Climatul familial conflictual și efectele asupra copiilor

Cuprins licență

Introducere
Partea I 
1. Delimitari conceptuale
1.1. Familia- unitatea de baza a societatii ...pag.1
1.2. Functiile ale mediului familial .pag.4
1.3. Interrelatiile familiale ...pag.6
2. Scolarul mic- particularitati ale varstei ...pag.9
3. Scoala -  ca mediu de educatie ..pag.14
3.1. Rolul familiei in adaptarea copilului in mediul scolar ...pag.15
4. Comunicare si coflict
4.1. Definitia si rolul comunicarii .pag.18
4.2. Bariere in procesul de comunicare .pag.19
4.3. Climatul familial si efectele asupra copilului pag.20
4.4. Stilurile parentale ...pag.23
Partea aIIa
1. Problematica cercetarii ...pag.27
2. Obiective si ipoteze ale cercetarii ...pag.27
3. Metode si instrumente de cercetare pag.29
4. Descrierea lotului de cercetare ...pag.30
5. Rezultatele cercetarii ..pag.31
6. Concluzii si limite ale cercetarii .pag.38
Anexe
Bibliografie


Extras din licență

Introducere
"Un copil este ca o samanta de floare...cat de frumos va creste, cat de frumos va rodi, depinde de gradinarul care o va ingriji, de ce pamant si de cata lumina si apa are, de cat e de ferita de frig, de furtuna si de soare prea tare. E atat de plapanda...Cum ai putea s-o rupi ori sa o calci in picioare cand e tot ce va mai ramane in urma ta?" 
Irina Petrea
Am ales aceasta tema deoarece am lucrat o perioada in invatamantul primar. In toti acesti ani am ajuns la concluzia ca scoala nu poate functiona intr-un mod optim fara implicarea si interesul parintilor. Acest lucru se regaseste si in mediul familial. In unele momente familia intapina diverse situatii care o depasesc si se impune interventia unui specialist. Mi-am propus sa abordez aceasta tema deoarece am descoperit ca pot obtine lucruri foarte frumoase si surprinzatoare atunci cand scoala si familia lucreaza impreuna in folosul micului beneficiar.
Familia reprezinta cel mai puternic factor de socializare in dezvoltarea copiilor, mai ales in perioada copilariei mici. Inca din primii ani ai dezvoltarii copilului, familia s-a dovedit esentiala pentru dezvoltarea psihica a copilului si este o sursa primara de dragoste si afectiune. Aceasta trebuie sa implineasca aproape toate nevoile de crestere si dezvoltare, atat fiziologice, cat si psihologice ale copilului, nevoi care conditioneaza fundamental calitatea achizitiilor psihocomportamentale ulterioare. In cadrul familiei, copiii castiga si dezvolta aproape toate achizitiile importante de ordin psihomotor, cognitiv si afectiv, motiv pentru care evaluarea contributiei sau influentei familiei in dezvoltarea copilului fata de alti factori, cei genetici si sociali, este dificil de realizat. Astfel, familia este cea dintai scoala in care copiii invata sa se comporte in viata si in societate.
Filozoful american John Dewey releva faptul ca lectia cea mai grea pe care un copil o are de invatat este lectia vietii. Daca nu reuseste la aceasta lectie, nu exista stiinta care s-o inlocuiasca. Parintii sunt cei dintai dascali ai copilului lor pentru ca ei il cunosc cel mai bine inca din prima zi de viata, interactioneaza si comunica constant, sunt un model de urmat pentru acesta.
Familia,scoala si alte microgrupuri sociale constituie medii de viata cu ponderi diferite de influentare asupra copilului. Comportamentul lui nu poate fi inteles decat luand in consideratie ansamblul acestor influente. 
Mediul familial reprezinta doar conditia esentiala a educatiei. Prin sine insusi ,acest mediu nu realizeaza obiectivele educatiei ,de aceea scoala ramane institutia central in cadrul sistemului educational permanent ,ea beneficiind de influentele familiei si ale celorlalti factori pe care le focalizeaza.
Necesitatea de fundamentare teoretica a tratarii subiectului a determinat prezentarea functiei educative a familiei prin climatul familial si interrelatiile familiei.
De asemenea am abordat caracteristicile educatiei la nivelul familiei prin rolurile parentale si tipologiile de problem din interiorul familiei.
Din punct de vedere al echilibrului psihic al copilului ,se pot mentiona carente educative ale familiei cum ar fi : nepasarea,lipsa totala de interes pentru educatia copilului,lipsa autoritatii morale a parintilor datorita unor deficiente caracteriale ,a unor vicii ,neputinta de a oferi copilului modele umane pozitive prin propriul lor exemplu de comportament ; lipsa de intelegere si afectivitate datorita egoismului si indiferentei fata de copil ; severitate excesiva ,care creeaza un climat familial anxios ,folosirea actelor de violenta ca mijloace educative.


Fisiere în arhivă (1):

  • Climatul familial conflictual si efectele asupra copiilor.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

-  Albu, G., & Petrescu, A. (2006). Psihologia educatiei. Editura Universitatii" Petrol-Gaze".
-  Agabrian, Mircea, Millea, Vlad (2005), Parteneriate scoala-familie-comunitate. Studiu de caz, Institutul European, Iasi;
-  Baran-Pescaru, A. (2004), Parteneriat in educatie: familie-scoala-comunitate, Editura Aramis, Bucuresti;
-  Ciofu, C. (1998). Interactiunea parinti-copii. Editura Amaltea, Bucuresti.
-  Cucos, Constantin (2009), Psihopedagogie pentru examenele de definitivare si grade didactice, Editura Polirom, Iasi;
-  Cucu-Ciuhan, G. (2000). Psihologia scolarului mic: dezvoltare normala, psihopatologie si psihoterapie.
-  Golu, P., Verza, E., & Zlate, M. (1993). Psihologia copilului. Bucure] ti, EDPRA.
-  Ilyes, E. Parteneriatul dintre scoala, familie si societate. In Managementul educational. Legatura dintre scoala, familie si societate (pp. 179-186). Editura Lumen, Asociatia Lumen.
-  Michael Kunczik, Astrid Zipfel, Introducere in stiinta publicisticii si a comunicarii, Editura Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 1998,
-  Mitrofan, I., & Mitrofan, N. (1991). Familia de la A la Z. Mic dictionar.
-  Neagu, G. (2011). Efectul Scoala asupra performantelor educationale ale elevilor. Revista Calitatea Vietii
-  Schiopu, U., & Verza, E. (1997). Psihologia varstelor: ciclurile vietii. Editura Didactica si Pedagogica.
-  Zamfir, C., & Vlasceanu, L. (1993). Dictionar de sociologie.


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!