Comuna Corlățel - studiu de geografie umană

Extras din licență

INTRODUCERE
Caracterul de specificitate care da masura personalizarii unei asezari omenesti este rezultatul interactiuni si evolutiei unor factori de o complexitate deosebita. Alaturi de obiceiuri, traditii si de cadrul natural, trecutul istoric lasa o amprenta deosebita asupra dezvoltarii unei localitati. Teritoriul studiat este localizat in partea de sud a judetului Mehedinti si are o suprafata de 4 654 hectare potrivit Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Mehedinti situatie data la 31.12.2013 si o populatie in anul 2011 de 1 366 locuitori si cuprinde 2 localitati : Corlatel- resedinta de comuna si satul Valea Anilor.
Comuna Corlatel se invecineaza in partea de nord cu comuna Padina, la vest cu orasul Vanju Mare, la sud satul Recea, iar la est comuna Vladaia. Comuna este amplasata la contactul Campiei Blahnitei cu Piemontul Balacitei si a avut de-a lungul timpului conditii propice dezvoltarii agriculturii, fapt determinat si de existenta unui climat submediteranean in cadrul careia predomina iernile blande. 
Relieful Campiei Inalte se caracterizeaza prin altitudinii cuprinse intre 130 m in partea de vest si 200 m in partea de est, separate de un povarnis dezvoltat pe directia nord-sud., clima este temperat-continentala cu influente mediteraneene, reteaua hidrografica este reprezentata de raul Drincea si de afluentii sai . 
La recesamantul populatiei din anul 2002, populatia stabila era de 1584 locuitori, 779 barbati si 805 femei, sporul natural negativ -22,9?. Din punct de vedere economic, comuna nu detine obiective importante de tip industrial, iar activitatea de industrie mica si servicii este nesemnificativa, activitatea predominanta in care este ocupata majoritatea populatiei este agricultura, pamantul fiind exploatat predominant in gospodarii individuale, teritoriul comunei avand o suprafata totala de teren agricol de 4 135 hectare, din care 3 599 hectare teren arabil ocupat de culturi de cereale in special, pasuni 31 hectare, vii si livezi 219 hectare, iar suprafata ocupata de paduri este de 67 hectare. Potentialul subsolului se caracterizeaza prin existenta nisipurilor si pietrisurilor identificate pe versanti unor vaii care sunt putin valorificate datorita calitatii agregatelor.
Comuna Corlatel, localizata in sud-estul judetului Mehedinti, este in zona de influenta a orasului Vanju Mare, iar teritoriul administrativ al comunei este strabatut de drumul judetean 606 recent modernizat si drumul comunal 121 ce leaga resedinta de comuna satul Corlatel de satul Valea Anilor cere este nemodernizat, prin ambele drumuri se realizeaza accesul la DN 56 A si implicit legaturile cu localitatile din judet. 
Comuna Corlatel nu dispune de un cadru natural si antropic valoros astfel ca nu prezinta un interes deosebit pentru promovarea turismului, cu toate acestea are valori etnografice in prelucrarea fierului si a dogaritului, si se mai pastreza anumite sarbatori si obiceiuri cum ar fi : Colindatul in ajunul Craciunului, Scormonitul in foc, Sorcova, Impodobitul portilor cu ramuri verzi de Duminica Floriilor si de Sfantul Gheorghe, Focul Mucenicilor, Sanzienele, claca, nedeia satului ce coincide cu anumite sarbatori religioase. Cele mai vechi urme de asezari umane in aceasta zona a Mehedintiului sunt prezente inca din neolitic si din epoca bronzului, fapt atestat de descoperirile arheologice de la Corlatel. 
Fondul construit era constituit din gospodarii ce cuprindeau case tipic rurale in care erau utilizate materiale de constructie specifice zonei de campie -  caramida cruda (chirpici), iar ca invelitoare paiele sau tulpini de floarea-soarelui mai putin tigla. 
Actuala etapa de trecere la economia de piata, autonomia fiecarei comune, constituirea proprie a bugetelor de venituri si cheltuieli, alocarea de subventii de la bugetul de stat pentru realizarea de noi investitii, cat si cointeresarea celor cu initiative in domeniul privatizarii prin acordarea de credite avantajoase, pot conduce atat in perioada imediat urmatoare cat si pe termen lung la devenirea comunei Corlatel ca un centru agricol -social si cultural in aceasta zona a judetului Mehedinti.
Toate aceste elemente de cunoastere, cat mai ales curiozitatea unei impliniri geografice m-au determinat sa indrept pasii si spiritul in realizarea prezentei monografii geografice, a unui colt de tara pe cat de interesant, pe atat de necunoscut lumii geografice majoritare.
Prezentul studiu a fost sustinut de numeroase metode si procedee de analiza si evaluare care sa permita o vizualizare concreta si corecta asupra evolutiei si perspectivelor de dezvoltare a comunei. Metodele si procedeele de cercetare folosite au fost atat traditionale (analiza, sinteza, comparatia, observatia directa si indirecta, descrierea, algoritmul, metoda cartografica, istorica) cat si moderne.
Pentru intocmirea lucrarii de un real folos mi-au fost materialele puse la indemana de Arhivele Nationale -  judetul Mehedinti, Directia Judeteana de Statistica Mehedinti, Statiile Meteorologice Calafat, Bacles si Drobeta Turnu Severin si Primaria Corlatel.


