Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL

Licență
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 60 în total
Cuvinte : 17779
Mărime: 255.19KB (arhivat)
Publicat de: Floare Deaconu
Puncte necesare: 10
UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRICOLE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ „ION IONESCU DE LA BRAD” DIN IAȘI FACULTATEA DE AGRICULTURĂ SPECIALIZAREA TEHNOLOGIA PRELUCRĂRII PRODUSELOR AGRICOLE

Cuprins

  1. INTRODUCERE 5
  2. PARTEA I. CONSIDERAȚII GENERALE 6
  3. CAP. 1. CONSIDERAȚII TEORETICE PRIVIND MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE ÎN AGRICULTURĂ 6
  4. 1.1. Definirea conceptului de management 6
  5. 1.2. Conținutul managementului 8
  6. 1.3. Atributele managementului 10
  7. 1.4. Managementul resurselor umane 15
  8. 1.5. Rolul resurselor umane 17
  9. 1.6. Planificarea resurselor umane 19
  10. 1.7. Principalele probleme cu care se confruntă MRU 21
  11. CAP. 2. COMPETENȚE PROFESIONALE ALE ANGAJAȚILOR, MIJLOC DE ASIGURARE ÎN AFACERI. 26
  12. 2.1. Competențe profesionale 26
  13. 2.2. Caracteristicile evaluării competenţelor profesionale și metode de evaluare 29
  14. 2.3. Performanța profesională 31
  15. 2.4. Recompensele resurselor umane 33
  16. PARTEA A II-A CONSIDERAȚII PROPRII 36
  17. CAP. 3. DESCRIEREA FIRMEI SC ALEX PAN SRL, LOC. PAȘCANI, JUD. IAȘI 36
  18. 3.1. Descrierea firmei SC ALEX PAN SRL 36
  19. 3.2. Obiectivele afacerii 39
  20. 3.3. Definirea pieței 39
  21. 3.4. Produse și servicii 40
  22. 3.5. Ciclul de producție 41
  23. 3.6. Organizarea firmei si managementul acesteia 42
  24. CAP.4. ELEMENTE DE EFICIENȚĂ ECONOMICĂ 45
  25. 4.1. Eficiența economică, caractere generale 45
  26. 4.2. Profitul 46
  27. 4.3. Eficiența economică, cu privire la firma SC ALEX PAN SRL 48
  28. CAP. 5. PROPUNERI PRIVIND ÎMBUNĂTĂȚIREA COMPETENȚELOR PROFESIONALE A ANGAJAȚILOR ÎN UNITATEA SC ALEX PAN SRL 50
  29. 5.1. Nevoia de competențe profesionale 50
  30. 5.2. Evaluarea competențelor generale 51
  31. CONCLUZII ȘI PROPUNERI. 55
  32. BIBLIOGRAFIE 59

Extras din licență

Introducere

Scopul acestei lucrări este de a oferi o prezentare și tot odată o analiză a competențelor profesionale și creșterea abilităților resurselor umane din cadrul companiei SC ALEX PAN SRL . Punctul de pornire al acestei lucrări a fost baza de cunoștințe teoretice despre competențelor profesionale și abilitățile resurselor umane. Orice companie care dorește să aibă o strategie de marketing bine definită trebuie să ia in considerare toate competențele și aptitudinile personalului din firmă dar și a calității produsului, prețul, distribuția, plasarea și piața de desfacere a produselor. Astfel, pe parcursul acestei lucrări voi încerca să determin în ce măsură a reușit compania ALEX PAN să îmbine aceste elemente, cărui element i-a acordat o importanță mai mare și care au fost efectele strategiilor aplicate.

Lucrarea este structurată pe două părți, considerente generale și considerente proprii.

Prima parte este constituită din aspecte generale privind managementul resurselor umane și competențele profesionale ale angajaților cât și performanța și recompensele acestora.

