Competenta Administratiei Publice

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I. NOTIUNI GENERALE PRIVIND COMPETENTA FUNCTIONARULUI PUBLIC 5
1.1. Aspecte teoretice privind competenta 5
1.2. Cadrul conceptual de analiza a competentelor functionarilor publici din Republica Moldova 12
CAPITOLUL II. COMPETENTA FUNCTIONARULUI PUBLIC FACTOR DETERMINANT AL INTEGRITATII MORALE 23
2.1. Elemente ale competentei profesionale 23
2.2. Competenta generala 30
2.3. Competente speciale 40
CAPITOLUL III. ADMINISTRATIA PUBLICA SI INTERGRAREA EUROPEANA 46
3.1 Notiuni generale privind administratia publica si integrarea europeana a Republicii Moldova 46
3.2. Functia publica si functionarul public in legislatia comunitatii europene 50
3.3. Studiu privind Pretura Sectorului Botanica al Municipiului Chisinau 62
CONCLUZII 72
BIBLIOGRAFIE 77
ANEXE 81


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei. Eficienta oricarei administratii publice aflate in slujba cetatenilor, este determinata de calitatea profesionala a functionarilor ce ocupa diverse functii de conducere.
Fostul Secretar Permanent al Guvernului Marii Britanii, Sir Robin Montfield, mentiona, cu aceasta ocazie, ca principiile esentiale pe care le putem gasi in orice Administratie Publica din Uniunea Europeana sunt: o permanenta o profesionalismul o neutralitatea politica
Permanenta este legata de nevoia de continuitate a experientei castigata in timp de functionarii publici, care pot sa explice superiorilor de ce lucrurile sunt asa si nu altfel, ce s-a incercat si a esuat in trecut si sa faca acest lucru fara teama de a-si pierde locul de munca, doar pentru ca a avut curajul sa demonstreze punctele slabe ale unui punct de vedere.
Profesionalismul functionarilor publici, in general si al celor de conducere, in special, este elementul decisiv pentru realizarea unei activitati eficiente de administratie publica si oferirea de servicii de cea mai buna calitate pentru cetateni.
Neutralitatea politica este justificata prin aceea ca, daca o administratie publica, centrala sau locala, este angajata politic de un singur guvern, ea va fi obligatoriu inacceptabila pentru urmatorul guvern.
Toate aceste trei lucruri - permanenta, profesionalism, neutralitate politica - sunt strans legate intre ele, nu putem avea nici unul dintre ele fara celelalte doua, pentru a putea spune ca avem o administratie publica moderna.
Crearea unei Administratii publice moderne si eficiente, care sa se apropie de cetatean, reprezinta una din prioritatile incluse in calendarul procesului de integrare europeana, dar reprezinta si scopul principal al Procesului de reforma a administratiei publice care sa raspunda cerintelor societatii democratice si eficientei economice.
Abordand problema drepturilor functionarilor publici trebuie sa subliniem ca, asa cum se sustine in realitatea juridica, nu exista drepturi si obligatii independente unele de altele. Astfel, fiecarui drept ii corespunde o obligatie corelativa si fiecare obligatie naste, la randul sau, un drept.
Functionarii publici au, in considerarea calitatii lor de angajati, drepturi specifice dreptului muncii, cum ar fi: dreptul la salariu, la concedii de odihna, medicale sau de studii, asistenta medicala, pensie etc. In cadrul raportului juridic de drept administrativ in care functionarul public este parte, acesta are o serie de drepturi si obligatii, indatoriri si chiar interdictii. 
Daca institutia publica, nationala sau europeana, are dreptul sa ceara de la functionarul sau un comportament profesional si extraprofesional adecvat, in mod similar, functionarul public este indreptatit sa pretinda si sa obtina de la institutia publica in care este incadrat recunoasterea si respectarea drepturilor sale garantate de lege.
Trasaturile caracteristice reformei in administratia publica locala la etapa data trebuie sa fie: desfasurarea in modul cel mai concret si pe baze stiintifice a acestui proces, folosirea cit mai rationala a experientei tarilor dezvoltate in conditiile corelarii depline cu obiectivele majore ale reformei social-economice, imbunatatirea si perfectionarea cadrului organizatoric si functional al tuturor autoritatilor administratiei publice, colaborarea si conlucrarea permanenta si bine planificata a lor, cu organisme sociale guvernamentale si ne guvernamentale interesate, cu structurile oficiale a diferitor comunitati internationale, concomitent cu cresterea competentei profesionale a tuturor categoriilor de functionari publici din administratie.
Existenta colectivitatilor locale, investite prin lege cu responsabilitati efective, permite functionarea unei administratii publice, simultan, eficace si aproape de cetatean. Aceste reforme sunt indisolubil legate de problemele si perspectivele dezvoltarii democratiei locale, de necesitatea atingerii unui echilibru dinamic in drepturile si interesele individuale ale cetatenilor si drepturile si interesele colective ale comunitatilor locale.
Este evident faptul ca elaborarea si aplicarea unor noi programe de reforma a administratiei publice locale reprezinta o conditie importanta nu numai in desfasurarea muncii organelor de conducere ale administratiei si a aparatului sau, ci si in realizarea reformei economice propriu-zise.
Reiesind din cele mai sus scopul lucrarii de licenta este examinarea cadrului legislativ al reformei administratiei publice locale, rolul, principiile, eficienta, manifestarea in activitatea practica privind competentele functionarilor publici. 
Pentru materializarea scopului au fost puse urmatoarele sarcini:
- A elucida actualitatea temei in cauza;
- A studia sistemul autoritatilor publice locale in Republica Moldova 
- Studiu comparat a sistemului de administratie publica locala in unele tari ale lumii;
- A elucida avantajele oferite de integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana;
- A studia corelatia administratiei publice a Republicii Moldova si integrarea europeana;
- A studia rolul cadrului legal in teoria si practica administratiei publice locale privind competenteleprofesionale, generale si speciale;
Reiesind din scopul si sarcinile trasate teza de licenta are urmatoarea structura: introducere, unde sunt elucidate actualitatea, necesitatea abordarii temei in cauza, scopul, sarcinile, metodologia, insemnatatea teoretica si practica a acestei probleme, patru capitole, incheiere si bibliografie. 
In primul capitol este elucidata organizarea si principiile de activitate a sistemului administratiei publice locale din perspectiva competentelor legale a autoritatilor publice locale in Republica Moldova. 
Capitolul II este consacrat studiului competentelor profesionale, generale si speciale a functionarilor publici din administrare publica locala.
In capitolul III sunt studiate aspectele ce privesc administrarea publica si integrarea europeana a Republicii Moldova. 
In procesul efectuarii acestui studiu au fost utilizate un sir de metode de cercetare, printre care pot fi mentionate urmatoarele: istorica, juridico-comparativa, logico-juridica, dialectica, sociologica.
Insemnatatea practica si stiintifica a lucrarii de licenta consta in faptul ca rezultatul cercetarilor si concluziilor pot fi utilizate le perfectarea cadrului legislativ, la aplicare si respectarea normelor in activitatea practica a functionarilor din administratie. 
Baza teoretica si metodologica a studiului efectuat a constituit-o actele normative care reglementeaza domeniul dat, literatura de specialitate , literatura suplimentara si sursele Internet. Totodata au fost utilizate monografii articole din domeniu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Competenta Administratiei Publice.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!