Conceperea Planului HACCP pentru Obtinerea in Conditii Industriale a Produsului Horinca de Maramures

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Obiectivul lucrarii
Proiectarea unei linii de fabricatie a produsului ,,horinca de Maramures" care sa prelucreze 40.000 kg prune din soiul Rosiute.
Capacitatea de productie 
Horinca de Maramures este o bautura alcoolica cu o tarie de 52% vol., cu aroma fina si buchetul delicat al fructelor din care provine, alaturi de priceperea si maiestria maramuresenilor o individualizeaza, fiind greu de egalat de alte bauturi.
Dupa primul razboi mondial, prin alipirea celorlalte provincii romanesti, suprafata de pomi si productia de fructe au crescut foarte mult. Existau peste 80 milioane de pomi fructiferi, dintre care 64 milioane o reprezentau prunii. 
Suprafata ocupata cu pruni in anul 1937 era de 146.053 ha, cu o productie de 5,5 milioane qintale fructe, din care peste 80 % au fost transformate in ,,tuica produs national" (Stefanescu, 1924).
Desi la nivelul anului 1995 existau 24 de societati care produceau tuica si rachiuri naturale, 38 societati de valorificare a vinului, rachiurilor naturale si tuicii, 14 socirtati care prelucrau rachiuri naturale si tuica din alte zone ale tarii pe care le depozitau, conditionau si livrau la fondul de consum, gradul lor de utilizare scazuse foarte mult dupa 1990. Astfel, in sectorul de fabricate rachiuri (distilare) gradul de utilizare era de 30 % in 1993, de 35% in 1994 si de 40% in 1995, iar cel de depozitare era de 45% in 1993, de 50% in 1994 si de 55% in 1995, datorita scaderii resurselor de materie prima. Fata de peroada de inainte de 1990, cand borhoturile sau fructele se prelucrau printr-un numar de 310 distilate si 240 centre volane, in 1995 numarul acestora scazuse substantial, ajungand ca fructele si borhoturile sa se preia numai in 120 de distilarii si nu mai exista nici un centru volant (Simpetru M.,1995). Aceeasi structura se constata si in privinta livrarilor de tuica si rachiuri naturale la fondul de consum pe piata interna. 
Desi numarul distileriilor din tara si gradul lor de utilizare a scazut dupa 1989, se remarca in acelasi timp, o intensificare a activitatii de producere a rachiurilor naturale si a tuicii in gospodariile populatiei in cazane cu foc direct. O situatie de acest fel se intalneste in zona pomicola din nord-vestul Transilvaniei, unde numarul cazanelor cu foc direct aproape s-a dublat in toate judetele.
Tabelul I.1.
Situatia distileriilor din zana de nord-vest a Transilvaniei (Simpetru M.,1995).
Tipul instalatiei de distilare Satu-Mare Maramures Salaj
1989 1996 1989 1996 1989 1996
Cu foc direct 158 354 193 486 30 72
Cu aburi 2 2 2 2 2 2
Fabrici de spirt 1 1 3 1^(*))
?*)?_(in faza de proiectare)
Profilul de productie 
Dintre populatiile locale cel mai mult este folosit, ,,prunul negru pe care nu-l altoieste nimeni, care se dezvolta nestingherit si nu necesita stropiri sau alte tratamente "(Pop P. 2007), ori prunele grase, popesti, galbene. Distilatul de la prima distilarie este supus unei noi distilari pentru o corecta separare a fruntilor si cozilor, retinandu-se fractiunea ,,mijloc". Horinca (distilatul obtinut de la redistilare are peste 60% vol.) nu poate fi consumata ca atare ,,asa ca trebuie stamparata, dar nu cu orice fel de apa". Apa pentru dilutie provine de la anumite izvoare stiute din batrani ,,cu apa curata, care curge iute si are un gust care indulceste horinca si nu o lasa sa te arda pe gat" (Luca Stefania, 2006). Pentru a stabili cantitatea de apa la dilutia horincii.
CAPITOLUL I. PARTE TEORETICA
Modul actual al cunoasterii privind tematica abordata
1.1. Analiza comparativa a tehnologiilor din tara si strainatate pentru realizarea productiei proiectate
Desi tehnologia de obtinere a bauturilor traditionale din aceasta zona nu difera prea mult, sortimentele obtinute capata personalitate si caracteristici specifice materiei prime din care provin si dirijarea procesului de distilare a borhotului.
1.1.1.Sortimente de bauturi traditionale
Deoarece exista multa confuzie in denumirea bauturilor traditionale consideram ca denumirile de horinca, turt, palinca, tuica ar trebui atribuite numai acelor bauturi care folosesc ca materie prima prunele. Restul bauturilor care se obtin din fructele altor specii pomicole ar trebui denumite rachiuri, cu indicarea speciei din care provin: rachiu de mere, rachiu de gutui, rachiu de pere, rachiu de caise, etc., la care sa fie adaugata specificatia geografica. Pentru zona de nord-vest a Transilvaniei erau prevazute urmatoarele sortimente: tuica superioara de ,,Zalau" 50% vol. si ,,Silvania" 49% vol., tuica selectionata- Muresana, Bihoreana, Turt, Horinca 50% vol. si tuica speciala de Bistrita 42% vol. Dintre cele care se refera la zona din nord-vestul Transilvaniei mentionam:
Tuica: Tuica de Cluj, Tuica de Maramures, Tuica de Negresti, Tuica de Zete de Mediesu Aurit, Tuica de Valea Vinului;
Rachiu de mere: de Cluj, de Bihor, de Porolissum;
Rachiu de pere: de Bihor, de Cluj, de Porolissum;
Rachiu de piersici: de Cluj, de Bihor;
Rachiu de cirese: de Bihor;
Rachiu de gutui: de Cluj;
Tuica superioara: de Zalau, de Silvania;
Tuica batrana: de Cluj, de Porolissum;
Tuica Selectionata: de Maramures, de Cluj, de Bihor, Muresana, Horinca de Maramures, Horinca de Seini, de Camarzana, Slibovita de Maramures, Horinca de Lapus, Ardeleneasca de Bistrita, Tuica de Oas, Turt;
Rachiu de fructe: Palinca de Maramures, Palinca de Bihor, Palinca de Ardeal, Palinca de Zalau, Palinca de Valea Vinului, Palinca de Oas, Palinca de Camarzana.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conceperea Planului HACCP pentru Obtinerea in Conditii Industriale a Produsului Horinca de Maramures.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prin apasarea pe butonul “Descarca acum” declar ca am citit, inteles si agreat termenii si conditiile.
* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!