Comertul international, factor important in economia internationala

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL 1 : DOMENIUL COMERTULUI INTERNATIONAL SI AL ECONOMIEI INTERNATIONALE 4
1.1 Comertul international in perioada postbelica 4
1.2 Economiile nationale - baza economiei internationale 5
1.3 Economia internationala ca sistem al relatiilor economice internationale 6
1.4 Structura economiei internationale 6
1.5 Teoria lui Michael Porter privind comertul international 7
1.6 Dezbaterea comert liber sau protectionism 9
CAPITOLUL 2 : ROLUL SI EVOLUTIA COMERTULUI INTERNATIONAL 13
2.1 Trasaturi si tendinte ale dinamicii si volumului comertului international contemporan 13
2.2 Evolutia structurii pe marfuri a comertului international contemporan 16
CONCLUZII 28
BIBLIOGRAFIE 30


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Traim intr-o lume care este puternic interconectata de complexe tranzactii economice si sociale, probleme legate de mediu, colaborari internationale politice si conflicte. 
Tema prezentei lucrari, ,,Comertul international, factor important in economia internationala", este una foarte interesanta, intrucat lumea nu poate exista si nu se poate dezvolta fara comert. Am ales aceasta tema pentru a analiza fluctuatiile comertului international din anii precedenti pana in zilele noastre si a prezenta modificarile, cauzele si efectele care au dus comertul intr-un sens de crestere sau de scadere pentru anumite tari ale lumii.
Comertul international intre tari si peste continente a existat de secole intregi. De-a lungul istoriei noastre, schimbul de produse si servicii a cunoscut mai multe forme. La inceput, in conditiile economiei naturale, schimbul lua forma trocului prin care producatorii isi utilizau surplusul de productie pentru a-si satisface celelalte nevoi de consum. Comertul propriu-zis se naste cu adevarat odata cu aparitia banilor si a clasei sociale a negustorilor, cei care intermediaza trecerea bunurilor de la producatori la consumatori cunoscand o crestere continua si inregistrand mai multe forme de-a lungul timpului. Comertul international traditional continea produse comercializate ca: textile, produse alimentare, condimente, metale pretioase, pietre pretioase, obiecte de arta si alte diferite obiecte.
Am parcurs un drum lung din vremurile stravechi si comertul international in zilele de astazi a luat o noua dimensiune. Evolutia pe care a avut-o ulterior societatea a permis imbunatatirea continua a formelor de comert.
Economia internationala si nationala reprezinta un schimb reciproc de activitati. Totusi ele sunt diferite, unul dintre motive ar fi ca in economia nationala schimburile de activitati se desfasoara liber, fara restrictii dar sunt supuse politicii comerciale; iar economia internationala presupune o stare de echilibru intre suma preturilor produselor oferite pe piata mondiala si suma lichiditatilor internationale. Echilibrul economiei internationale priveste productia, distributia si consumul, fiind un rezultat corespunzator echilibrelor economiilor nationale.
Analiza comertului international se concentreaza prima data pe tranzactiile reale din economia internationala. Aceste tranzactii implica o miscare fizica a produselor sau un angajament tangibil a resurselor economice. Analizele internationale monetare se concentreaza pe partea monetara a economiei internationale. Un exemplu de problema a comertului international este conflictul dintre Statele Unite ale Americii si Europa asupra exporturilor de produse agricole subventionate, iar un exemplu de problema internationala monetara este daca cursul de schimb valutar al dolarului ar trebui sa fie permis sa fluctueze liber pe piata valutara sau sa fie stabilizat de actiuni guvernamentale.
Multi oameni, sunt totusi sceptici in legatura cu beneficiile comertului cu bunuri pe care o tara le poate face pentru ea. Probabil, cele mai importante perspective ale economiilor internationale sustin ideea ca exista castiguri din comert cand tarile vand bunuri si servicii altei tari, acesta fiind intotdeauna inspre beneficiul lor. Circumstantele sub care comertul international este benefic sunt mult mai multe decat unii oameni pot specula.
