Comertul Interior si Exterior pe Teritoriul Romaniei pana la Primul Razboi Mondial

Extras din licenta Cum descarc?

1.1 Introducere
Lucrarea de fata isi propune sa prezinte comertul interior si exterior care s-a realizat pe teritoriul tarii noastre pana la Primul Razboi mondial.
Pe parcursul lucrarii vom defini conceptul de comert, vom arata ce reprezinta acesta si ce presupune si vom expune motivele care au dus la nevoia aparitiei sale inca din timpuri stravechi. 
Caracteristicile comertului din fiecare perioada vor fi evidentiate din punct de vedere cronologic, vom pleca de la epoca de inceput a comertului in tara noastra (cea din timpul geto-dacilor) si vom ajunge pana la inceputul Primului Razboi Mondial.
Comertul este un element indestructibil al oricarei economii, economia oricarui stat depinzand de el si de reusita sa.
Bilantul pozitiv al comertului interior si exterior este un element ce contribuie la cresterea economica a tarii. In cazul in care acesta este negativ, el trebuie compensat prin alte aspecte care sa mearga bine ale economiei. 
Inca din perioada geto-dacica avem dovezi ale existentei comertului in spatiul carpato-danubiano-pontic. Obiectele din ceramica erau aduse in teritoriu prin intermediul schimbului, pentru a fi obtinute dacii cedand alte obiecte pe care le posedau sau platindu-le cu monede, in special cu cele din bronz.
Comertul a inregistrat perioade de progres si de regres in tara noastra pana la Primul Razboi Mondial, acestea fiind influentate de mai multe aspecte, conflictele punandu-si amprenta din punct de vedere negativ asupra sa.
De exemplu, in perioada de dupa retragerea aureliana, atunci cand Imperiul romano-bizantin era atacat de migratori, schimburile economice au avut de suferit in ceea ce priveste teritoriile de la nordul Dunarii.
Influenta Imperiului romano-bizantin nu s-a mai putut exercita cu aceeasi putere ca inainte, acest fapt contribuind la un comert mai slab.
Diversele perioade au fost mai infloritoare sau mai putin infloritoare in ceea ce priveste comertul in ansamblul sau, dar si in ceea ce priveste un aspect al acestuia, comertul interior sau cel exterior.
De exemplu, in secolele XI-XIV comertul intern a fost slab dezvoltat, el realizandu-se in special prin targurile care aveau loc periodic.
Spre deosebire de acesta, in aceeasi perioada, comertul extern a cunoscut o perioada foarte buna. Pozitia geografica a incurajat acest lucru, prin Tarile Romane trecand importante drumuri comerciale, ceea ce a adus beneficii economiilor Tarilor Romane.
Drumurile de comert ce legau Europa apuseana si centrala de tarmurile pontice sau de Peninsula Balcanica treceau prin Transilvania si Tara Romaneasca. Cu ajutorul Tarii Romanesti se putea ajunge la orasele de pe tarmul Adriaticii, in timp ce Moldova facilita legatura dintre Marea Baltica si Marea Neagra.
Tarile Romane le vindeau in aceasta perioada negustorilor straini animale (vite, cai), piei facute din acestea, peste, ceara si alte obiecte de care negustorii din afara aveau nevoie si pe care locuitorii din Tara Romaneasca si Moldova le detineau intr-o proportie mare.
In Tara Romaneasca si in Moldova erau aduse marfuri din Orient, mirodenii si piper. De asemenea, din Europa centrala si apuseana erau aduse arme, postavuri, unelte folosite la agricultura.
Vom incerca, pe parcursul lucrarii, sa facem o analiza cat mai amanuntita a comertului ce a avut loc, de-a lungul timpului, pe teritoriul tarii noastre si sa evidentiem aspectele care au mers bine, cele care au mers mai putin bine si perioadele in care s-a intamplat acest lucru.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Interior si Exterior pe Teritoriul Romaniei pana la Primul Razboi Mondial.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!