Comicul in Opera lui Ion Luca Caragiale

Extras din licenta Cum descarc?

Am ales sa scriu despre I. L. Caragiale, in primul rand, pentru ca este singurul clasic modern. Modernitatea lui Caragiale este dovedita de faptul ca inca este actual. Operele sale se citesc cu aceeasi placere, pentru ca inca exista echivalent pentru fiecare dintre personajele sale.
In al doilea rand m-a fascinat geniul comic al acestui dramaturg roman, care este profund original iar rezultatele lui tin de o combinare inimitabila a tuturor mijloacelor. G. Calinescu situeaza problema in sfera indemonstrabilului: ,,Umorul lui Caragiale e inefabil, ca si lirismul eminescian", constand in ,,caragialism", adica intr-o maniera proprie de a vorbi.
Pornind de la realitati romanesti, creand scene si tipuri originale, Caragiale s-a ridicat la o valoare universala prin puterea de generalizare si de sinteza, prin satira necrutatoare a viciilor, prin aspiratia spre o umanitate superioara, prin increderea in posibilitatile omului de a se perfectiona. Arta lui dramatica si nuvelistica poate servi ca model tuturor timpurilor.
Caragiale socotea ca e nepotrivit si chiar inutil, amestecul de referinte biografice in studiile despre opera sa, fapt pentru care am ales ca in primul capitol sa nu pun accentul pe date referitoare la originea sa, la activitatea sa literara, informatii oferite deja in atatea biografii scrise despre marele dramaturg, ci sa prezint anumite evenimente din viata sa mai putin cunoscute, si care scot in evidenta, dispozitia lui Caragiale, am putea spune, ereditara, pentru comic. Am incercat sa demonstrez ca I. L. Caragiale nu este comic doar in comediile sale ci si in viata de toate zilele
Al doilea capitol este o prezentare a conceptului de comic, atat a mecanismului comicului, dar si cateva implicatii ale acestuia in opera lui Caragiale. In acest capitol am dezbatut probleme, cum ar fi - moralitatea si caracterul estetic al rasului, am incercat sa ofer un numar cat mai diversificat de definitii ale conceptului de comic, si am enumerat tipurile de comic
In capitolul al treilea, am abordat prezenta comicului de limbaj in opera lui Caragiale. In introducere am prezentat noutatile pe care Caragiale le-a adus la nivelul limbii romane literare, in fonetica, morfologie, sintaxa si lexic. In continuare, am incercat sa introduce cititorul in atmosfera secolului al XIX-lea, prezentand succint contextul istoric, iar in inchiere am aratat pe text, in exemple cat se poate de exacte prezenta comicului de limbaj in opera lui Caragiale, dar si implicatiile acestuia asupra sensului si problematicii textului.
Capitolul de sub numarul patru, contine comicul onomastic. In acest capitol am scris cateva lucruri despre numele proprii, si despre cat de bine a reusit Caragiale sa sugereze caracterul personajelor sale, prin nume. Si din acest punct de vedere putem sa constatam originalitatea si nonconformismul lui Caragiale, care sparge tiparele construite de antecesorii sai, adepti ai unui procedeu simplu, transparent, al numirii personajelor, alegand varianta artistica, dobandita prin sugestie
Capitolul cinci cuprinde cateva exemple de comic de situatie si echivalentul acestor situatii comice in societatea noastra.
In ultimul capitol ne este prezentat comicul de caracter. Aici am incercat sa surprind caracterul personajelor operei lui Caragiale, din particularitatile lor comportamentale, de decor, vestimentare, etc. iar in final am prezentat pe scurt tipurile temperamentale ale eroilor caragialieni.
Lucrarea se incheie cu o concluzie, in care am atras atentia asupra problemelor din societatea noastra si asupra necesitatii de a incerca sa-l ascultam in sfarsit pe Caragiale care inca mai are multe sa ne invete.
I. Cateve elemente biografice
I. L. Caragiale, ,,ca scriitor obiectiv de educatie clasica si ca artist care disociaza arta de producator, socotea nepotrivit amestecul cercetatorului literar in viata particulara a autorului" Cand i se cereau referinte biografice in vederea unor studii opunea refuzuri categorice: ,,marturisesc ca nu-nteleg. Ce-are a face familia mea, care nu e nobiliara, cu operele mele! Si eu socotesc ca d-ta despre aceste opere vrei sa faci un studiu critic de literatura si arta - iar nu despre umila mea familie vreunul eraldic" , iar cu o alta imprejurare, se scuza ca nu poate oferi note autobiogafice: ,,Dar eu gandesc ca nici nu-ti trebuiesc pentru disertiunea d-tale Cand ai dumneata o pereche de ghete, si ieftine si potrivite, poarta-le sanatos, si nu-ti mai pese de locul nasterii autorului lor si de imprejurarile vietii lui, care n-au de loc a face cu ghetele d-tale." Cu toate acestea am ales sa redau o scurta biografie alcatuita din acele evenimente, din viata marelui dramaturg care traseaza liniile personalitatii sale si care evidentiaza predilectia sa pentru comedie, ironie, satira. Viata si opera se completeaza reciproc si ne vorbesc deopotriva de alcatuirea sufleteasca a umoristului si ironicului de mare vocatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comicul in Opera lui Ion Luca Caragiale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!