Comportamentul corporatiilor transnationale in calitate de principal investitor la nivel mondial

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I. 
ABORDARI PRIVIND EXPANSIUNEA SI CONTRIBUTIA 
CORPORATIILOR TRANSNATIONALE IN ECONOMIA CONTEMPORANA 6
1.1.TENDINTE IN EVOLUTIA PERFORMANTELOR ACTIVITATILOR CORPORATIILOR 
TRANSNATIONALE IN ECONOMIA CONTEMPORANA 
1.2.ASPECTE PRIVIND FORMELE DE IMPLANTARE IN STRAINATATE SPECIFICE CORPORATIILOR TRANSNATIONALE CONTEMPORANE 13
1.2.1 ROLUL PRELUARILOR SI FUZIUNILOR TRANSFRONTALIERE IN EVOLUTIA FLUXURILOR
INVESTITIONALE INTERNATIONALE 17
1.3.MOTIVATII SI STRATEGII UTILIZATE IN EXPANSIUNEA LOR SPECIFICE CORPORATIILOR 
TRANSNATIONALE CONTEMPORANE 22
1.3.1.MOTIVATII DE EXPANSIUNE SPECIFICE CORPORATIILOR TRANSNATIONALE 
1.3.2.COORDONATE ALE STRATEGIILOR DE EXPANSIUNE ALE CORPORATIILOR 
TRANSNATIONALE 25
1.3.2.1 STRATEGIA INTERNATIONALA 26
1.3.2.2 STRATEGIA MULTINATIONALA 28
1.3.2.3 STRATEGIA GLOBALA 
1.3.2.4 STRATEGIA TRANSNATIONALA 29
1.4.CONTRIBUTIA CORPORATIILOR TRANSNATIONALE ASUPRA ACTUALULUI PROCES DE 
GLOBALIZARE ECONOMICA PROCES DE GLOBALIZARE ECONOMICA 31
CONCLUZII CAPITOL 32
Capitolul II. 
DIMENSIUNEA SI INTENSITATEA ACTIVITATII CORPORATIILOR 
TRANSNATIONALE IN ECONOMIA CONTEMPORANA 33
2.1.ASPECTE PRIVIND INDICATORII SPECIFICI OPERATIUNILOR CORPORATIILOR TRANSNATIONALE 
2.2.INDICATORI DE APRECIERE A PERFORMANTEI SI INTENSITATII ACTIVITATII 
CORPORATIILOR TRANSNATIONALE 38 
2.3.TENDINTE IN DISTRIBUTIA GEOGRAFICA SI ORIENTAREA SECTORIALA A OPERATIUNILOR
CORPORATIILOR TRANSNATIONALE 42 
2.3.1.ORIENTAREA GEOGRAFICA A FLUXURILOR INVESTITIONALE DERULATE DE 
CORPORATIILE TRANSNATIONALE 43
2.3.2.DISTRIBUTIA SECTORIALA A FLUXURILOR INVESTITIONALE DERULATE DE
CORPORATIILE TRANSNATIONALE 55
CONCLUZII CAPITOL 64
Capitolul III. 
INCIDENTA OPERATIUNILOR DERULATE DE CORPORATIILE 
TRANSNATIONALE ASUPRA ECONOMIILOR NATIONALE 65
3.1.ASPECTE PRIVIND INTERACTIUNEA DINTRE ACTIVITATILE CORPORATIILOR 
TRANSNATIONALE SI ECONOMIILE NATIONALE 
3.2.EFECTELE OPERATIUNILOR CORPORATIILOR TRANSNATIONALE ASUPRA MEDIULUI 
SOCIO-ECONOMIC AL TARILOR GAZDA 67
3.2.1.EFECTELE CE DECURG DIN TRANSFERURILE DE TEHNOLOGIE, CUNOSTINTE SI 
ABILITATI ASUPRA RESURSELOR PRODUCTIVE ALE ECONOMIILOR GAZDA 69 
3.2.2.EFECTELE ASUPRA RESURSELOR FINANCIARE ALE TARILOR GAZDA 70
3.2.3.EFECTELE ASUPRA BALANTELOR DE PLATI EXTERNE ALE TARILOR GAZDA 72 
3.2.4.EFECTELE ASUPRA PIETEI MUNCII DIN TARILE GAZDA 75
3.3.CONSIDERATII PRIVIND COMPETITIA, COMPLEMENTARITATEA SI COMPETITIVITATEA IN 
CONTEXTUL PREZENTEI CORPORATIILOR TRANSNATIONALE IN ECONOMIILE GAZDA 76
3.4.CONTRIBUTIA POLITICILOR NATIONALE DE LIBERALIZARE A FLUXURILOR DE INVESTITII 
STRAINE DIRECTE IN EXPANSIUNEA INTERNATIONALA A CORPORATIILOR TRANSNATIONALE 78
CONCLUZII CAPITOL 82
Capitolul IV.