Fisiere în arhivă (1):

  • Comuna Corlatel - studiu de geografie umana.doc

Imagini din acest licență

Bibliografie

1. Albuletu, I. + colaboratori (1980) -  Localitatile Judetului Mehedinti, editata de Comitetul Judetean pentru Cultura si Educatie Socialista Mehedinti, Drobeta Turnu Severin.
2. Andrei, Madalina Teodora (2004) - Geografia populatiei si asezarilor umane - Caiet de lucrari practice, Editura Mondoro, Bucuresti.
3. Badea, L., Dinu, Mihaela (1974) - Depresiunile de contact din estul Podisului Mehedinti,SSGGG, Geogr. XXI; 2.
4. Basarabeanu, N., Buga, Dr., Erdeli, G. (1979) - Degradarile de teren din vatra satelor judetuluiMehedinti cu privire speciala asupra asezarilor din bazinul Topolnitei, Bahnei, Cosustei, - AUB - Geografice XXVIII.
5. Bordanc, Florica (1971) - Consideratii geografice privind modul de utilizare a terenurilor in judetul Mehedinti - AUB - Geografice XXVIII.
6. Buga, Dr. (1969) - Consideratii geografice privind vatra si mosia asezamintelor din Oltenia, Comunicari Geografice SSG, IX.
7. Candea, Melinda., Isbasoiu, C. (1999) - Geografia agriculturii. Editura Universitatii Bucuresti.
8. Chipurici, N. (1982) - Un secol din viata satelor mehedintene, Directia Regionala de Statistica, Bucuresti
9 Cotet, P. (1957) - Campia Olteniei,
10. Cucu, V. (1981) - Geografia populatiei si asezarilor omenesti, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti
11. Cucu, V. (1995) - Romania - Geografie umana, Editura Glasul Bucovinei, Iasi.
12. Cucu, V. (2000) - Geografia asezarilor rurale. Editura Domino, Targoviste.
13. Cucu, V., Cucu Popova Ana (1980) - Judetul Mehedinti, Editura Academiei R.S.R., Bucuresti.
14. Dragu, Gh.(1973) - Toponimia geografica, partea I. Centrul de multiplicare al Universitatii Bucuresti
15. Dragu, V. + colaboratori (2000) - Geografie - geologie, ghid metodologic. Editura Polirom, Bucuresti.
16. Dulama, Maria-Eliza (1996) - Didactica geografica. Editura Clusium, Cluj-Napoca.
17. Dulama, Maria-Eliza (2004) - Modelul invatarii depline a geografiei. Editura Clusium, Cluj-Napoca.
18. Erdeli, G. (1978) - Orientari noi privind sistematizarea asezdrilor rurale in judetul Mehedinti, SGUB.
19. Erdeli, G, lacob Gh.(1979) - Consideratii geografice asupra asezarilor omenesti din Piemontul Strehaia; AUB-Geogr. XXVIII.
20. Erdeli G., Candea, Melinda (1984) - Asezarea rurala-componenta principala a peisajului geografic romanesc, BSSGR,VM. 
21. Erdeli, G. (1996) - Podisul Mehedinti Editura Metropol, Bucuresti. 
22. Erdeli, G, Candea, Melinda., Braghina, C, Costachie, S., Zamfir, Daniela (1999) _ Dictionar de geografie umana, Editura Corint, Bucuresti.
23. Erdeli, G. Dumitrache, Liliana (2001) - Geografia populatiei. Editura Corint, Bucuresti.
24. Gastescu, P. (1998) - Ecologia agezarilor umane. Editura Universitatii, Bucuresti.
25. Giurescu, C.C. (1957) - Principatele romane la inceputul sec XIX. Constatari istorice, economice si statistice, pe temeiul hartii ruse din 1835. Editura stiintifica, Bucuresti.
26. Graur, Al. (1972) - Nume de locuri, Editura stiintifica, Bucuresti
27. Ielenicz, M. + Colaboratori (1999) - Dictionar de geografie fizica. Editura Corint, Bucuresti.
28. Ionescu Ion de la Brad (1868) - Agricultura romaneasca din judetul Mehedinti, Bucuresti
29. Iordan, lorgu (1952) - Nume de locuri din R.P.R., Editura Academiei, Bucuresti.
30. Iordan, lorgu (1963) - Toponimie romaneasca .Editura Academiei R.P.R., Bucuresti.
31. Isbasoiu, C (1984) - Despre formarea si evolutia satelor din Oltenia, B.S.G., vol. VII, Bucuresti
32. Lahovari, G.I. si Colab (1898) - Marele Dictionar geografie al Romaniei
33. Matei, Elena (2004) - Culoarul Dunrii intre Orsova si Ostrovul Mare - impactul activitatilor antropice asupra componentelor mediului, Editura Universitara, Bucuresti.
34. Mazilu, Mirela (2003) - Notiuni teoretice generale de demografie. Editura Mirton, Timisoara
35. Mandrut, O., Ungureanu, Valerica., Mierla, I. (1982) - Metodica predarii geografiei. Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti.
...


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!