Economistii nu pot discuta despre efectele comertului international si nici nu pot face recomandari in legatura cu schimbarea politicii comerciale decat daca teoria lor este suficient de buna pentru a explica analiza comertului international. Incercarile de a explica aceasta problema a comertului international - cine vinde, ce vinde, cui vinde - au devenit o preocupare majora a economistilor internationali.
CAPITOLUL 1 : DOMENIUL COMERTULUI INTERNATIONAL SI AL ECONOMIEI INTERNATIONALE
In zilele noastre, comertul international este un element foarte important in economia oricarei tari.
1.1 Comertul international in perioada postbelica
In lumea economica de azi, comertul international a devenit o variabila importanta in ,,ecuatia" dezvoltarii oricarei tari, fiind semnul complementaritatii si al conlucrarii producatorilor si consumatorilor din diverse tari. Comertul international a jucat un rol decisiv in aparitia si expansiunea capitalismului si continua sa fie unul din vectorii esentiali ai dezvoltarii anumitor natiuni si principalul promotor al transferului de tehnologie la nivel mondial. 
Majoritatea economiilor nationale se afla intr-o stransa interdependenta. Aproape nici una dintre ele nu s-ar putea retrage din cadrul economiei mondiale fara a suferi consecinte dezastruoase. Un asemenea comportament ar fi de neimaginat deoarece ar determina o scadere drastica a nivelului de bunastare pentru cetatenii tarii respective si o schimbare completa a stilului de viata. Din motive practice, toate tarile trebuie sa accepte faptul ca reprezinta o parte din economia mondiala. Fara indoiala, gradul de interdependenta dintre economiile nationale a crescut in mod semnificativ de-a lungul timpului. Comertul mondial a crescut foarte rapid in perioada postbelica, atat in mod absolut cat si relativ la veniturile nationale. Ce forte stau la baza cresterii volumului comertului international? Raspunsul scurt este: comertul international incurajeaza specializarea, iar aceasta sporeste productivitatea. Pe termen lung, cresterea volumului schimburilor comerciale si a productivitatii duce la ridicarea nivelului de trai al fiecarui cetatean. Treptat, economiile nationale si-au dat seama de faptul ca schimburile comerciale internationale reprezinta una din caile cele mai sigure care duc la bunastarea materiala.
Problema fundamentala a comertului o constituie alocarea optima a resurselor. Este vorba, deci, de criteriile de structurare judicioasa a economiei nationale pe sectoare si domenii de activitate. Transpusa pentru cazul economiilor nationale deschise, problema fundamentala a analizei economie o constituie optimizarea structurii specializarii internationale si participarea avantajoasa la comertul international. 
In consecinta, nucleul obiectului de analiza al comertului international il reprezinta fundamentarea criteriilor cu valoare explicativa si, totodata, normativa pentru participarea tarilor la diviziunea muncii si comertul international. Privite in aplicabilitatea lor teoretica si practica, criteriile de structurare a specializarii internationale si a comertului exterior dezvaluie noi probleme care se inscriu in completarea sferei de cuprindere a obiectului de analiza al teoriei comertului international.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul international, factor important in economia internationala.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Burciu, Aurel, Rozalia, Iuliana, Kicsi, Irina Stefana Cibotariu, Marcela Cristina Hurjui -Tranzactii comerciale international - Editura Polirom, Iasi, 2010.
2. Cobzaru I. Ionel - Relatii economice internationale, Editura Economica, Bucuresti, 2000.
3. Fota Constantin - Comertul international si politici comerciale internationale - Editura Universitaria, Craiova, 2002.
4. Fota, Constantin - Comertul International si politici comerciale internationale - Editura Universitaria, Craiova, 2008.
5. Held D - Global Transformation: Politics, Economics and Culture - Polity Press, Cambridge, 1999; traducere in limba romana - Transformari globale - Editura Polirom, Iasi, 2004.
6. Rainelli M.- Comertul international, Editura ARC, Bucuresti, 2004.
7. Suta, Nicolae - Comert International si politici comerciale contemporane - Editura Eficient, Bucuresti, 2000.
8. *****Vochita Luminita, Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie si Afaceri Internationale , Ghid de licenta, anul 2012.
9. *****www.wto.org


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!