Comportament Deviant la Adolescenti. Cauze, Prevenire, Consiliere

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 5
CAPITOLUL I 
ADOLESCENTA, VARSTA CU PROFIL SPECIFIC 7
1.1. Caracterizare generala a preadolescentei si adolescentei din perspectiva psihologiei varstelor 7
1.2. Dezvoltarea inteligentei si caracteristicile gandirii la preadolescent si adolescent 10
1.3. Criza de originalitate 11
1.4.Caracteristicile si dezvoltarea personalitatii 12
1.4.1.Dezvoltarea constiintei de sine 13
1.4.2.Dezvoltarea constiintei de sine in legatura cu aprecierea celorlalti 17
1.4.3. Individualizarea - proces caracteristic preadolescentei si adolescentei 17
1.5. Caracteristicile afectivitatii la preadolescenti si adolescenti 21
CAPITOLUL 2
COMPORTAMENT DEVIANT. CAUZALITATE. SIMPTOMATOLOGIE 24
2.1. Teorii privind geneza comportamentului deviant 24
2.2.Cauzele determinante ale comportamentului deviant 29
2.3.Simptomatologia deviantelor comportamentale 31
2.4. Factori de risc in aparitia devierilor de comportament 34
2.4.1. Aspecte juridice 34
2.4.2. Aspecte psihologice 37
2.4.3. Aspecte sociologice 40
2.5. Manifestari tipice ale comportamentului deviant 42
2.5.1. Conduite de evaziune sau de demisie 42
2.5.2. Conduite de dominare, agresiv-impulsive 44
2.5.3.Vicii 45
CAPITOLUL III
M ETODOLOGIA CERCETARII OBIECTIVELE CERCETARII 46
3.1.Obiectivele cercetarii 46
3.2. Ipoteza cercetarii 47 
3.3.Metode si instrumente de lucru folosite in cadrul activitatii de cercetare 47
3.3.1. Lotul de subiecti 48
3.4. Studiul de caz 49
3.5.Evaluarea lucrarii 51
CONCLUZII 57 
ANEXE 60
BIBLIOGRAFIA 69


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
In complexitatea situatiilor de viata in care este permanent implicat subiectul uman, acesta se manifesta nu doar ca o simpla individualitate ci, protejandu-se diferit in conduitele constiente, in luarea deciziilor si optiunilor.
Aceasta evidentiere a conduitelor specifice imbraca un aspect cu totul aparte la adolescenti si tineri, fapt care determina implicit abordarea lor diferentiata in contextul varstei si al mediului social.
Parte componenta a populatiei, tineretul este modelat dupa parametrii care definesc lumea contemporana. Ca atare, in prezent se accepta ca in societatea contemporana modificarile din domeniul socio-economic si tehnico-material au indus si continua sa determine mutatii in structura populatiei pe varste si medii, in nivelul de pregatire culturala, stiintifica, profesionala, in dimensionarea demografica a populatiei active. Logic, a crescut rolul social, politic, spiritual al tinerilor de azi, a sporit si s-a diversificat cuprinderea lor in retele de instructie si invatamant, s-a extins si generalizat durata scolarizarii, concomitent cu obtinerea de catre tineri si adolescenti, a unor veritabile performante materiale, educationale, sociale.
Contemporaneitatea, prin parametrii ei tehnici si sociali - urbanizare, calificare, specializare, somaj, dezvoltare educationala, industrializare, deviata, etc.- , este implicata in aparitia de ,,criza morala", cunoscandu-se in acelasi timp o serie de progrese pe plan economic, tehnic. Asistam la accentuarea polizarii miscarilor tineretului, la o recrudescenta a manifestarilor antisociale, la miscari social-protestatare si la procese dezadaptative in adolescenta. Apar schimbari globale in ,,datele" esentiale ale omului: idealuri, motivatii, atitudini, convingeri.
S-a constat ca in societati si tari cu sisteme socio-economice dintre cele mai dificile pot sa apara devieri caracteriale, o crestere marcata a numarului de inadaptati social -toate acestea generate de fenomene specifice timpului pe care il traversam (aglomeratiile urbane, tempoul exagerat al industrializarii, conditiile dure de navetism etc.).
Factorii care determina devieri, aberatii la copii, de multe ori nesesizate decat la adolescenta, ori rabufnind la tineri, se inscriu intr-un camp de studiu ce implica specialisti din medicina, psihologie, pedagogie, sociologie, jurisprudenta etc.
In prezent, la aceasta deschidere a campului de studiu, prin natura factorilor ce se circumscriu comportamentului deviat se adauga complexitatea tabloului etiologic, ca si numeroasele modalitati de tratament. De aceea, in abordarea complexa a deviantei a tulburarilor de comportament isi au loc termeni ca: educare, reeducare, socializare, compensare etc., indiferent daca pentru aceasta concura medicul, familia, scoala, psihologul, pedagogul ori sociologul.
In domeniul cercetarii adolescentei si tinerilor se stie ca, nici sociologia, nici psihologia, nici etica, nici pedagogia ori vreo alta disciplina nu pot singure sa surprinda macar o parte considerabila din complexitatea problemelor pe care le ridica acest segment de populatie. Intr-o serie de tari cu traditie in plan stiintific-educational, prin actiuni de cunoastere si prognozare se urmareste detectarea implicatiilor normale si patologice (deviante) ale mutatiilor biopsihologice si fiziologico-intelective receptate in conduita si comportamentul tinerilor.
CAPITOLUL I
ADOLESCENTA, VARSTA CU PROFIL SPECIFIC
1.1. CARACTERIZARE GENERALA A PREADOLESCENTEI SI ADOLESCENTEI DIN PERSPECTIVA PSIHOLOGIEI VARSTELOR
In dezvoltarea psihica si fizica a copilului dupa varsta de 10 ani, se pot diferentia trei stadii:
2. Stadiul preadolescentei sau pubertatii (10-14 ani)- se caracterizeaza prin derularea procesului de crestere care se manifesta sub doua aspecte: crestere fizica si maturizare sexuala Ambele procese isi pun amprenta asupra dezvoltarii personalitatii si asupra extinderii si diversificarii relatiilor interpersonale.


Fisiere in arhiva (2):

  • Comportament Deviant la Adolescenti - Cauze
    • Comportament Deviant la Adolescenti Cauze Prevenire Consiliere.doc
    • universitatea.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!