În a doua parte m-am axat pe considerentele proprii asupra firmei SC ALEX PAN SRL. În capitolul 3, voi face o scurtă prezentare a companiei pentru a înțelege mai bine profilul său și pentru a cunoaște valorile după care se ghidează, precum și misiunea care stă la baza organizației. Mai apoi, în următoarele capitole, voi prezenta și analiza competențele profesionale ale angajaților, mijloacele de asigurare a afacerii și strategiile de marketing pe fiecare element al mixului de marketing, iar la final voi prezenta concluziile aferente acestei lucrări, precum și o serie de propuneri.

Astfel, în subcapitolul referitor la produs, voi face o scurtă prezentare a ofertei de produse a companiei și a atributelor acestora, urmată de prezentarea obiectivelor politicilor de produs și strategiilor adoptate și detalierea acestora. În cadrul acestui subcapitol mă voi concentra pe diferențierea produselor ALEX PAN față de produsele firmelor concurente.

Mai departe, în subcapitolul referitor la preț, după ce vom expune obiectivele acestei politici, voi prezenta strategiile abordate. În subcapitolul referitor la distribuție, vom arunca o privire asupra pieței pâinii și a produselor de panificație și asupra mediul concurențial al companiei ALEX PAN. În continuare, vom stabili obiectivele politicii de distribuție și piața de desfacere a produselor și vom analiza diferite tipuri de strategii.

În ultimul capitol voi propune idei de strategii noi pentru eficientizarea economică a firmei dar si sugestii pentru îmbunătățirea competențelor profesionale ale angajaților

Partea I. CONSIDERAȚII GENERALE

Cap. 1. CONSIDERAȚII TEORETICE PRIVIND MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE ÎN AGRICULTURĂ

1.1. Definirea conceptului de management

Trăim într-o societate în care schimbările se succed cu o mare rapiditate și în care, pentru lumea afacerilor, provocările și obligativitatea schimbării țin de domeniul normalității. Ori, fără resurse umane, capabile de schimbare și adaptare, de creativitate și competențe profesionale multiple, organizațiile de orice fel sunt sortite eșecului. În acest context oamenii reprezintă o sursă vitală, de azi și de mâine a tuturor firmelor, care asigură supraviețuirea, dezvoltarea și succesul acestora.

„Omul e măsura tuturor lucrurilor”, afirmă filozoful grec Pretoqoras, cea ce înseamnă că omul e capabil să integreze orice solicitări prezente sau viitoare având ca țintă omul, care trebuie sa le facă.

Conceptul de management a fost folosit încă din secolul XVIII, pentru prima dată în țările anglo-saxone și a definit activități din sfera sportului (hipism) și a științei militare. Utilizarea ulterioară a acestuia a fost în domeniul politicii și al ziaristicii. În cadrul activităților economice s-a impus destul de târziu, în secolul XX, mai ale în urma apariției lucrării lui James Burnham în anul 1941 intitulată „The Managerial Revolution”.

Din punct de vedere etimologic, termenul provine din latinescul „manus” – mână, de la care s-a format în limba italiană termenul de „mannegio” – prelucrare cu mâna, trecând ulterior în franceză „manege” – loc unde sunt dresați caii, semnificație ca a intrat și în vocabularul limbii române prin cuvântul „manej”. Din franceză termenul a trecut in engleză „to manage”, care, pe lângă semnificația de „a conduce cu mână fermă”, „a struni”, semnifica si capacitatea de organizare rațională, coordonare competentă a activității grupurilor umane, orientate spre atingerea unui scop. Prin derivare, s-a ajuns la termenul de „manager” - conducător și „management” – a administra a gospodări.

Termenul și-a îmbogățit în continuare conținutul, a căpătat, în timp, o semantică deosebit de complexă, astfel încât cuvântul „management” a fost adoptat de majoritatea țărilor lumii.

Sintetizând, managementul reprezintă „ansamblul principiilor, metodelor, tehnicilor și a modalităților de conducere rațională a unor activități diverse, menite să asigure eficiența acestora și creșterea competitivității”.

Managementul reprezintă nu numai un ansamblu de metode, ci și un stil de acțiune, care învață cum trebuie să se facă mai eficace o anumită activitate ce se dorește a fi întreprinsă. El constituie, de asemenea, un mijloc cu ajutorul căruia schimbările social-economice, tehnologice și politice pot fi cuantificate și difuzate în ansamblul unui sistem socio-economic.