CONTRIBUTIA INVESTITIILOR CORPORATIILOR TRANSNATIONALE IN 
DEZVOLTAREA ECONOMICA A ROMANIEI 83 4.1.LOCUL INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE SI AL OPERATIUNILOR SPECIFICE 
CORPORATIILOR TRANSNATIONALE IN POLITICILE ECONOMICE ALE ROMANIEI 85
4.2.LOCUL ROMANEI PE HARTA OPERATIUNILOR CORPORATIILOR TRANSNATIONALE 
CONTEMPORANE 96
4.3.IMPACTUL INVESTITIILOR CORPORATIILOR TRANSNATIONALE ASUPRA PERFORMANTELOR 
ECONOMICE DIN ROMANIA 105
4.4.PERSPECTIVA MENTINERII ROMANIEI IN PROIECTELE DE INVESTITII ALE 
CORPORATIILOR TRANSNATIONALE 107
4.5.TOPUL INVESTITORILOR STRAINI IN ROMANIA 109
CONCLUZII CAPITOL 112 
CONCLUZII 113 
BIBLIOGRAFIE 115


Extras din licenta Cum descarc?

Asa cum se intampla cu toate fenomenele existente in lume, si corporatiile transnationale (CTN) in iuresul lor de nestavilit, de catre unii sunt laudate, de catre altii criticate.
ADEPTII SOCIETATILOR TRANSNATIONALE, CONSIDERA CA ACESTEA REPREZINTA O COMPONENTA CHEIE A ECONOMIEI MONDIALE, AVAND UN ROL DEOSEBIT DE IMPORTANT SI COMPLEX IN CRESTEREA ECONOMICA, IN AMPLIFICAREA COMERTULUI INTERNATIONAL, IN ACCELERAREA PROGRESULUI TEHNIC, IN GLOBALIZAREA PIETELOR, PRODUCTIEI SI TEHNOLOGIEI. ELE REPREZINTA UNUL DINTRE CEI MAI SEMNIFICATIVI FACTORI AI PROGRESULUI ECONOMIC CONTEMPORAN. IN ACELASI TIMP, CORPORATIILE TRANSNATIONALE "CONSTITUIE LATURA CEA MAI VIZIBILA A GLOBALIZARII" 
LA RANDUL LOR, CRITICII ACESTOR SOCIETATI VAD IN ELE SURSA UNUI NEOCOLONIALISM MAI RAFINAT, CARE, IN NUMELE GLOBALIZARII, DEOCAMDATA NU AU CONTRIBUIT EFECTIV LA DIMINUAREA SEMNIFICATIVA A DECALAJELOR INTERNATIONALE, CI PE ALOCURI CHIAR LE-AU ADANCIT, PROMOVAND O COLABORARE CU DEPENDENTE.
EXTREM DE MULT MENTIONATE IN LITERATURA DE SPECIALITATE, PREZENTATE MEREU IN PUBLICATIILE ECONOMICE, POLITICE SI SOCIALE, ACESTE TIPURI DE ENTITATI ECONOMICE AU AJUNS SA RIVALIZEZE CU GUVERNELE NATIONALE, SA-SI IMPUNA NORMELE, VALORILE PROPRII SI SA SCHIMBE CULTURILE DE AFACERI.
IN DEZBATERILE ECONOMICE INTERNATIONALE, UNUL DINTRE SUBIECTELE CEL MAI FRECVENT ABORDATE ESTE INFLUENTA PE CARE O EXERCITA ACTIVITATEA SOCIETATILOR TRANSNATIONALE ASUPRA PROCESULUI GLOBALIZARII ECONOMIEI SI VICEVERSA. GLOBALIZAREA CREEAZA O SERIE DE OPORTUNITATI LEGATE DE MAJORAREA PROFITURILOR SI DIMINUAREA COSTURILOR, DUPA CUM, PE DE ALTA PARTE, GENEREAZA PROVOCARI SI AMENINTARI CU CARE FIRMELE DE IERI NU SE CONFRUNTAU.
