Competitia Dolar - Euro. Consecinte Economice si Politice

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I Piata valutara: Concepte si structura 5
1. Cursul valutar: concept, functii, forme 5
2. Structura pietei valutare 8
Capitolul II Geneza si evolutia dolarului american si a monedei euro 11
A. Dolarul American 11
1. Scurt istoric 11
2. Convertibilitatea dolarului 12
3. Locul privilegiat al SUA si al dolarului in urma sistemului de la Bretton - Woods 14
4. Locul dolarului in urma abandonarii principiilor de la Bretton - Woods 15
B. Moneda euro 19
1. Scurt istoric 19
2. Organizarea eurosistemului 23
3. Impactul monedei unice asupra evolutiei economiei zonei euro 25
4. Moneda unica europeana si competitivitatea zonei euro 30
5. Rolul international al monedei unice europene. 31
Capitolul III Evolutia cursului de schimb dolar - euro 33
1. Evolutia cursului dolar - euro pana la criza economica 33
2. Evolutia cursului dolar - euro in timpul crizei actuale 40
3. Consecinte economice si politice ale evolutiei cursului de schimb dolar - euro 45
Concluzii 50
Bibliografie: 53


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Dupa aproape un secol de dominatie a dolarului in cadrul sistemului monetar international se pare ca dolarul american si-a gasit un oponent pe masura - moneda euro, sau poate nu. Este oare posibil ca euro sa-l poata detrona? Ce a reusit sa faca acesta in primii 10 ani de la aparitie? Care au fost aspiratiile sale si care sunt rezultatele obtinute in acesti ani? 
In comertul international si pe pietele financiare internationale euro este acum a doua cea mai utilizata moneda, si in unele zone, rolul sau continue sa creasca. Atunci cand a fost lansata aceasta in 1999, existau multe speculatii cu referire la capacitatea euro de a concura, sau chiar depasi, dolarul ca moneda internationala. Intr-o lucrare influenta din acea perioada, Richard Portes si Helene Rey afirmau ca introducerea euro va "avea implicatii substantiale asupra sistemului monetar international; asupra compozitiei de valute din portofolii; asupra ratelor de schimb si de aici asupra politicilor monetare; asupra eficientei economice si a bunastarii. Determinanta cheie a extinderii si vitezei de internationalizare a monedei euro va fi costul de tranzactionare in valuta straina si pe bursele de valori" 
Insa, euro inca nu poate provoca dolarul. Dolarul este azi, si va fi si maine cea mai importanta valuta a lumii. Cresterea rolului monedei euro este influentata in mare parte de factori regionali. Rezidentii din tarile vecine ale zonei euro sau avand legaturi istorice stranse cu Uniunea Europeana au fost cei care au trecut mai repede la moneda europeana. Aceasta este valabil si la valoarea obligatiunilor denominate in euro la nivel global. 
In acelasi timp, dolarul american este cea mai larg folosita moneda de rezerva in lume astazi. De-a lungul ultimilor zece ani, aproape 2/3 din rezervele valutare ale guvernelor si ale marilor institutii financiare erau detinute in dolari. Aceste rezerve in dolari le permite institutiilor expuse riscului valutar sa se protejeze prin hedging. Criza financiara a provocat discutii intense cu privire la stabilitatea sistemul monetar international si rolul pe care il va juca dolarul in viitorul acestui sistem. 
Dolarul american este asemeni unui "rege" ce trebuie sa cedeze "coroana". Insa, in favoarea cui? Va fi un nou "print" care o va prelua sau vor fi cativa care vor pastra cate o bucatica din ea? Care sunt sansele monedei euro? Cu cat va creste ponderea sa in sistemul monetar international depinde, in mare parte, de schimbarile structurale care pot fi asteptate in Europa, in Statele Unite ale Americii si in restul lumii. Pe termen mediu, aceasta pondere poate inregistra o crestere intre 3% si 5%, avand la baza largirea zonei euro si deprecierea din ultima perioada a dolarului in raport cu euro. 
Lucrarea de licenta este structurata pe trei capitole. In primul capitol, ,,Piata valutara: concepte si structura" sunt definite valutele, cursul de schimb si piata valutara.
In capitolul II ,,Geneza si evolutia dolarului american si a monedei euro" este prezentata geneza celor doua monede de importanta mondiala, accentuandu-se evolutia lor in contextul istoric. Sunt evidentiate principalele etape de dezvoltare a euro si dolarului, care au determinat crearea lor in monede dominante pe piata valutara.
In capitolul III ,,Evolutia cursului de schimb dolar - euro" sunt analizate oscilatiile cursului euro - dolar din momentul aparitiei monedei unice si introducerii ei ca moneda legala pe teritoriul euroland-ului pana in prezent. De asemenea, sunt prezentate si consecintele politice si econimice ale competitiei dolar - euro.
Capitolul I
Piata valutara: Concepte si structura
1. Cursul valutar: concept, functii, forme
In unele acceptiuni, in sfera devizelor, se include alaturi de metale pretioase, titluri de credit pe termen scurt si valutele.
Disponibilitatile in valuta reprezinta principalul mijloc de plata a obligatiilor din schimburile economice internationale.
Valuta reprezinta moneda nationala a unei tari, in masura in care indeplineste functiile de instrument de plata si de rezerva in relatiile economice internationale.
Conform Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei, valuta reprezinta moneda nationala a altui stat, moneda unei uniuni monetare, precum si monedele compuse, cum ar fi Drepturile Speciale de Tragere.
Valuta se poate prezenta sub forma de numerar(bilete de banca si moneda metalica) si sub forma de valuta de cont, in cazul in care se afla sub forma de disponibil intr-un cont bancar. Valuta in numerar se utilizeaza pentru platile privind deplasarea persoanelor in strainatate. In vederea evitarii riscurilor ce se manifesta pe perioada deplasarii persoanelor, valuta in numerar se inlocuieste cu cecul de calatorie sau cartea de credit. Valuta in cont se pastreaza la o banca din tara detinatorului, la o banca din tara emitentului sau la o banca dintr-o terta tara, in functie de prevederile legislatiei valutare. Valuta in numerar se depune in cont si devine valuta de cont, iar pe masura ce se efectueaza retrageri, valuta in cont se transforma in valuta in numerar. Depunerile de valuta in cont se pot efectua la vedere sau la termen, in functie de optiunile detinatorului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Competitia Dolar - Euro. Consecinte Economice si Politice.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!