În agricultură, managementul constituie o parte componentă a sistemului reprezentat de o anumită structură organizatorică, alcătuită dintr-un ansamblu de elemente. El are drept scop îmbinarea optimă a tuturor subsistemelor în vederea realizării obiectivelor stabilite

1.2. Conținutul managementului

Ca activitate de conducere, managementul înseamnă:

- o muncă specifică, un anumit de ocupație bazată pe un volum important de cunoștințe și rezultate practice;

- o funcție, definind persoana sau grupul de persoane având responsabilități în direcționarea și mersul unei exploatații din agricultură sau a unei subdiviziuni a acesteia;

- o profesie, un domeniu de activitate bine definit, cu anumite sarcini la diferite nivele de conducere a activității.

Bibliografie

Bodescu D., Gavril Ș. – Economia și filiera produselor alimentare, sinteze și aplicații 2012

Brezuleanu S., Ciurea I. V., Ungureanu G.– Management, Editura „Ion Ionescu de la Brad”, Iași 2005;

Brezuleanu S. – Management în agricultură, Editura Tehnopress, Iași 2009;

Craiovan M. P. – Introducere în psihologia resurselor umane, Editura Universitară București, 2006

Ciobanu I. – Management strategic, Editura Polirom, Iași 1998;

Ciobanu I. – Strategii de management, Editura Universității „Al. I. Cuza” Iași

1994;

Consiliul Național de Formare profesionale competențe Profesională (CNFP): Petre C., Grigorescu E., Mitroi E., Bălan M., Caprini V. - Ghid practic al evaluatorului de competențe profesionale 2005;

Dobre I., Voicu R.– Organizarea și strategia unităților agricole, Cursuri 2005

Mironiuc M. – Analiză economico – financiară, Ed. Sedcom Libris, Iași 2006;

Niculescu E. și colab. – Marketing modern – concepte, tehnici, strategii, Ed. Polirom Iași 200

Oancea M. – Managementul modern în unitățile agricole, Editura Ceres, București 2003;

Rusu C. – Analiza și reglarea firmei prin costuri, Ed. Gheorghe Asachi, Iași 1995

Radu S. – Tehnologia de prelucrare a produselor făinoase, Editura Samia,2011;

Stoica-Constantin A., Constantin T.– Managementul resurselor umane, Institutul European, Iași 2002;

Tănăsescu R. – Managementul în unitățile agricole, SC Paper Converting SA, București 1995;

***www.listafirme.ro ; ***www.cautăfirme.ro ;*** www.mfinante.ro

Preview document

Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 1
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 2
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 3
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 4
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 5
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 6
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 7
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 8
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 9
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 10
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 11
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 12
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 13
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 14
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 15
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 16
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 17
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 18
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 19
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 20
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 21
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 22
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 23
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 24
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 25
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 26
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 27
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 28
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 29
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 30
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 31
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 32
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 33
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 34
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 35
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 36
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 37
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 38
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 39
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 40
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 41
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 42
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 43
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 44
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 45
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 46
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 47
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 48
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 49
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 50
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 51
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 52
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 53
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 54
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 55
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 56
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 57
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 58
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 59
Competențele Profesionale și Creșterea Abilităților Necesare Resurselor Umane în Unitatea de Panificație SC Alex Pan SRL - Pagina 60

Conținut arhivă zip

  • Competentele Profesionale si Cresterea Abilitatilor Necesare Resurselor Umane in Unitatea de Panificatie SC Alex Pan SRL.docx

Alții au mai descărcat și

Cercetări privind producția de carne din Uniunea Europeană și România

INTRODUCERE Datorită faptului că zootehnia este un sector cu un considerabil potenţial, ocupând, prin tradiţie, un loc important în structura...

Practică Cafenea Paradis

1. caracteristica întreprinderii Întreprinderea “Paradis” se referă la tipul de întreprindere restaurant de categoria a doua cu specializare în...

Tehnologia morăritului și panificației - pâine cu cartofi

1. Consideraţii generale Ca în majoritatea ramurilor industriale, şi în industria alimentară pentru prezentarea fluxurilor tehnologice se...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Ai nevoie de altceva?