SOCIETATILE TRANSNATIONALE, CA CEI MAI IMPORTANTI AGENTI ECONOMICI DE PE GLOB, DUC 
LUPTA ACERBA PENTRU OCUPAREA UNOR SEGMENTE CAT MAI IMPORTANTE DIN PIATA GLOBALA. ECONOMIA MONDIALA A AVUT, IN CEEA CE PRIVESTE RAPORTURILE DE FORTE, O TENDINTA DE CONCENTRARE PRONUNTATA: CEI MARI AU DEVENIT SI MAI MARI, REMARCANDU-SE SOCIETATI CE AU REZISTAT PE TERMEN LUNG, FIRME CE AU DAT DOVADA DE O DEOSEBITA FORTA CONCURENTIALA. DE ASEMENEA, IN ULTIMII ANI, IN TOPURI, AU AVANSAT TOT MAI MULTE SOCIETATII TRANSNATIONALE CU SEDIUL IN TARILE IN DEZVOLTARE, IN TIMP CE LA NIVEL SECTORIAL, RAPORTURILE S-AU MODIFICAT IN FAVOAREA COMPANIILOR CE ACTIONEAZA IN DOMENIUL SERVICIILOR. CU TOATE ACESTEA, INDUSTRIILE TRADITIONALE AU RAMAS PE CELE MAI BUNE LOCURI.
LUMEA TRANSNATIONALELOR ESTE INTR-O CONTINUA MISCARE. UNELE COMPANII VECHI, CU RENUME, SI-AU PIERDUT, IN PREZENT, IMPORTANTA SAU CHIAR AU DISPARUT. ALTELE AU REZISTAT INSA CONCURENTEI, ADAPTANDU-SE LA CERINTELE PIETEI, IN TIMP CE NOU VENITII NU AU ASTEPTAT MULT PENTRU A DEVENI LIDERI.
EXPANSIUNEA PRODUCTIEI INTERNATIONALE ESTE DIRIJATA DE O COMBINATIE DE FACTORI CARE SE MANIFESTA DIFERIT PENTRU INDUSTRII DIFERITE IN TARI DIFERITE.
DEZVOLTAREA SPECTACULOASA A TRANSNATIONALELOR SI CRESTEREA SUBSTANTIALA A PONDERII SI INFLUENTEI LOR IN LUMEA DE AZI A INFLUENTAT SI A FOST, LA RANDUL EI, INFLUENTATA DE GLOBALIZARE 
CORPORATIILE TRANSNATIONALE(CTN) LA INCEPUT DE SECOL XXI, REPREZINTA UNA DIN MARILE FORTE CE ACTIONEAZA IN DOMENIUL ECONOMIC, FINANCIAR, STIINTIFIC SI TEHNOLOGIC, AVAND UN CUVANT GREU SI IN POLITICA MONDIALA. COMPANIILE DE ACEST TIP AU AJUNS SA AIBA O ASEMENEA EXTINDERE, INCAT, SI-AU PIERDUT INTR-UN ANUMIT SENS, CARACTERUL NATIONAL. PENTRU ACESTE FIRME CONCURENTA NU SE MAI DUCE IN PLAN NATIONAL, CI IN PLAN INTERNATIONAL, CI IN PLAN INTERNATIONAL, CU COMPANII STRAINE DE ACELASI PROFIL, PENTRU OCUPAREA UNOR SEGMENTE CAT MAI MARI DIN PIATA GLOBALA.
ADEVARATA DIMENSIUNE A COMPLEXITATII UNIVERSULUI ECONOMIC IN CARE TRAIM ASTAZI O PUTEM MAI BINE PERCEPE IN MASURA IN CARE INTELEGEM CA, LA RANDUL EI, MAREA CORPORATIE MODERNA ESTE UN VERITABIL AGENT AL GLOBALIZARII CORPORATIILE TRANSNATIONALE SUNT FUNDAMENTALE IN GLOBALIZAREA CONCURENTEI. PRODUCTIA TRANSNATIONALA A INTERPUS COMPETITIA GLOBALA IN CADRUL PIETELOR NATIONALE, ASTFEL INCAT MULTE FIRME SUNT OBLIGATE SA PRODUCA LA GRANITA INTERNATIONALA A EFICIENTEI SAU SA IASA DIN AFACERI.
