Compoziția Chimică a Laptelui

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 81 în total
Cuvinte : 14336
Mărime: 2.30MB (arhivat)
Publicat de: Cristofor Pintea
Puncte necesare: 11

Extras din licență

INTRODUCERE

Din cele mai vechi timpuri laptele este alimentul cel mai complet și cel mai ușor de asimilat contribuind la întreținerea stării de sănătate a organismului, la creșterea şi dezvoltarea normală a acestuia în special în cazul copiilor și adolescenților, dar, în același timp, persoanelor vârstnice în prevenirea osteoporozei, bolnavilor, persoanelor care muncesc în medii toxice sau în condiții grele de muncă și, în general tuturor persoanelor pentru creșterea imunității și rezistenței la infecții și substanțe toxice.

Laptele este bogat în proteine; are proprietăți funcționale și este digerat în intestinul organismului uman. De asemenea, laptele mai conține toate substanțele hrănitoare necesare creșterii, dezvoltării și funcționării normale a organismului. (Zhang, şi colab., 2013)

Fiind un aliment atât de important și cu o valoare nutritivă crescută, laptele are următoarele efecte beneficii:

- Este cea mai bună sursă alimentară de calciu, 200 mg % cel proaspăt;

- Realizează condiții favorizante pentru absorbția și fixarea calciului în oase și dinți prin raportul calciu/fosfor = 1,4 deci supraunitar, prin prezența vitaminei D3 și prin prezența lactozei;

- Conține proteine de calitate superioară (3,5 g proteină la 100 ml lapte): cazeina, lactalbumina, lactoglobulina;

- Are în cantități optime toți aminoacizii esențiali și un coeficient ridicat de utilizare digestivă;

- Reprezintă o bună sursă de vitamine hidrosolubile și liposolubile; are un conținut ridicat de ribloflavină, piridoxină, acid pantotenic, tiamina, niacina, cobalamina, vitamina A și D;

- Produsele lactate acide au în compoziția lor sodiu, potasiu, fosfor și unele vitamine din complexul B;

- Laptele conține puțini acizi grași nesaturați și are un conținut mare de colesterol. (Paraschiv, 2003)

Cu ajutorul laptelui - materie primă s-au format (sub formă ușor mai asimilabilă) iaurtul și laptele bătut.

Iaurtul este un produs lactat cu o valoare terapeutică și dietetică crescută (longevitatea poporului bulgar se datorează consumului de iaurt). Prin bacteriile lactice

4

pe care le conține, iaurtul împiedică producerea toxinelor de către germenii de putrefacție din intestin.

Studiile privind consumul de iaurt au demonstrat efectul benefic pentru sănătatea oaselor fiind recomandat în cazul osteoporozei consumul a 3 căni/zi de iaurt (Shivani și colab., 2013).

Un alt produs lactat important pentru sănătatea organismului uman este kefirul. Kefirul este un lapte fermentat produs prin acțiunea bacteriilor lactice, drojdii și acid acetic, bacterii prinse într-o matrice complexă de polizaharide și proteine. Produsul are valoare nutritivă ridicată, reprezentând o importantă sursă de proteine și calciu. Studiile realizate pe șoareci au demonstrat capacitatea imunomodulatoare a kefirului asupra răspunsului imun a mucoaselor intestinale, acesta fiind bun în diverse diete având si rol laxativ (Vinderola și colab., 2004).

Cercetările privind studiul produselor lactate s-au realizat la amplasamentul sediului S.C. LACTA S.A. GIURGIU.

Societatea comercială LACTA S.A. GIURGIU s-a constituit ca societate pe acțiuni în anul 1991 provenind din vechea “Intreprindere de Industrializare a Laptelui Giurgiu “ şi are ca obiect principal de activitate “fabricarea produselor lactate şi a branzeturilor” (cod CAEN 1051).

