Clasic si Modern in Teoria Cresterii Economice

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE .5
CAPITOLUL I
CRESTEREA ECONOMICA - delimitare conceptuala, masurare, factori si tipurile cresterii economice
1.1. Delimitare conceptuala .7
1.2. Clasificarea cresterii economice.8
1.3. Indicatorii cresterii economice.10
1.4. Factorii si tipurile cresterii economice.10
1.5. Determinantele cresterii economice.13
1.6. Costuri si beneficii ale cresterii economice.14
CAPITOLUL II
POLITICA DE CRESTERE ECONOMICA
2.1. Teoria PCE.15
2.2. Obiective ale PCE.17
2.3. Componente si dimensiuni ale PCE.17
2.4. Strategii ale PCE.18
2.5. Costuri si beneficii.19
CAPITOLUL III
TEORII si modele CLASICE SI MODERNE ALE CRESTERII ECONOMICE
3.1.Teorii clasice ale cresterii economice.20
3.1.1.Modelul lui Karl Marx.21
3.1.2. Modelul lui John Maynard Keynes.22
3.1.3. Modelul input-output al cresterii economice.23
3.1.4. Modelul lui Roy F. Harrod.27
3.1.5. Modelul lui Robert M. Solow.28
3.1.6. Modelul lui E. D. Domar.28
3.2. Teorii moderne ale cresterii economice.29
3.2.1. Modelul lui Mundell-Fleming.30
3.2.2. Modelul lui Rostow.31
3.2.3.Teoria "cresterii organice" si modelul structurat .32
3.2.4. Modelul dinamicii mondiale si teoria ,,cresterii zero".34
CAPITOLUL IV
CRESTEREA ECONOMICA SUSTINUTA DE DEZVOLTAREA DURABILA
4.1. Dezvoltarea durabila.36
4.2. Dimensiunile dezvoltarii durabile.38
CONCLUZII.41
ANEXE.42
BIBLIOGRAFIE.47


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Motto: ,,Odata ce cineva incepe sa se gandeasca la cresterea economica, ii va fi greu sa se mai gandeasca la altceva." 
Robert Lucas
In elaborarea acestei lucrari, am pornit de la premisa ca, cresterea economica, in fond, este problema-cheie a vietii tuturor popoarelor si tarilor, insa un progres economic nu poate fi calificat ca o crestere, daca nu este insotit de un progres spiritual si social general.
Scopul lucrarii consta in studierea aspectelor teoretice, metodologice si practice ale cresterii economice si influenta acestora in perioadele ,,clasic" si ,,modern", asupra indicatorilor si modelelor de crestere economica, a tipurilor si strategiilor utilizate pentru fiecare activitate desfasurata.
Obiectivul cercetarilor in vederea realizarii acestei lucrari il constituie teoria cresterii economice facandu-se referire la anii clasici si cei moderni. 
Lucrarea incepe cu o vasta prezentare a conceptelor cresterii economice din punct de vedere teoretic analizand in cele ce urmeaza modul de clasificare, tipurile de crestere economica existente, factorii care influenteaza aceasta crestere, indicatorii cu care masuram nivelul cresterii, utilizati in practica de zi cu zi, dimensiunile cresterii care ne arata punctele ce ar putea conduce la o crestere si la final concluzionand cu costurile si beneficiile provenite din urma unei cresteri economice.
In capitolul al II-lea am abordat tema ,,Politica de crestere economica" datorita implicatiilor majore cu un risc destul de ridicat, pe care le are orice element care alcatuieste ansamblul cresterii economice.
Capitolul III ,,TEORII si modele CLASICE SI MODERNE ALE CRESTERII ECONOMICE" este structurat in 2 parti, prima parte ,,Teorii clasice ale cresterii economice", abordeaza momentul clasic exemplificandu-l prin modelele de crestere aferente perioadei.
A doua parte ,,Teorii moderne ale cresterii moderne" isi concentreaza atentia pe investitii ca variabila-cheie ce genereaza sporirea productiei. Regasim strategia de ,,crestere zero" care propune masuri ferme de mentinere a echilibrului cresterii si dezvoltarii la scara planetara, precum si teoria cresterii organice unde se face diferenta intre cresterea economica nediferentiata (care ar avea loc prin inmultirea cantitativa, exponentiala a rezultatelor din fiecare domeniu) si cresterea diferentiata sau organica (controlata prin vointa si obiective) care presupune schimbari calitative, indeosebi structurale.
In capitolul IV, intitulat ,,Cresterea economica sustinuta de dezvoltarea durabila" am incercat explicarea relatiei de interdependenta care se creaza intre cresterea economica efectiva si factorii care conlucreaza la aceasta crestere. Scopul extrem de important al acestei cresteri economice este sustinerea intr-un final de o dezvoltare durabila a tuturor sectoarelor de activitate.
CAPITOLUL I
CRESTEREA ECONOMICA
Motto: ,,Cresterea economica este o metoda de a mari standardele de viata mult mai puternica decat inlaturarea decalajelor recesioniste, a somajului structural sau a ineficientei alocative, deoarece cresterea poate continua pentru o perioada indefinita."
Richard Lipsey
1.1. Asamblu Teoretic
Termenul de crestere economica a patruns in limbajul economistilor cu aproximativ doua secole in urma, in contextul Revolutiei Industriale care a favorizat sporirea spectaculoasa a randamentelor factorilor de productie , concretizata in marirea substantiala a productiei, cu mult peste nivelurile anterioare. In acea perioada, cresterea economica se asocia cu sporirea productiei la nivelul firmelor (microeconomiei). 
Conceptul de crestere economica sa impus in arsenalul categorial al stiintei economice mai tarziu, odata cu constituirea teoriei cresterii economice, in anii '30 ai secolului XX, atunci cand perturbatiile ce au avut loc in economia mai multor tari au demonstrat capacitatea scazuta a aspectelor microeconomice in analiza faptelor impunand abordarea fenomenului economic din perspectiva macroeconomica.
Cresterea economica - procesul global ce exprima evolutia ascendenta a unor marimi economice agregate, in cadrul unui orizont de timp, la nivel national sau international, cu efecte favorabile in planul vietii economice si sociale. 
In sens restrins, cresterea economica exprima marimea reala intr-o anumita perioada de timp, a unui indicator economic agregat, cum ar fi P.I.B., pe total sau pe locuitor, intr-un anumit spatiu economic. 
In sens larg, cresterea economica este forma sub care se manifesta ansamblul transformarilor cantitative, structurale si calitative ce se produc in cadrul vietii economice, intr-o perioada indelungata imprimand indicatorilor agregati o tendinta ascendenta. Din acest punct de vedere, cresterea economica nu se diferentiaza de dezvoltarea economica. 
Cresterea economica este un fenomen complex pe termen lung, un fenomen supus unor constrageri precum: cresterea excesiva a populatiei; resursele limitate; infrastructura inadecvata; utilizarea ineficienta a resurselor; modele institutionale si culturale care ingreuneaza dezvoltarea.


Fisiere in arhiva (2):

  • Clasic si Modern in Teoria Cresterii Economice.doc
  • Clasic si Modern in Teoria Cresterii Economice.ppt

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!