PE MASURA CRESTERII NUMARULUI DE CTN-URI, A SPORIT SI INTENSITATEA ACTIVITATII LOR. DESI EXISTA SUFICIENTE DATE REFERITOARE LA IED, EXISTA MAI PUTINE INFORMATII SISTEMATICE DISPONIBILE PRIVIND INTREAGA ACTIVITATE A CTN-URILOR SI A PRODUCTIEI LOR IN STRAINATATE. CU TOATE ACESTEA, ESTE INDISCUTABILA SPORIREA IMPORTANTEI CTN-URILOR IN ECONOMIA MONDIALA POSTBELICA. IN IINCERCERCAREA DE A SURPRINDE DIMENSIUNEA INTENSITATII ACTIVITATII CTN IN STRAINATATE PUTEM AVEA IN VEDERE URMATOARELE: 
- PARTICIPAREA FLUXURILOR DE IED IN FORMAREA CAPITALULUI TOTAL 
- VANZARILE IN STRAINATATE ALE FILIALELOR
PE PARCURSUL A APROXIMATIV UN DECENIU, LA NIVEL GLOBAL, CONTRIBUTIA FLUXURILOR DE IED LA FORMAREA CAPITALULUI MONDIAL S-A DUBLAT , MAJORANDU-SE DE LA CIRCA 2% IN ANII 80 LA CIRCA 4% IN PRIMA JUMATATE A ANILOR 90 DESI ACEASTA EVOLUTIE CORESPUNDE IMPORTANTEI IN CRESTERE A PRODUCTIEI IN STRAINATATE, EA TREBUIE INTERPRETATA CU PRUDENTA, DEOARECE CTN-URILOR NU-SI FINANTEAZA ACTIVITATILE IN STRAINATATE DOAR PRIN IED - FILIALELE DIN STRAINATATE POT SI CHIAR ISI FINANTEAZA MARE PARTE DIN EXTINDEREA LOR PRIN PROFITURI REINVESTITE SI PRIN IMPRUMUTURI DE PE PIETELE DE CAPITAL INTERNE SAU MONDIALE. SE APRECIAZA CA DOAR 25% DIN INVESTITIILE TOTALE DE PRODUCTIE INTERNATIONALA SUNT FINANTATE PRIN IED.
CEA DE-A DOUA MASURA A INTENSITATII ACTIVITATII IN STRAINATATE A CTN-URILOR REZULTA DIN COMPARATIA VANZARII FILIALELOR IN STRAINATATE CU VANZARILE MONDIALE. PONDEREA VANZARILOR FILIALELOR STRAINE IN PIB-UL MONDIAL CRESCUT DE LA 10-15% IN ANII 70 LA APROXIMATIV 25% CATRE FINALUL ANILOR 90. 
ANALIZA EFECTELOR INVESTITIILOR EXTERNE SI ALE ACTIVITATII MARILOR FIRME ASUPRA ECONOMIILOR GAZDA REPREZINTA O PROBLEMA DEOSEBIT DE COMPLEXA. SI DIN ACEST PUNCT DE VEDERE , SUSTINEM APRECIERILE ACELOR AUTORI POTRIVIT CARORA MISCAREA INTERNATIONALA A CAPITALULUI CONTRIBUIE LA SPORIREA BUNASTARII GLOBALE, PRIN GENERAREA UNEI CRESTERI A COMPETITIVITATII. IN CEEA CE PRIVESTE INSA REPARTIZAREA ACESTUI SPOR DE COMPETITIVITATE INTRE CTN-URI, CA PRINCIPALI AGENTI EMITENTI AI IED, SI ECONOMIILE RECEPTOARE SE IMPUN SI O SERIE DE DISCUTII. ACEASTA REPARTIZARE DEPINDE DE STRATEGIILE ADOPTATE DE FIRMELE INVESTITOARE, DE CARACTERISTICILE SI PARTICULARITATILE CLIMATULUI MACROECONOMIC IN CARE ELE OPEREAZA, INCLUSIV ALE POLITICILOR ECONOMICE GENERALE SI SPECIFICE ALE TARII RECEPTOARE DE IED. O ABORDARE OBIECTIVA A EFECTELOR IED SI A OPERATIUNILOR CTN-URILOR ASUPRA ECONOMIILOR GAZDA ESTE REALIZATA IN NUMEROASE LUCRARI ALE UNOR AUTORI DE REFERINTA IN DOMENIUL TEORIILOR INVESTITIILOR INTERNATIONALE.
