Comert International Contemporan. Studiu de Caz - Relatiile Comerciale intre SUA si China

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere
Importanta comertului international poate fi explicata pe baza conceptului de socializare, care dobandeste noi valente in societatea moderna. Specializarea insa nu poate fi un scop in sine; ea se materializeaza prin schimbul de marfuri si servicii. Comertul confera specializarii sens si fidelitate economica. Prin intermediul lui, oamenii nu numai ca au posibilitatea de a consuma mai mult decat produc,dar isi asigura si un consum diversificat. Asemenea indivizilor, nici natiunile lumii nu pot trai in izolare. Pentru a putea consuma mai multe bunuri pe care le pot realiza mai eficient decat alte natiuni, obtinand astfel un surplus destinat schimbului international. 
Economia comertului international, ca parte integranta a economiei internationale, abordeaza principalele teorii si modele privind comertul international si politicile comerciale internationale, tinand cont de determinarea lor istorica, precum si de necesitatea reflectarii transformarilor ce au avut loc in aceste domenii de-a lungul timpului. In aria ei de studiu isi gasesc locul deopotriva teoriile fundamentale care sunt si astazi in actualitate, si cele moderne a caror substanta este derivata din evolutiile mai recente ale relatiilor economice internationale.
Cuprins
Capitolul I Bazele teoretice ale comertului international pag.1
1.1.Legea avantajului absolut pag.1
1.2.Legea avantajului competitiv pag.4
1.3. Noua Teorie a comertului international- Paul Krugman pag.6
1.4.Liberalizarea si integrarea comertului international 
(abordare teoretica) pag.9
1.4.1 Industrializarea pag.11
1.4.2. Organizatia Mondiala a Comertului pag.13
Capitolul II Comertul international si politicile comerciale internationale pag.16
2.1. Economia mondiala si sistemul relatiilor economice 
internationale pag.17 
2.2. Probleme ale comertului international contemporan pag.19
2.2.1.Structura si caracteristicile comertului international pag.19
2.2.2.Competitivitatea internationala pag.22
2.3. Politici comerciale contemporane si reglementari in 
comertul international pag.25 
2.3.1. Politici comerciale tarifare pag.26
2.3.2. Politici comerciale netarifare pag.28
Capitolul III Relatiile economice dintre marile puteri: SUA si China pag.31


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I Bazele teretice ale comertului international 
Inceputurile comertului international cu greu pot fi localizate in timp, el plecand din vremuri biblice. Desi de-a lungul secolelor nu a cunoscut niciodata volumul si diversitatea de forme sub care se desfasoara in prezent, este cert ca schimburile comerciale dintre comunitati umane situate la mari distante unele de altele si aflate pe trepte diferite de dezvoltare economica au fost practicate din cele mai vechi timpuri. De fapt, nu ar fi o exagerare daca am afirma ca relatiile economice dintre natiuni sunt o indeletnicire la fel de veche ca insasi existenta omului pe pamant.
Explicatia acestui fapt pleaca de la un adevar bine cunoscut: scopul comertului a fost intotdeauna si oriunde, obtinerea de castig. Aceasta premisa de ordin general este valabila si in cazul comertului international. Daca relatiile de schimb au fost practicate, intr-un fel sau altul, chiar si intre societatile primitive, la mari distante unele de altele, motivul este fara indoiala acela ca ele aduc participantilor castiguri ce pot fi uneori substantiale. In continuare vor fi evidentiale trei dintre teoriile comertului international.
1.1. Teoria avantajului absolut 
Adam Smith a studiat problematica schimburilor economice internationale in cadrul conceptiei sale generale referitoare la liberalism, maximizarea eficientei si diviziunea muncii. 
Premisele intelegerii teoriei smithiene despre comertul international sunt urmatoarele:
a. Principiul maximizarii eficientei determina fiecare intreprinzator si fiecare economie nationala sa se specializeze in productia si exportul bunurilor- pentru care au cei mai abundenti si mai ieftini factori de productie(naturali sau dobanditi)- pe care le obtin cu cele mai mici costuri unitare.
b. Principiul liberei concurente in comertul international (fara monopol sau restrictii tarifare, ori netarifare)
c. Principiul circulatiei libere a metalelor pretioase intre tari, si al convertibilitatii depline a banilor de hartie. 
Avantajele comertului exterior pentru fiecare tara sunt- dupa parerea lui A. Smith- de doua feluri:
a. Pe de o parte, schimburile internationale asigura valorificarea eficienta a produselor nationale fara desfacere in interior si aprovizioneaza natiunile cu bunuri rare din strainatate."Comertul exterior duce din tara acea parte de surplus din productia pamantului si muncii pentru care nu e nici o cerere in interior si aduce in schimb alte bunuri care sunt dimpotriva cerute acolo." Astfel are loc adancirea diviziunii muncii si perfectionarea fortelor productiveale fiecarei natiuni."Prin acest mijloc, ingustimea pietii interne nu constituie nici o piedica pentru ca diviziunea muncii, in orice ramura de mestesug sau manufactura sa fie dusa la cea mai mare perfectie."
b. Pe de alta parte, comertul exterior largeste piata de desfacere, mareste posibilitatile de valorificare a capitalului national si sporeste bogatia nationala. ,,Prin deschiderea unei piete mai largi pentru partea din productia muncii lor care depaseste consumul intern, ele sunt incurajate sa-si perfectioneze fortele productive si sa mareasca productia anuala la maximum; si,pe calea aceasta, sa sporeasca bogatia si venitul real al societatii". 
In virtutea diviziunii muncii fiecare natiune urmeaza sa se specializeze in productia si exportul bunurilor pentru care are cei mai abundenti factori de productie - naturali sau dobanditi - si pe care le obtine cu costurile de productie cele mai mici. 
Smith combate ideea mercantilista a jocului cu suma nula. Prin participarea la comertul international, ,,avutia" tuturor tarilor poate fi sporita, specializarea urmand a se realiza pe baza principiului avantajului absolut. Prin specializare in producerea acelor produse pentru care sunt mai eficiente, toate tarile vor beneficia de pe urma participarii la schimburile internationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comert International Contemporan. Studiu de Caz - Relatiile Comerciale intre SUA si China.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!