Colecistita acută

Cuprins licență

I PARTEA GENERALA
INTRODUCERE .4
CAPITOLUL I - ANATOMIA SI FIZIOLOGIA CAILOR BILIARE . 7
CAPITOLUL I I - COLECISTITA ACUTA 15
1. Definitie 15
2. Fiziopatologie .15
3. Etiopatogenie . 17
4. Morfopatologie .. 18
5. Clasificarea formelor clinice . 19
6. Tablou clinic . 20
7. Examenul clinic 21
8. Explorari paraclinice 22
9. Evolutie si complicatii ... 23
10. Diagnostic . 24
11. Prognostic . 25
12. Tratamentul colecistitei acute ... 25
CAPITOLUL I I I - INGRIJIREA PACIENTULUI CHIRURGICAL CU COLECISTITA ACUTA .. 29
1.Pregatirea preoperatorie .. 29
2.Ingrijirile din preziua operatiei ... 31
3.Ingrijirile din ziua operatiei . 31
4.Ingrijirile postoperatorii .. 32
II PARTEA PERSONALA
CAPITOLUL IV - STUDIUL CUNOASTERII .. 36
CAPITOLUL V -  CONCLUZII GENERALE .. 61
BIBLIOGRAFIE
ANEXE


Extras din licență

INTRODUCERE
Odata cu evolutia societatii moderne, apar la individ boli noi care necesita o abordare medicala diferita. Este demonstrat astazi ca mediul fizic, cultural si social in care traieste omul prezinta componente care sa creasca probabilitatea aparitiei afectiunilor digestive.
Lucrarea de fata isi propune sa prezinte aspecte teoretice si practice ale colecistitei acute. Diagnosticul si tratamentul colecistitei acute a constituit un subiect de dezbatere de-a lungul timpului si reprezinta si astazi unul din elementele esentiale ale abordarii terapeutice unitare in patologia medicala.
Lucrarea are drept scop efectuarea unui studiu al pacientilor de varsta a treia, un procent important din patologia medicala, cu implicatii destul de mari in tratamentul si evolutia altor boli asociate.
Colecistita acuta constituie o importanta problema de sanatate publica cu consecinte socio-economice si individuale majore, cu scaderea calitatii varstnicului, senescenta si limitarea functionala respiratorie, cu functii locale si sistemice de aparare reduse, ceea ce duce la costuri mari pentru sistemul de sanatate si handicap individual.
Incidenta reala a colecistitei acute este greu de apreciat exact statistic, in aceasta intervenind factori de eroare. Cert este faptul ca pe masura prelungirii duratei medii de viata ea devine tot mai frecventa la decade avansate, exprimand si prin aceasta raportul direct de cauzalitate cu litiaza biliara.
Gravitatea colecistitei acute este direct proportionala cu forma anatomopatologica, cu intensitatea procesului obstructiv si infectios, cu varsta precum si cu dezechilibrele electrilitice si metabolice secundare.
I. PARTEA GENERALA
CAPITOLUL I
ANATOMIA SI FIZIOLOGIA CAILOR BILIARE
De la nivelul hepatocitelor unde a fost secretata, bila este condusa pana in duoden, printr-un sistem de canale care formeaza caile biliare. Dintre acestea unele sunt situate in interiorul glandei si constitue caile biliare intrahepatice ,iar altele se gasesc in afara ficatului si reprezinta caile biliare extrahepatice.
1.1.CAILE BILIARE INTRAHEPATICE
Caile biliare intrahepatice incep cu canaliculele biliare, dupa care urmeaza o serie succesiva de canalicule (interlobulare, perilobulare, bilifere), care pana la urma se aduna in cele doua ducte hepatice, drept si stang.
Caile biliare intrahepatice urmeaza in general modul de ramificatie al venei porte si al arterei hepatice, mai ales in ce priveste afuentii mai voluminosi, care vor forma ductele hepatice drept si stang.
Fig.1. Caile biliare intrahepatice
1.2.CAILE BILIARE EXTRAHEPATICE
Caile biliare extrahepatice sunt formate din:
- calea biliara principala (canal hepatic comun si canal coledoc) 
- calea biliara accesorie (vezicula biliara si canalul cistic)
a. Calea biliara principala - este formata din canalul hepatic continuat de canalul coledoc fiind adesea reunite si poarta numele de canalul hepatocoledoc.
Canalul hepatic comun - se formeaza prin unirea celor doua canale hepatice, drept si stang. El coboara in marginea libera a micului epiplon si fuzioneaza la nivelul marginii superioare sau inapoia primei portiuni a duodenului, cu canalul cistic venit de la vezicula biliara, formand canalul coledoc.
Canalul coledoc -  continua canalul hepatic comun, el conduce bila in duoden si prezinta patru segmente: supraduodenal , retroduodenal, retropancreatic, intraparietal.
Se termina printr-un orificiu comun cu canalul pancreatic unindu-se cu aceasta in ampula hepatopancretaica a lui Vater. In aceasta zona exista o importanta formatiune musculara- sfincterul lui Oddi, a carei functionare asigura tranzitul normal al bilei spre duoden. 
b. Calea biliara accesorie - este reprezentata de vezicula biliara si canalul cistic.
Canalul cistic -  leaga calea biliara principala cu vezicula biliara, are un traiect oblic, este flexuos si prezinta portiuni dilatate alternand cu altele inguste. Portiunile cele mai stramte se gasesc la mijlocul canalului, in apropierea veziculei biliare, aici de obicei se opresc calculii veniti din vezicula.
Prin canalul cistic, bila ajunge in vezicula biliara (in intervalurile dintre mese) si apoi se scurge inapoi in coledoc in timpul meselor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Colecistita acuta.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

1. Victor Papilian - Anatomia omului. Splanhnologie- vol 3, Editia aIVa, Editura Didactica si Pedagogica-Bucuresti 1982.
2. Carmaciu R ., Niculescu C. -  Anatomia si fiziologia omului- Editura Corint -  Bucuresti 2001.
3. Viorel Ranga -  Anatomia omului -  vol. 3, Editura Cerma, Bucuresti.
4.Eugen Bratucu -  Manual de chirurgie pentru studenti -  Editura Universitara "Carol Davila" -  Bucuresti 2009.
5. Florea Ticmeanu, Sorin Simion, Bogdan Mastalier - Patologie chirurgicala - Bucuresti, 2000.
6. Nicolae Angelescu - Tratat de Patologie Chirurgicala -  Editura Medicala, Bucuresti 2003.
7.Costel Plesa -  Chirurgie generala -  vol 1, Iasi.
8. Proca E.- Tratat de patologie chirurgicala- vol IV, Editura Medicala- Bucuresti1986.
9. Victor Emilian Bancu -  Patologie chirurgicala- Editia aIIa, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1983.
10. Hortolomei N. si Turai I. -  Chirurgie- vol IV, Editura Medicala, Bucuresti1975.
11. Dunnu David- Chirurgie -  diagnostic si tratament, ghid de ingrijire a bolnavului- Editura Medicala, Bucuresti, 1985.
12.Corneliu Borundel -  Manual de medicina interna, pentru cadre medii -  Editura Bic all, 2006.
13. Titirca Lucretia -  Urgente medico -  chirurgicale- Editura Medicala Bucuresti 2002.
14. Titirca Lucretia -  Ghid de nursing- Editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 2001.
15. Titirca Lucretia -  Tehnici de evaluare si de ingrijire acordate de asistentii medicali- Editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 2001.
16. Agenda Medicala -  Medicamente- Editura Medicala


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!