Plecand de la importanta investitiilor straine directe ca motor al dezvoltarii economice al unui stat, prin contributia lor la dezvoltarea economica, efectelor pozitive asupra balantei de plati, crearii de noi locuri de munca, crearea veniturilor la bugetul statutului, accesul la tehnologii moderne, etc., acest capitol isi propune sa evidentieze legatura dintre investitii straine directe - dezvoltare si beneficiile determinate de acestea in cazul Romaniei


Fisiere in arhiva (1):

  • Comportamentul corporatiilor transnationale in calitate de principal investitor la nivel mondial.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. EUGEN ZAINEA-"GLOBALIZAREA-SANSA SAU BLESTEM?, VOL.I, ED VALAND PRINT, BUCURESTI,2000,PG191
2. Costea Munteanu, Alexandra Horobet - "Finante transnationale", Editura ALL BECK, Bucuresti, 2003 pag.77
3. COSTEA MUNTEANU - INVESTITII INTERNATIONALE, A.S.E. BUCURESTI, 2000.
4. ALAIN SAMUELON: ECONOMIE INTERNATIONALE CONTEMPORAINE, ASPECT REELS ET MONETAIRE. COSTEA MUNTEANU - INVESTITII INTERNATIONALE, A.S.E. BUCURESTI, 2000
5. STERIAN DUMITRESCU, ANA BAL - " ECONOMIE MONDIALA", EDITIA A II-A, EDITURA ECONOMICA, BUCURESTI, 2002, PAG.104
6. INVESTITII INTERNATIONALE - GEORGETA ILIE , ED. UNIVERSUL JURIDIC, BUCURESTI , 2006,PG 186
7. MICHAEL PORTER-"COMPETITION IN GLOBAL INDUSTRIES", ED.HARVARD BUSINESS SCHOOL PRESS, 1986
8. C.A.Bartlett and S.Ghoshal-Transnational management, Irwin, new York,1995
9. ALEXANDRU MIU - ,,MARI SUCCESE IN AFACERI", EDITURA ALL BECK, BUCURESTI, 1999, PAG.5
10. DAVID HELD, ANTHONY MCGREW, DAVID GOLDBLATT, JONATHAN PERRATON - OP.CIT., PAG.304
11. DAVID HELD, ANTHONY MCGREW, DAVID GOLDBLATT, JONATHAN PERRATON - OP.CIT., PAG.303
12. GHEORGHE HURDUZEU - "ACHIZTII SI FUZIUNI DE FIRME. CAZURI CELEBRE ", EDITURA ECONOMICA, BUCURESTI, 2003, PAG.29
13. DAVID HELD, ANTHONY MCGREW, DAVID GOLDBLATT, JONATHAN PERRATON - OP.CIT., PAG.308
14. RICHARD LINCH - OP.CIT., PAG.268-268
15. KLAUS WERNER, HANS WEISS - ,, NOUA CARTE NEAGRA A FIRMELOR DE MARCA. INTRIGILE CONCERNELOR INTERNATHIONALE", EDITURA AQUILA, 2004, PAG.389
16. VOICULESCU DAN - "COMPETITIVITATEA: NOTE DE CURS", EDITURA ECONOMICA, BUCURESTI, 2000, PAG.31-32
17. CIOCHINA, ALINA VOICULET - ,, COMPETITIVITATEA FIRMEI INTR-O PERSPECTIVA UROPEANA", CONFERINTA ECONOMICA INTERNATIONALA - ,, BINOMUL SARACIE-BOGATIE SI INTEGRAREA ROMANIEI IN UNIUNEA EUROPEANA", UNIVERSITATEA LUCIAN BLAGA DIN SIBIU, FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE
18. IOAN DENUTA - OP. CIT, PAG. 119
19. PRICEWATERHOUSECOOPERS - ,,STUDIU PRIVIND FUZIUNILE SI ACHIZITIILE IN EUROPA CENTRALA SI DE EST PENTRU ANUL 2004. RAPORT DE TARA:ROMANIA", PAG. 2
20. SURSA:UNITED NATIONS-UNCTAD-"WORLD INVESTEMENT REPORT 2005. TRANSNATIONAL CORPORATIONS AND THE INTERNATIZATION OF R&D", NEWYORK AND GENEVA, 2005, PAG.255
