Comunicarea intre Politia de Proximitate si Comunitate

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Concept relativ nou pentru Romania, Politia de Proximitate a fost implementata deja in mai multe state europene din necesitatea de a-i apropia pe oamenii legii de comunitate, dupa ce tehnica si motorizarea i-au indepartat de strazi. Rolul acestor politisti este prevenirea dificultatilor cu care se confrunta cetatenii, pornind de la o buna cunoastere a zonei si totodata evaluarea permanenta a riscurilor care pot ameninta societatea civila.
Prin Politie de Proximitate se intelege politia de anturare, apropiere si de legatura cu cetatenii, in scopul promovarii active a ordinii si stabilitatii. Altfel spus, Politia de Proximitate se constituie ca un serviciu public in folosul societatii care, prin amplasarea teritoriala si competenta materiala, are in vedere cu prioritate cunoasterea intereselor si asteptarilor legitime ale colectivitatilor locale si cetatenilor.
Politistii care isi desfasoara activitatea in cadrul Politiei de Proximitate acorda importanta in primul rand comunicarii cu cetatenii si prevenirea comiterii de abateri de la normele de convietuire, promovarii mentalitatii serviciului public al politiei in Romania si imbunatatirii masurilor de securitate pentru protejarea populathiei.
Comunicarea umana este esenta legaturilor interumane exprimata prin capacitatea de a descifra permanent sensul contactelor sociale realizate cu ajutorul simbolurilor si a semnificatiilor social - generale.Comunicarea ideala este aceea in care tot ce se emite poate sa fie si receptat.
Obiectivele comunicarii umane sunt: sa fim receptati ,sa fim intelesi ,sa fim acceptati ,sa provocam o reactie(schimbare de atitudine sau comportament).
Asteptarile publicului in materie de siguranta zilnica, culese sistematic si analizate, devin factorul declansator esential al punerii in actiune a serviciilor politienesti si al punerii la punct a strategiei acestora.
Aceasta vointa de a asculta asteptarile populatiei are mai multe consecinte:
- politie asemanatoare populatiei, mai potrivita pentru a instaura un dialog intre politie si comunitate;
- o politie in contact strans si permanent cu populatia;
- o politie capabila sa contribuie la solutii durabile si eficiente.
Pornind de la aceste delimitari conceptuale am structurat lucrarea de disertatie intitulata "Comunicarea intre Politia de Proximitate si comunitate" in patru capitole.
In Capitolul 1 al lucrarii "Politia De Proximitate - Aspecte Generale " am prezentat urmatoarele aspecte: constientizarea faptului ca politia nu poate oferi singura starea de siguranta pe care o doreste fiecare om, sa invatam sa determinam gradul de siguranta necesar fiecarui individ pentru ca acesta sa poata evolua in cadrul societatii, cunoasterea istoricului politiei, definirea locului politiei de proximitate in organizarea politiei, cunoasterea obiectivului vizat de politia de proximitate , cunoasterea scopurilor politiei si cunoasterea scopurilor societatii.
Capitolul 2 "Elementele politiei de proximitate " explica intelegerea necesitatii existentei unui parteneriat intre politie si cetateni, dobandirea unei viziuni de ansamblu asupra diferitelor metode de rezolvare a problemelor, cautarea avantajelor pe care le prezinta o politie apropiata de cetatean, intelegerea obiectivelor pe care le vizeaza politia de proximitate.
Capitolul 3 " Politistul De Proximitate" face referire la cunoasterea calitatilor necesare politistului care are sarcina de a promova politia de proximitate,tipul de personalitate , atributiile si activitatile specifice politistului de proximitate, sa diferentiem obiectivul ce trebuie atins alegand o metoda sau alta in vederea rezolvarii unei probleme.
Capitolul 4 "Comunicarea in institutiile publice scoate in evidenta importanta comunicarii intre Politia de Proximitate, respectiv politistul de proximitate si cetateni.
CAPITOLUL 1. POLITIA DE PROXIMITATE - ASPECTE GENERALE
1.1 Istoricul Politiei de Proximitate
In versiunea sa recenta, conceptul de Politie de Proximitate provine din Statele Unite ale Americii, Canada si alte state anglo-saxone si constituie, in esenta, o ,,tentativa sociala globala" de lupta impotriva infractionalitatii si de prevenire la nivel local. Specialistii considera ca originile Politiei de Proximitate se afla in reforma politiei care a avut loc in Anglia si Tara Galilor in secolul al XIX-lea. Trebuind sa faca fata in special cresterii infractionalitatii, Sir Robert PEEL, ministru de interne, pune bazele noii organizatii politienesti - preventiva, non militara si non partizana - in care politistul trebuie in acelasi timp sa fie de folos comunitatii, sa aplice legile si sa mentina ordinea.In anul 1829, Robert PEEL elaboreaza prima Lege asupra politiei dintr-o tara democratica -Anglia.
Acum circa patruzeci de ani, organizatia politieneasca incepea sa beneficieze de evolutia tehnologica (masina, telefon, radio). Daca in anii 1960, prezenta vizibila a politiei se asigura prin patrulare pe jos, situatia s-a schimbat total astazi. Motorizarea politiei a fost direct proportionala cu dezvoltarea tehnica si cu marimea teritoriilor sau zonelor de responsabilitate care trebuiau supravegheate. Legatura directa dintre politie si populatie a avut de suferit ca urmare a cresterii nivelului de motorizare si de centralizare. In plus, politia dorea sa-si sporeasca performantele in materie de interventie, oferind o deplasare rapida la solicitari. Acest lucru se intampla pe fondul cresterii nu doar a numarului de infractiuni, ci si a problemlelor legate de circulatia rutiera (sporirea parcului de automobile conduce clar la o crestere a problemelor rutiere).


Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea intre Politia de Proximitate si Comunitate.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!