Unitatea sub denumirea de “Intreprindere de Industrializare a Laptelui Giurgiu“, a luat fiinţă în anul 1981, odată cu constituirea judeţului Giurgiu, desprinzându-se din Intreprinderea de Industrializare a Laptelui Ilfov.

5

CAPITOLUL I

LAPTELE

I.1. LAPTELE - MATERIE PRIMĂ

Prin definiție laptele este un lichid alb-gălbui cu gust dulceag, foarte hrănitor, secretat de glandele mamare ale femelelor mamiferelor (care constituie hrana exclusivă a sugarului și a puiului de animal).

Conform STAS 2418-1961, prin lapte crud integral se înţelege produsul obţinut de la animale sănătoase, prin mulgere în condiţii igienice, netratat termic (neîncălzit şi nefiert), din compoziţia căruia nu s-a sustras nimic şi nici nu i s-au adăugat substanţe străine. Este interzisă prelucrarea pentru scopuri alimentare a laptelui recoltat în cele 15 zile înainte de fătare sau în primele 7 zile după fătare. Pentru alt lapte decât cel de vacă trebuie să se precizeze specia.

Preview document

Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 1
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 2
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 3
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 4
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 5
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 6
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 7
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 8
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 9
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 10
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 11
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 12
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 13
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 14
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 15
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 16
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 17
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 18
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 19
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 20
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 21
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 22
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 23
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 24
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 25
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 26
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 27
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 28
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 29
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 30
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 31
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 32
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 33
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 34
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 35
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 36
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 37
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 38
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 39
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 40
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 41
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 42
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 43
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 44
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 45
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 46
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 47
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 48
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 49
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 50
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 51
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 52
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 53
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 54
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 55
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 56
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 57
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 58
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 59
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 60
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 61
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 62
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 63
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 64
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 65
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 66
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 67
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 68
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 69
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 70
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 71
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 72
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 73
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 74
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 75
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 76
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 77
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 78
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 79
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 80
Compoziția Chimică a Laptelui - Pagina 81

Conținut arhivă zip

  • Compozitia Chimica a Laptelui.pdf

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia de obținere a laptelui bătut

1. Memeoriu Justificativ Intr-un proverb antic hindus se spune: „Bea lapte acru si vei avea o viata indelungata”. Acest proverb ne arata ca inca...

Secție de prelucrare a laptelui, în vederea obținerii de cașcaval Dalia

Tema de proiectare Să se proiecteze o secţie de prelucrare a laptelui, în vederea obţinerii de caşcaval Dalia, cu o capacitate de 20000 l/an...

Laptele de Consum

Capitolul. I Introducere De mici, laptele este hrana de baza a noilor nascuti si a puilor de animale ajutandu-i sa se dezvolte si sa creasca....

Studiu Comparativ Privind Compoziția Chimică a Laptelui de Oaie și Capră

Introducere LAPTELE este un lichid de culoare alb-gălbuie secretat de glanda mamară a mamiferelor. În toate scrierile vechi ce se referă la...

Condiții de calitate - lapte

I. LAPTELE – CONDITII DE CALITATE 1. Laptele – materie primă Industria laptelui este una din subramurile industriei alimentare producătoare de...

Proiectarea unei Secții de Procesare a Laptelui de Capră

CAPITOLUL I STUDIU PRIVIND ANIMALUL DE PROVENIENtà A LAPTELUI 1.1. Importanta, originea si începutul cresterii caprinelor Caprinele reprezintã o...

Iaurtului Degresat

Iaurtul este un produs original din Asia Mica si Peninsula Balacanica, raspândit în prezent în foarte multe tari. Iaurtul contine toate elementele...

Studiu de caz lapte - Casă bună

FISA A PRODUSULUI Nume: Grupa: 314, Seria D Locatia unde s-a facut cercetarea: Magazin Billa Denumirea produsului: Lapte Date produs: -Marca:...

Ai nevoie de altceva?