Clauza Penala - Formele Ei si Aplicarea Ei in Dreptul Economic

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul I. Aspecte generale privind clauza penala
1.1. Notiunea si utilitatea clauzei penale 4
1.2. Obiectul si forma clauzei penale 7
1.3. Scopul, functiile si caracterele juridice 9
1.4. Categorii de clauze penale 15
Capitolul II. Evaluarea conventionala a daunelor interese
1.1. Stabilirea cuantumului daunelor-interese 22
1.2. Cumulul dobinzilor 31
1.3. Efectele clauzei penale 37
1.4. Reducerea clauzei penale 40
Capitolul III. Aplicarea clauzei penale
1.1. Clauza penala in contractele comerciale 44
1.2. Clauza penala in contractul comercial international 48
1.3. Clauza penala in contractele civile 64
1.4. Inadmisibilitatea aplicarii clauzei penale 69
Concluzie 72
Bibliografie 74


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Clauza penala, desi apare ca o problema relativ noua in cadrul dreptului economic, ea cunoaste o evolutie destul de rapida in ultimii ani, insasi prin faptul stipularii acesteia in Codul Civil al Republicii Moldova din 2002. Abordarea clauzei penale in cadrul contractelor cu continut economic reprezinta mai mult o necesitate, decit o simpla formalitate penru partile contractante. Importanta acesteia este accentuata si de fapul ca, un sir de legiuitori straini isi impun in programul lor pe viitor de a-si schimba propria legislatie anume pentru a imbunatati situatia creata in prezent datorita unor lacune in drept.
Actualitatea temei. Actualitatea temei propuse rezida in continutul clauzei penale care, datorita progresului juridic, este in continua schimbare. De asemenea, consecintele negative in plan socio-juridic pe care le genereaza litigiile aparute intre contractanti, obliga legiuitorul sa fie foarte flexibil si sa ofere titularului de drepturi cel mai larg cimp de actiuni, astfel creindu-i posibilitatea sa-si realizeze si sa-si apere cu maxima eficienta dreptul la despagubiri. De altfel, legiuitorul trebuie sa fie preocupat si de interesele societatii, care vizeaza domeniul economic si alte domenii, instituind unele exceptii si limite la exercitarea dreptului la despagubiri.
Scopul si obiectivele. Data fiind importanta acestei discipline in procesul consolidarii si perfectionarii cunostintelor viitorilor juristi, prezenta lucrare are scopul de a facilita perceptia notiunilor si conceptelor de baza privind clauza penala si aplicarea ei in dreptul economic. Mai mult decit atit mentionam, ca la momentul actual starea grava a economiei a afectat serios relatiile patrimoniale (economice) ale societatii, ce decurg din valorificarea diferitelor contracte comerciale, precum si cadrul juridic ce reglementeaza aceste relatii. In acest context prezenta lucrare are drept obiectiv perfectionarea legislatiei din domeniul protectiei rezultatelor activitatii economice, astfel incit posibilitatea violarii dreptului la despagubiri prin mijloace neprevazute de legislatie sa fie imposibila, obligind legiuitorul sa adopte frecvent noi solutii in legislatie pentru a contribui la efectuarea unei protectii cit mai eficiente a drepturilor ce apar ca rezultat al executarii sau neexecutarii corespunzatoare a obligatiilor.
Gradul de investigare. Lucrarea respectiva a avut ca temei lucrari stiintifice, material-doctrinare, normativ-legislative printre care mentionam: Constitutia Republicii Moldova; Codul Civil al R.M.; Comentariul Codului Civil al R.M.; Codul Civil francez; S.Angheni ,,Clauza penala" drept civil si comercial, Editura Oscar, 2000; Florin Ciutacu ,,Teoria generala a obligatiilor"; Francois Terre ,,Droit civil", Editura Paris, 1986; Victor Dan Zlatescu ,,Garantiile creditorului" Editura Academiei, Bucuresti, 1970; D.Carpeneanu ,,Legislatia economica si arbitraj", Editura didactica si pedagogica, Bucuresti,1974; S.Baies, Aurel Baiesu, Valentina Cebotari, Ion Cretu, Victor Volcinschi ,,Drept civil", vol.II, Editura Cartier, Chisinau, 2005; Legile franceze din 10.01.1978 etc.
Structura lucrarii. Lucrarea data cuprinde urmatoarele compartimente: foaie de titlu, planul, introducerea, continutul lucrarii care este divizat in trei capitole, concluzii, referinte bibliografice. Cele trei capitole care formeaza de fapt substanta lucrarii prezentata intr-un stil clar si concis, intr-o succesiune logica a principalelor probleme cu care se confrunta la moment aceasta institutie, elucidate atit de doctrinari cit si alti oameni de stiinta are meritul de a contribui la infaptuirea justitiei, la perfectionarea legislatiei prin instituirea unor noi forme de protectie a acestui drept de catre legiuitorul moldovean.


Fisiere in arhiva (1):

  • Clauza Penala - Formele Ei si Aplicarea Ei in Dreptul Economic.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!