21. SURSA: WIR 2005.
22. Sursa: UNCTAD, World Investment Report 2006.
23. SURSA: H. KRIFA , F.HERAN- "LOGIQUES DES GRANDS GROUPES MULTINATIONAUX ET DYNAMIQUE TERITORIALE:L'EXEMPLE DE LA REGION DU NORD-PAS-DE-CALAIS EN FRANCE',1995
24. SURSA;CHARLES W.L.HILL, INTERNATIONAL BUSINESS, POSTSCRIPT 1998, IRWIN MCGRAW-HILL,1998
25. SURSA WORLD INVESTMENT REPORT 2005, UNCTAD,GENEVA 2005
26. SURSA: UNITED NATIONS - UNCTAD - "WORLD INVESTMENT REPORT 2005.
27. SURSA: D.HELD, A.MCGREW, D.GOLDBLATT, J.PERRATON, TRANSFORMARI GLOBALE, ED.POLIROM, 2004
28. Sursa: Banca Nationala a Romaniei
29. Sursa :Oficiul National al Registrul Comertului
30. SURSA: UNCTAD - ,,WORLD INVESTMENT REPORT 2005", NEW YORK AND GENEVA, 2005, PAG. 285
31. SURSA: OFICIUL NATIONAL AL REGISTRULUI COMERTULUI - ,,SOCIETATI COMERCIALE CU PARTICIPARE LA CAPITAL", NR. 88, PAG. 24 SURSA: REVISTA ,,CAPITAL"
32. UNCTAD; WORLD INVESTMENT REPORT 1993: TRANSNATIONAL CORPORATIONS AND INTEGRATED INTERNATIONAL PRODUCTION, UNITED NATIONS: NEW YORK & GENEVA, 1993
33. UNCTAD, WORLD INVESTMENT DIRECTORY: CENTRAL AND EASTERN EUROPE, VOL. III, UNITED NATIONS: NEW YORK & GENEVA, 2003
34. UNITED NATIONS - UNCTAD: "WORLD INVESTMENT REPORT - 2000. CROSS - BORDER MERGERS AND ACQUISITIONS AND DEVELOPMENT", UNITED NATIONS, GENEVA, PAG.99
35. UNCTAD:'WORLD INVESTEMENT REPORT 2000, PG.101-102
36. H.KRIFA, F.HERAN-"LOGIQUES STRATEGIQUES DES GRANDS GROUPES MULTIATIONAUX ET DYNAMIQUE TERRITORIALE:L'EXEMPLE DE LA REGION DU NORD-PAS-DE-CALAIS EN FRANCE", 1995
37. H.KRIFA, F.HERAN-"LOGIQUES STRATEGIQUES DES GRANDS GROUPES MULTINATIONAU BUGET GLOBALX ET DYNAMIQUE TERITORIALE
38. GUY DE JONQUIERES, << UNILEVER ADOPTS A CLEAN SHEET APPROACH >>,FINANCIAL TIMES,OCT.21, 1991, P13
39. BUSINESS WEEK, APRILIE, 2004, PAG.44
40. EVENIMENTUL, IANUARIE, 2006
41. BUSINESS WEEK, FEBRUARIE, 2004, PAG.24
42. REVISTA"CAPITAL" - ,,LUMEA IN 2004", PAG.52
43. PIATA FINANCIARA, AUGUST, 2003
44. JURNALUL NATIONAL, IANUARIE, 2006
45. UNITED NATIONS - UNCTAD - ,,THE COMPETITIVENESS CHALLENGE: TRANSNATIONAL CORPORATIONS AND INDUSTRIAL RESTRUCTURING IN DEVELOPING COUNTRIES", NEW YORK AND GENEVA, 2000, PAG.3
46. EUROPEAN COMMISSION - ,, ROMANIA. 2005 COMPREHENSIVE MONITORING REPORT", BRUSSELS, 25 OCTOBER 2005, PAG. 21
47. UNITED NATIONS - UNCTAD - ,,WORLD INVESTMENT REPORT. TRANSNATIONAL CORPORATIONS AND THE INTERNATINATIZATION OF R &D" NEWYORK AND GENEVA, 2005, PAG. 75
48. WWW.AVOCATNET.RO
49. WWW.UNCTAD.ORG
50. WWW.FORBES.COM
51. WWW.WTO.CM
52. WWW.ARISINVEST.RO
53. WWW.FORTUNE.RO


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!