Cnezatele si Voievodatete Romane in Secolele VIII-XI

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I. Spatiul carpato-danubiano-pontic in secolele VIII-IX 5
Caracteristici Situatia demografica in spatiul nord-dunarean 5
B) Structuri economice, social-politice si spirituale 10
C) Caracterul romanic 37
Capitolul II. Societatea romaneasca si feudalismul. Dinamica structurilor demo-economice Spatiul carpato-danubiano-pontic in secolele X-XIV 39
Caracteristici 39
Structurile teritoriale 42
Voievodatul lui Gelu 54
VOIEVODATUL LUI GLAD 56
Voievodate neatestate documentar 57
Caracteristici ale voievodatelor romane din secolele X-XI 57
Concluzii 59
Bibliografie selectiva 61
Anexa 1. Novelele lui Iustinian 64
Anexa 2. ,, Tarna, torna, fratre" 65


Extras din licenta Cum descarc?

LUCRARE DE LICENTA
Cnezatele si Voievodatete romane
in secolele VIII-XI
Introducere
In decursul secolelor, unele areale au avut un rol mai determinant in scrierea istoriei, decat altele. Pe astfel de teritorii, numeroase populatii, s-au zbatut ca sa le domine. Unele au reusit un timp, altele nu. Un asemenea teritoriu a fost reprezentat si de spatiul Romaniei de astazi- spatiul carpato-danubiano-pontic. De ce un astfel de spatiu a prezentat o foarte mare importanta- Aflat la intersectia dintre Europa centrala, Europa sud-estica si Europa rasariteana, spatiul romanesc, inevitabil, a trebuit sa aibe rolul sau special in istorie. Din vechime, obisnuinta populatiilor, sa migreze spre zone mai prielnice de supravietuire, a dat nastere la o multitudine de conflicte intre civilizatii. Populatiile bastinase, au fost nevoite, sa lupte, ori sa accepte prezenta si dominatia populatiilor migratoare.
Ocupat inca din cele mai vechi timpuri de geto-daci, popor ce isi avea seva in marea familie indo-europeana, spatiul carpato-danubiano-pontic, avea sa fie cucerit, la inceputul secolului al Il-lea, de cel mai longeviv si fascinant imperiu al Antichitatii, Imperiul Roman. Sub dominatia romana, are loc simbioza daco-romana. Astfel ca, la retragerea aureliana, de la sfarsitul secolului al III-lea, teritoriul nord-dunarean ramane ocupat de o populatie romanica jura institutie si administratie. Acest fapt, corelat si cu alte imprejurari, a reprezentat marea problema cu care s-a confruntat populatia romanica bastinasa, timp de secole, pana la formarea primelor state feudale romanesti. Lipsa institutiilor si a administratiei, marile migratii din secolul al III-lea si din urmatoarele, pozitia geografica, au dus la mari probleme pentru bastinasi. Chiar si in aceste grele conditii, romanicii din spatiul nord-dunarean, au putut sa-si mentina identitatea.
Am ales ca tema pentru licenta, ''Cnezatele si voievodatele romane, in secolele VIII-XI, pentru a demonstra ca pe teritoriul romanesc, in perioada "marii taceri", au existat formatiuni prestatale, ce au condus la nasterea statelor medievale romanesti de mai tarziu Perioada din care lipsesc cu desavarsire documentele scrise din spatiul romanesc. Dar izvoarele antice combinate cu descoperirile arhelologice din secolul XX, sunt mai mult decat graitoare, cu privire la situatia din secolele VIII-XI.
Ca principale lucrari de referinta pentru elaborarea licentei, am folosit lucrarile profesorului universitar doctor Stefan Olteanu -"Societatea romaneasca la cumpana de milenii, secolele VIII-XI", Societatea carpato-danubiano-pontica in secolele IV-XI" si "Mestesugurile in Tara Romaneasca si Moldova in Evul Mediu"(realizata impreuna cu C. Serban). De o completa obiectivate , ele zugravesc societatea romaneasca din aceste secole, prin prisma interpretarii descoperirilor arheologice. Demografia, zona economico-sociala si politica, prefacerile ce au dus la primele preformatiuni si apoi formatiuni statale, continuitatea limbii si a caracterului romanic al populatiei, sunt redate toate, intr-o nota pe cat de realista pe atat de obiectiva.
O alta lucrare folosita, este tratatul de istorie al Academiei Romane, mai exact volumul III, care ne prezinta in mod concis, realitatile din spatiul romanesc in secolele VIII-XI.
Nu in ultimul rand trebuie sa mentionez izvoarele de certa valoare, din care m-am inspirat pentru redarea lucrarii : "Gesta Hungarorum" a lui Anonymus, "Fontes Historicae Daco-romanae", " Alexiada" Annei Comnena.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cnezatele si Voievodatete Romane in Secolele VIII-XI.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!