ani.
Motivul alegerii acestei categorii de populatie pentru a fi studiat a fost determinat de cererea pe piata muncii a unui nou tip de personal managerial ,,crescut" in interiorul
1 http://www.gfk.com/group/press_information/press_releases/00739/index.en.html, accesat pe data de 4 martie 2009
sistemului organizational, in detrimentul celor care au facut parte din mai multe companii.
Pentru a avea profesionisti, companiile sunt pregatite sa investeasca in instruirea si pregatirea tinerilor manageri. Cererea foarte mare de manageri tineri se indreapta catre doua categorii de angajati. Prima este reprezentata de tineri entuziasti cu foarte mult potential, media de varsta a cestora fiind 20 - 25 de ani. De la acesti tineri se asteapta o crestere in cadrul companiei spre functii - cheie.
Cea de-a doua categorie are ca scop atragerea de manageri deja formati, cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani. Schimbarile demografice survenite pana in prezent au determinat modificarea structurii de varsta a angajatilor din tara noastra. Acolo unde sunt manageri cu varsta peste 40 de ani, vorbim despre cazuri exceptionale. Fenomenul nu este unul caracteristic unui anumit domeniu de activitate, ci unul general, il intalnim in telecomunicatii, cat si in mediul bancar, sau in domeniul serviciilor etc, media de varsta din astfel de companii fiind in jur de 30 ani.
Tendinta de accelerare a ritmului de dezvoltare profesionala se resimte cu precadere la nivelul tuturor economiilor emergente. Specialistii in resurse umane sustin ca indepartarea angajatilor cu varsta de peste 45-50 de ani poate fi pusa si pe seama dorintei de rupere a legaturilor cu trecutul comunist.
Arderea etapelor de avansare in cariera survine mai ales datorita cresterii numarului de companii care au nevoie de specialisti si, implicit, datorita dezvoltarii accelerate a business-ului care nu mai poate astepta pana la formarea unei baze de date corespunzatoare de profesionisti.
Mecanismele transferului puterii dinspre intreprinzatori catre managerii firmelor si proiectarea acestora in clasele elitiste din Romania, vor fi dezvolate in capitolele urmatoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Clasa Manageriala.pdf

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!